auto tuning

We willen allemaal de mooiste, snelste en meest zuinige auto. Maar helaas heeft lang niet iedereen daar genoeg geld voor. En dus moeten we het doen met onze tweede of derde keuze. Natuurlijk kies je de auto uit die het beste bij jou past en financieel haalbaar is, maar hij is niet zo snel of zuinig als je zou willen. Gelukkig kun je daar zelf ook wat aan doen! Daarom geven wij je vandaag 3 tips voor een snellere auto. In samenwerking met de specialisten van Mijn Chiptuning.

Chiptuning / Auto laten chippen

Een snellere auto hangt nauw samen met een zuinigere auto. Een goede eerste optie om dit te doen is door middel van chiptuning. Door je auto te laten chiptunen wordt het vermogen van de auto namelijk vergroot. Het koppel komt hierdoor eerder vrij en dus kun je eerder schakelen naar een hogere versnelling.

Hier wordt je auto dus niet enkel sneller van, maar het kan je ook tot 15% aan brandstof besparen. Uiteraard geldt dit alleen wanneer jij je rijstijl niet veranderd.

Wat is chiptuning?

Kortgezegd is chiptuning het aanpassen van de software die de motor van jouw auto aanstuurt. In jouw auto zit een standaard software die door de fabrikant is geplaatst. Maar doordat een fabrikant zich te houden heeft aan bepaalde richtlijnen en grenzen geeft deze software niet alles wat de auto kan bereiken.

Bij het tunen van de auto, ook wel remappen genoemd, worden onder andere de gegevens van de turbodruk en de brandstofinspuiting gewijzigd.

De banden

Mercedes amg chiptuning

Ook de banden spelen een grote rol bij zowel de snelheid als de zuinigheid van je auto. Het is dan ook een goed idee de bandendruk regelmatig te controleren. Hou er hierbij rekening mee dat de druk van de banden hetzelfde moet zijn als in de fabrieksgegevens aangegeven staat. Weet je niet goed wanneer jij je banden moet vervangen, hou dan aan dat de profieldiepte minimaal 1,6 mm moet zijn. Bij zomerbanden wordt echter geadviseerd dit bij 2 mm te doen, en bij winterbanden al bij 4 mm. Uiteraard moet je bij een teken van veroudering of uitdroging de banden gelijk vervangen. Ook bij slijtage doe je er goed aan de banden uit voorzorg te verwisselen voordat er ongelukken gebeuren.

De auto opruimen

Hoe meer spullen er in de auto liggen, hoe meer de auto weegt. En dit geeft een negatief effect op de snelheid, maar ook op de zuinigheid. Kijk dus eens goed naar de inhoud van je auto. Alles wat er in principe niet in hoeft, kan eruit. Oude boxen die achter in de auto liggen of spullen die nooit gebruikt worden. Maar ook het reservewiel zou je in principe thuis kunnen laten liggen. Deze kun je dan het beste vervangen voor een reparatiekit. Heb je een trekhaak die afneembaar is? Als jij de trekhaak niet dagelijks gebruikt, kan deze ook gewoon thuis blijven. Wil je het echter helemaal rigoureus aanpakken, dan zou je er zelfs voor kunnen kiezen de achterbank of de bijrijdersstoel uit de auto te halen, al staat dit natuurlijk wel minder mooi.

Laat hieronder uw mening weten