Bernie Sanders

Afgelopen nacht heeft Bernie Sanders zijn leidende positie als meest kansrijke uitdager van president Donald Trump behoorlijk versterkt. Hij won de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada overduidelijk, zoals werd verwacht.

Uitslag

Op het moment dat de laatste stemmen nog geteld moest worden, was al duidelijk dat Joe Biden tweede zal worden. Pete Buttigieg en Elizabeth Warren staan verder naar achteren. Sanders heeft dus veel meer stemmen dan zijn rivalen en dit levert hem ook meer ‘delegates’ op. Delegates zijn kiesmannen die deze kandidaten nodig zullen hebben om uitgeroepen te kunnen worden tot officiële presidentskandidaat van hun partij.

Volgens de voorlopige uitslag krijgt Sanders 46,6 procent van de delegates voor Nevada achter zich. Daarna volgt Biden met 19,2 procent. Buttigieg en Warren zouden respectievelijk op 15 en 10 procent komen en de outsider Amy Klobuchard 5 procent. Mike Bloomberg deed niet mee met deze voorverkiezing. Voor de Democratische kandidaten was deze voorverkiezing belangrijk omdat ze zo voor het eerst konden testen hoe ze er bij minderheden voorstaan.

Latino-stemmen

Sanders heeft zijn daverende overwinning vooral te danken aan de steun van Latino-kiezers. “We hebben een multiraciale coalitie van alle generaties bijeengebracht. En die gaat niet alleen winnen in Nevada” voorspelde Sanders. Nevada heeft Latino-roots en is min of meer Spaanstalig. De peiling van CNN liet zien dat 51 procent van de Latino’s stemde op Sanders. Ook zou Sanders verzekerd zijn van de Latino-stemmen tijdens Super Tuesday.

Gezondheidszorg

Door met name zijn plannen voor de gezondheidszorg scoort Sanders goed. “Trump en zijn vrienden denken dat ze deze verkiezingen gaan winnen door verdeeldheid te zaaien onder onze mensen op basis van huidskleur, waar ze zijn geboren, hun religie of hun seksuele geaardheid. Maar wij gaan winnen omdat we precies het tegenovergestelde doen. We brengen mensen juist samen.”

Het lijkt erop dat Sanders favoriet Joe Biden van zich heeft afgeschud. Biden zelf dichtte zich met zijn tweede plaats toch weer kansen toe. “De media hebben al eerder mensen doodverklaard, maar we leven en we komen terug. We gaan winnen”, aldus Biden.

Voormalig vicepresident Biden, maar ook de meeste andere gematigde kandidaten én de Democratische partijleiding, vinden de zegevierende senator uit Vermont veel te links om een kans te hebben tegen Trump. Die laatste vond de overwinning van Sanders wel grappig. ‘Biden en de rest zien er zwak uit’, plaagt de presiden die in zijn tweet ook nog uithaalt naar Bloomberg.

Bron foto: flickr.com

Laat hieronder uw mening weten