Airbnb

Amsterdam volgt het voorbeeld van Den Haag. Daar werd Airbnb dit jaar al per direct verboden door geen vergunningen meer te verstrekken, Amsterdam gaat voor enkele wijken zelfs verder. Vanaf 1 juli het Amsterdamse college in een deel van de binnenstad niet langer zien dat bewoners hun huis kunnen verhuren via sites als Airbnb. Op deze manier wil men voorkomen dat de stad door toeristen wordt overgenomen. Het verbod geld voor de Wallen en een groot van de grachtengordel. Hier zorgen Airbnb toeristen vooralsnog voor de meeste overlast onder bewoners.

Vormgeven van het Airbnb verbod Amsterdam

Op het moment is nog niet volledig duidelijk hoe dit verbod eruit komt te zien. Er wordt nog volop over gesproken. De plannen zijn om het verbod vanaf 1 juli 2020 in te stellen. Het zal dan van toepassing zijn op de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Tevens komen er als deze maatregelen doorgaan, strenge voorwaarden voor vakantieverhuur in de overige 96 wijken van Amsterdam. Deze wijken worden uitgekozen omdat hier veel toeristen komen. Die verschillende toeristen zouden voor overlast zorgen.

De keuze voor de wijken is geen nattevingerwerk. De gekozen wijken zijn gebaseerd op een onderzoek van Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS). Uit dit onderzoek kwamen deze wijken als de meest toeristische gebieden naar boven. Elke 2 jaar onderzoekt het bureau OIS welke wijken worden getroffen. Het zou dus kunnen dat in de toekomst dus andere wijken worden uitgekozen. De gekozen wijken krijgen in Amsterdam in ieder geval vanaf 1 juli 2020 geen vergunning meer voor vakantieverhuur. Nu wordt al zuiniger omgegaan met de verstrekking van vergunningen voor het verhuur van woningen voor vakantiebestemmingen.

Veel overlast in Amsterdam door Airbnb

Vooralsnog wordt deze maatregel gezien als een noodzakelijke maatregel om toeristen meer uit de huizen te weren. Deze bezetten in deze krappe tijd teveel huizen die anders door inwoners zouden worden opgevuld. Op het moment staat de huizenmarkt ontzettend onder druk en daardoor wil Amsterdam dat de huizen die al schaars zijn niet ook nog eens worden opgekocht om zo toeristen te kunnen huisvestigingen. Door deze maatregelen moeten de inwoners van de stad minder last ondervinden van toeristen. Eerder gaf ruim 80 procent van de bewoners in het centrum van Amsterdam aan overlast van vakantieverhuur te hebben gehad.

Door de jaren heen zijn veel woningen in Amsterdam vrijgegeven voor toeristen. Zo zou op het moment gemiddeld 1 op de 15 woningen wel een keer op Airbnb hebben gestaan. Daardoor weet je niet wie je buren zijn, want dit zijn toeristen die komen en gaan. Tijdens hun verblijf zorgen ze vaak voor overlast. Ondertussen is er vraag naar meer woningen. Ondertussen neemt het aantal advertenties voor woningen wat verhuurt wordt flink toe. Zo waren er al snel 25.000 advertenties op verschillende platforms bijgekomen, waaronder het online verhuurplatform Airbnb.

Al langer toeristen willen weren

Sowieso werd er eerder dit jaar op 29 januari al een uitspraak gedaan door de Raad van State. Toen werd er afspraken gedaan rondom een vergunningsplicht. De uitspraak verklaarde gemeente onbevoegd om vrijstelling te verlenen van de wettelijke vergunningsplicht voor vakantieverhuur. Dit was immers tegenstrijdig met de Huisvestingswet. Amsterdam en andere steden konden wel boetes uitdelen aan inwoners die zonder vergunning hun huis via onder andere diensten als Airbnb verhuurden. Momenteel werd dit al gedaan en konden boetes oplopen tot 20.750 euro. De huidige regel blijft tot 1 juli in ieder geval gelden.

De regels omtrent vergunningen zijn op het moment al streng. Wanneer je zonder enige vergunning je kamer al één dagje verhuurt, dan ben je al in overtreding. Alhoewel op het moment sowieso niet zoveel vakantieverhuur plaatsvind door de coronacrisis, is de maatregel vooral voor de lange termijn bedacht. Eerder nam Den Haag al stappen tegen toerisme.

Kritieken op dit beleid doorgeven

Airbnb is zelf niet van plan om het hier zomaar bij te laten liggen. Zo is eerder al aangekaart dat zij dit onacceptabel vinden en zelfs als ‘illegaal’ bestempelen. Ze willen dan ook een klacht bij de Europese Commissie neerleggen. Zo gaat deze maatregel in tegen de eerder uitspraak van de Raad van State, wanneer dus al mensen een vergunning zouden hebben binnen de wijken waar plots een verbod komt. Het is onduidelijk hoeveel vergunningen dit zijn en hoe Amsterdam dit precies gaat oplossen. Dit zal waarschijnlijk blijken uit de definitieve plannen.

Ondertussen kunnen inwoners ook bezwaar maken of wijzigingen voor het voorstel voorstellen. Dit kan tussen 17 april tot en met 28 mei. Dat kunt u doen via www.amsterdam.nl/inspraak. Het college van de stad zal dan afwegen of de reacties mee worden genomen bij het definitieve besluit. Ook kan er per post worden gereageerd. Meer informatie hierover is te vinden op Amsterdam.nl.

Laat hieronder uw mening weten