De bekende dichter, schilder en tevens televisiemaker Hans Verhagen is op 81 jarige leeftijd overleden. Nadat hij al een tijdje ziek was heeft hij de geest gegeven. Het nieuws werd verspreid door Nijgg & Van Ditmar, een uitgeverij die betrokken was bij meerdere van zijn werken. Hans Verhagen leefde tussen 1939 en 2020 en heeft op velen grote indruk gemaakt met zijn verschillende literaire werken.

Hans Verhagen overleden

Bij deze uitgever gaf Hans Vergaven eerder gedichtenbundel Rozen & Motoren uit. Daarna volgden Sterren, cirkels, bellen en Duizenden zonsondergangen. Hans Verhagen heeft lang met de uitgever samengewerkt. Door de jaren heen heeft hij veel werk geleverd. Zo werkte hij ook nog aan bundels als Moeder is een rover (2004), Draak (2006) en Zwarte gaten (2008). In 2003 verscheen Eeuwige vlam, wat een verzameling is van gedichten die Hans Verhagen eerder al had geschreven.

Hans Verhagen werd oorspronkelijk bekend door zijn debuutbundel Anatomie van een Noorman. Dit was een gedichtenbundel. Ook was Hans Verhagen een kunstenaar die werk leverde voor het tijdschrift De Nieuwe Stijl. Hij heeft zelfs een lange tijd samen met  onder anderen Armando en Hans Sleutelaar  onderdeel gevormd van de vaste redactie. Dit is een literair tijdschrift wat veel wordt besproken bij lessen kunstgeschiedenis. De Nieuwe Stijl stond vol werk van de Avant-garde, wat een generatie is van jonge kunstenaars die graag experimenteerde met nieuwe vormen van kunst. Ook Hans Verhagen deed dit als dichter, schilder en televisiemaker.

Op televisiegebied is Hans Verhagen zijn naam bij velen blijven hangen doordat hij samen met Wim. T. Schippers en Wim van der Linden aan het programma Hoepla voor de VRPO werkte. Dat programma wist voor de nodige controversie te zorgen omdat er voor het eerst een naakte vrouw werd getoond. Dit was nooit eerder gebeurd op de Nederlandse televisie. Ook hier liet de kunstenaar zien nieuwe dingen uit te willen proberen en zich te willen verzetten tegen de huidige opvatting wat kunst is. De aflevering werd al in 1967 uitgezonden.

In de prijzen gevallen

Ook later was Hans Verhagen nog actief. Hij won in 2009 nog een P.C. Hooftprijs. Dit is een literatuurprijs of ook wel oeuvreprijs die word toegekend aan erg goede Nederlandse schrijvers voor proza, essays en poëzie. Dichter Hans Verhagen won de prijs voor zijn poëzie en hij werd bedankt voor het vele creatieve werk wat hij al sinds de jaren ’60 deelde.

Het werk zou vol met humor en gewaagde keuzes zitten die tot nieuwe creatieve ingevingen hebben geleid. In 2017 dichtte Hans Verhagen nog door en ontving hij lovende woorden van mede schrijver Remco Campert: “naar mijn onbescheiden mening is Verhagen met Lucebert de grootste moderne Nederlandse dichter.” Deze werden op de achterflap van zijn gedichtenverzameling gedrukt.

Laat hieronder uw mening weten