Beste draadloze koptelefoon 2020

Wil jij waar en wanneer je maar wilt muziek kunnen luisteren vanaf je telefoon? Dan ben je vast en zeker een frequente gebruiker van koptelefoons. Als je gebruikt maakt van koptelefoons met snoeren, dan ken je het meest voorkomende probleem wel die voor veel ergernissen kan zorgen: het in de knoop raken van de draadjes van je oortjes.

Dit maakt het vervoeren van deze koptelefoons niet altijd een pretje. In dat geval zijn draadloze koptelefoons de perfecte oplossing. Geen gedoe met snoertjes die in de knoop raken en altijd direct bij de hand. Er zijn tientallen verschillende soorten en merken van draadloze koptelefoons die via bluetooth functioneren. In dit artikel lees je alles over de beste draadloze koptelefoons die momenteel op de markt zijn. Wat zijn de voor- en nadelen?

Je ziet direct welke het goedkoopst zijn, welke soorten er zijn en welke het meest geschikt voor gaming of sporten zijn. Sta je op het punt om een nieuwe headset te kopen? Lees dan verder en maak de beste keuze voor jou.

Welke verschillende soorten koptelefoons zijn er?

In draadloze koptelefoons kan er onderscheid worden gemaakt in verschillende typen. Deze verschillende soorten hebben te maken met de positie op de oren. Afhankelijk van de manier waarop jij je koptelefoons graag wilt dragen, wordt voor een van deze drie soorten gekozen. Om hierin de juiste keuze te maken is het belangrijk na te denken over gebruiksdoel en het comfort van luisteren. De keuze hierin is persoonlijk en hangt dus af van jouw eigen voorkeur. De volgende drie soorten zijn hierin te onderscheiden:

  1. In het oor (oordopjes)
  2. Op het oor
  3. Over het oor

1. Oordopjes

draadloze oordopjes

Oordopjes zijn met hun lichte gewicht en kleine formaat de meest praktische keuze. Het opbergen en vervoeren van deze koptelefoons is hierdoor zeer eenvoudig en handig. Oordopjes vallen niet enorm op, maar leveren vaak toch zeer goed geluid op. Ze zitten stevig in het oor en blijven hier goed zitten. Dit maakt ze bijvoorbeeld erg geschikt gebruik bij sporten en bewegen.

2. Op het oor / Over ear

on ear koptelefoon

Koptelefoons die op het oor vallen, bedekken de gehele oorschelp, maar vallen niet over het oor heen. Dit zorgt ervoor dat niet alle omgevingsgeluiden worden gedempt. Met deze koptelefoons kun je profiteren van fantastisch geluidskwaliteit, met toch nog controle op de omgeving. hiermee zijn ze zeer geschikt en veilig in het verkeer, maar ook perfect voor bijvoorbeeld op de werkvloer. Voordelig zijn de zachte kussens, waarmee urenlang luistergenot mogelijk is.

3. Over het oor

over ear koptelefoon

De naam zegt het al, deze koptelefoon valt geheel over je oor. Wil je ongestoord genieten van jouw muziek? Dan is dit de beste keuze voor jou. Hij is namelijk volledig afgesloten voor omgevingsgeluiden, waardoor je optimaal kunt genieten van je muziek. Deze koptelefoon is absoluut de beste keuze voor je oren, aangezien het volume niet voluit hoeft te worden gezet en geen oorklachten ontstaan naar langdurig gebruik. Ideaal voor bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Lijst van de beste draadloze koptelefoons

Op basis van de beschreven eigenschappen van een draadloze koptelefoon, kan bepaald worden wanneer deze van goede kwaliteit is. Uiteraard hangt dit samen met jouw persoonlijke voorkeur. Als je weet waarvoor je de koptelefoon wilt gebruiken, kun je kijken naar de beste functies bij dit doel. Daarnaast speelt prijs natuurlijk ook een rol. Op basis van al deze onderdelen zijn de volgende tien draadloze koptelefoons naar voren gekomen. Dit kunnen de beste, meest praktische of goedkoopste koptelefoons zijn.

1. De Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3 review

De Sony WH-1000XM3 biedt tot wel 38 uur luisterplezier. De verbinding met de geluidsbron wordt gemaakt via bluetooth. Het geluid dat deze koptelefoon produceert is uitstekend. Bovendien heb je de mogelijkheid om de actieve noise-cancelling in te schakelen. Met de bijbehorende app kunnen instellingen worden aangepast. Zo kun je ervoor kiezen om de koptelefoon zelf de omgevingsgeluiden te laten regulieren. Het frequentiebereik is zeer hoog en de koptelefoon is van high resolution. Alle details zijn zeer helder te horen, van zeer lage tot zeer hoge klanken.

Prijs €299
Type Over het oor
Accu 38 uur
Bereik 10 meter
Frequentiebereik 4 Hz – 40.000 Hz
Bluetooth versie 4.2
Noise-cancelling Ja
Afstand bediening Ja
Microfoon In schelp
Hifi Ja
Waterbestendig Nee
Aanbevolen gebruiksdoel Reizen en telefoneren

2. Bose QuietComfort 35ii

Bose QuietComfort 35ii Bluetooth koptelefoon

De Bose QuietComfort 35ii staat bekend om zijn kwaliteit. Hij biedt niet alleen optimaal comfort, maar heeft ook een zeer elegante uitstraling. Als het aankomt op echt topkwaliteit aan geluid, is Bose zeker een aanrader. Hij is eenvoudig in zijn bediening en levert zo’n 20 uur luistergenot. Er zijn verschillende standen mogelijk in noise-cancelling en hij beschikt ook over een Google Assistent. Deze draadloze koptelefoon kan niet alleen via bluetooth verbinden, maar ook via NFC. Wanneer de batterij leeg is, kan hij nog altijd gebruikt worden met de meegeleverde audio kabel.

Prijs €233
Type Over het oor
Accu 20 uur
Bereik 10 meter
Frequentiebereik 10 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie 4.1
Noise-cancelling Ja
Afstand bediening Ja
Microfoon In schelp
Hifi Nee
Waterbestendig Nee
Aanbevolen gebruiksdoel Reizen

3. Jabra Elite 85H

 Jabra Elite 85H koptelefoon draadloos

Een mooi alternatief voor onze nummer 1, de Sony WH 1000XM3, is de Jabra Elite 85H. Een van de punten waarop hij eruit springt is zijn batterijduur. Daarnaast zijn er ook een aantal interessante persoonlijke instellingen op het gebied van noise-cancelling mogelijk. Aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren past de koptelefoon zich aan de omgevingsgeluiden aan. Ook de microfoontechnologie is zeer goed ontwikkeld, waardoor je in allerlei omstandigheden goed verstaanbaar blijft. De koptelefoon pauzeert tevens de muziek wanneer hij wordt afgezet. Ook met de noise-cancelling ingeschakeld blijft de batterijduur onveranderd hoog, in tegenstelling tot velen andere koptelefoons met noise-cancelling.

Prijs €249
Type Over het oor
Accu 36 uur
Bereik 10 meter
Frequentiebereik 10 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie 5.0
Noise-cancelling Ja
Afstand bediening Nee
Microfoon In schelp
Hifi Nee
Waterbestendig Spatwaterdicht – IP52
Aanbevolen gebruiksdoel Reizen, bellen, dagelijks gebruik

4. Bang & Olufsen Beoplay H9i

hoofdtelefoon Bang & Olufsen Beoplay H9i

De Bang & Olufsen Beoplay H9i heeft een fantastisch design. Er zijn verschillende mogelijkheden in noise-cancelling, zoals het volledig dempen van omgevingsgeluid. Daarnaast is het ook juist mogelijk om een transparante modus in te schakelen, waarbij de omgeving juist beter kan worden opgevangen. De bedieningsmogelijkheden op de oorschelp zijn eenvoudig en groot. Muziek, bellen, volume en noise-cancelling kan hiermee allemaal gereguleerd worden. Hij heeft een zeer comfortabel design en levert hoge kwaliteit aan geluid.

Prijs €499
Type Over het oor
Accu 18 uur
Bereik 36 meter
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie 4.2
Noise-cancelling Ja
Afstand bediening Ja
Microfoon In schelp
Hifi Nee
Waterbestendig Nee
Aanbevolen gebruiksdoel Reizen, bellen

5. Sennheiser RS 120-II

headset Sennheiser RS 120-II

De Sennheiser RS 120-II rust comfortabel op je oor, zonder het hele oor volledig te omsluiten. Deze koptelefoon heeft een fantastisch bereik, waarmee je met enorme bewegingsvrijheid kunt luisteren naar muziek en tv. Zelfs in andere ruimtes wordt het signaal nog opgepakt door deze koptelefoon. Zeer licht in gewicht en comfortabel in gebruik. Het geluid dat uit deze koptelefoon komt is transparant en gebalanceerd. Hoogstaande kwaliteit, comfort en ultieme vrijheid.

Prijs €88
Type Op het oor
Accu 20 uur
Bereik 100 meter
Frequentiebereik 22 Hz – 19.500 Hz
Bluetooth versie Geen
Noise-cancelling Nee
Afstand bediening Ja
Microfoon Nee
Hifi Nee
Waterbestendig Nee
Aanbevolen gebruiksdoel Tv kijken

6. Rolfstone Nova draadloze oordopjes

Rolfstone Nova draadloze oortjes

Op het gebied van betaalbaarheid én kwaliteit, zijn de Rolfstone Nova draadloze oordopjes een perfecte keuze. Ze zijn niet alleen compatibel Android toestellen, maar kunnen aan alle smartphones worden gekoppeld. Ze hebben een lange accuduur, waardoor je lang kunt genieten van je muziek. Ze zitten comfortabel en stevig in het  oor, zonder teveel hinder te veroorzaken. Deze oordopjes worden ook door hun gebruikers zeer goed beoordeeld. De ideale keuze dus, die ook nog betaalbaar is.

Prijs €79
Type In het oor
Accu 25 uur
Bereik 15 meter
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie 5.0
Noise-cancelling Nee
Afstand bediening Ja
Microfoon In schelp
Hifi Ja
Waterbestendig Ja
Aanbevolen gebruiksdoel Dagelijks gebruik

7. Sony WF-SP900

draadloze Sony WF-SP900

De WF-SP900 oordopjes van Sony zijn een zeer interessante keuze. Ze hebben namelijk een aantal functies en kenmerken die deze oordopjes zeer uniek maken. Zo zijn ze waterbestendig tot een diepte van twee meter. Dit maakt ze ook voor sportief gebruik geschikt, voor bijvoorbeeld zwemmen of buitensport in de regen. Bovendien kunnen de oortjes ook zonder smartphone worden gebruikt, dankzij hun interne geheugen van 4 GB. De oordopjes passen zich aan de vorm van je oor aan, waardoor ze goed in het oor blijven zitten. Daarnaast kunnen ze ook met behulp van een snoertje veilig worden vastgezet. Ze kunnen eenvoudig draadloos worden opgeladen.

Prijs €272
Type In het oor
Accu 6 uur
Bereik 10 meter
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie 4.1
Noise-cancelling Nee
Afstand bediening Ja
Microfoon In schelp
Hifi Nee
Waterbestendig Ja – IP68
Aanbevolen gebruiksdoel Zwemmen

8. RHA True Connect

RHA True Connect oordopjes

Een geweldige geluidkwaliteit behaal je met de RHA True Connect draadloze oordopjes. Het geluid dat hieruit komt is extreem helder. Ze kunnen op zeer eenvoudige wijze worden opgeladen, waarmee de batterijduur met 20 uur kan worden verlengd. Ze komen in verschillende maten, waardoor er altijd een perfect in jouw oor past. Ze zijn bestand tegen spatwater en zweet, dus ideaal voor in de sport. Je kunt een digitale assistent eenvoudig activeren door een aanraking, waarmee hij perfect te bedienen is. Deze oordopjes zijn alleen te gebruiken bij Apple.

Prijs €179
Type In het oor
Accu 25 uur
Bereik 10 meter
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie 5.0
Noise-cancelling Nee
Afstand bediening Ja
Microfoon In schelp
Hifi Nee
Waterbestendig Ja – IPX5
Aanbevolen gebruiksdoel Onderweg

9. Steelseries Arctis Pro Wireless

Steelseries Arctis Pro Wireless

Ben jij een echte gamer? Dan is de Steelseries Arctis Pro Wireless een perfecte draadloze koptelefoon van topkwaliteit. Met zowel bluetooth, als DAC kan verbinding gemaakt worden. Je hoeft je geen zorgen te maken om een lege batterij, want hij is voorzien van een extra accu. Een accu gaat tot 10 uur mee, terwijl je de reserve accu kunt opladen. Entertainment van games tot muziek kan van zeer hoge kwaliteit worden beluisterd, met een surround sound systeem. Het is een absoluut topproduct in deze klasse.

Prijs €278
Type Over het oor
Accu 10 uur
Bereik 12 meter
Frequentiebereik 5 Hz – 40.000 Hz
Bluetooth versie 4.1
Noise-cancelling Nee
Afstand bediening Ja
Microfoon Ja
Hifi Ja
Waterbestendig Nee
Aanbevolen gebruiksdoel Gamen en muziek luisteren

10. Steelseries Arctis 7

Steelseries Arctis 7 over ear koptelefoon

Wil jij een optimale game ervaring beleven? Dan is deze draadloze headset ideaal. Dankzij een speciale technologie worden de geluiden van de games optimaal opgevangen en helder en gedetailleerd afgespeeld. Je kunt urenlang spelen, met het comfortabele design. De band is zeer flexibel en hij heeft grote oorkussens. Goede geluidsdemping van de omgeving, met een surround sound systeem.

Prijs €139
Type Over het oor
Accu 24 uur
Bereik 12 meter
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Bluetooth versie Geen
Noise-cancelling In microfoon
Afstand bediening Ja
Microfoon Ja
Hifi Nee
Waterbestendig Nee
Aanbevolen gebruiksdoel Gamen

Waar let je op bij het aanschaffen van de beste koptelefoons?

Voor je een keuze maakt over de aanschaf van een koptelefoon is het belangrijk om bekend te zijn met een aantal belangrijke kenmerken. Met behulp van deze kenmerken kun je de beste soorten beter met elkaar vergelijken. Op deze manier kun je een keuze maken die het beste bij jouw voorkeur en gebruiksdoel past. Hierbij kun je starten met het stellen van enkele vragen op basis van de functie van de koptelefoon. Wat moet een draadloze koptelefoon volgens jou allemaal kunnen? Hierbij kan gelet worden op de volgende punten:

  1. Je gehoor optimaal beschermen
  2. Je telefoongesprekken en muziek op afstand bedienen
  3. Waterbestendigheid van de koptelefoon
  4. Draadloos muziek luisteren

Daarnaast hebben alle koptelefoons een aantal eigenschappen en kenmerken. Deze onderdelen bepalen de kwaliteit en maken het makkelijker om ze onderling met elkaar te vergelijken. We beginnen hierbij met de vier belangrijkste onderdelen, waarop nog een aantal andere algemene kenmerken volgen.

Batterijduur

Draadloze koptelefoons functioneren op een accu, die de snoeren vervangt. Hierbij is het belangrijk dat de batterij langdurig meegaat. Een lage kwaliteit koptelefoon gaat slechts een paar uurtjes mee, waarbij een goede draadloze koptelefoon wel 24 uur mee kan gaan. De meeste draadloze koptelefoons maken ook snelladen mogelijk. Hiermee kun je met enkele minuten opladen toch een paar uur van je muziek genieten. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld tijdens het sporten. Wil je altijd toegang hebben tot je koptelefoon? Dan zijn er ook soorten die een kabel meeleveren. Deze kan dan in noodsituaties de accu vervangen door snoertjes, zodat ook bij een lege batterij nog gebruik gemaakt kan worden van de koptelefoon.

Bereik

Het bereik geeft aan hoe ver de koptelefoon verwijderd kan zijn van zijn bron. Dit is een belangrijk onderdeel van draadloze koptelefoons. Wanneer je bijvoorbeeld je telefoon ergens in huis legt en beweegt rond het huis, zoals schoonmaken, dan is het belangrijk dat de telefoon centraal ligt. Ook kunnen andere apparaten het signaal verstoren. De meeste koptelefoons hebben een bereik van rond de 10 meter. De speciale modellen voor gebruik tijdens sport hebben vaak een kleiner bereik. Deze zijn ontworpen voor het dichtbij je dragen van de telefoon.

Draadloze verbinding

Draadloze koptelefoons maken meestal verbinding via bluetooth. De versies van bluetooth zijn de afgelopen jaren steeds vernieuwd en verbeterd. De eerste versies maakten moeilijk verbinding. Tegenwoordig zijn de draadloze koptelefoons sterk verbeterd en is de connectiviteit zeer goed. Momenteel is de 5.0 de nieuwste bluetooth versie, maar ook de 4.1 versie wordt nog gebruikt. Het is belangrijk dat de verbinding altijd goed werkt en niet steeds wegvalt. Op deze manier heb je volledige bewegingsvrijheid terwijl je naar je muziek luistert.

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking, ook wel noice-cancelling genoemd, houdt in dat de omgevingsgeluiden worden gedempt of soms volledig geïsoleerd. Veel draadloze koptelefoons van goede kwaliteit zijn voorzien van deze functie. Hierin zit er wel een verschil in oordopjes en de koptelefoons die over of op het oor vallen. De oordopjes, die veel gebruikt worden tijdens het sporten, hebben vaak een dempende functie. In het geval van sport is dit ook een veiligere optie dan volledige afsluiting. Een draadloze koptelefoon kan passief en actief omgevingsgeluiden dempen. De koptelefoons die over of op het oor vallen hebben vaak standaard een passieve demping. Wanneer de koptelefoon is voorzien van een actieve functie, kan hij de omgevingsgeluiden opvangen en wegfilteren, waardoor alleen nog maar het geluid uit de koptelefoons te horen is.

Frequentiebereik

De frequentie die een koptelefoon heeft geeft aan wat de laagste en de hoogste geluiden zijn die hij kan produceren. Hoe groter dit bereik, hoe beter de klanken.

Bedienen

Het is belangrijk dat de koptelefoon vanaf jouw telefoon of apparaat bediend kan worden. Let er hierbij op dat de koptelefoon die jij wilt aanschaffen compatibel is met jouw device. Sommigen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor de Apple iPhone. De draadloze koptelefoons zijn vaak ook te bedienen via knopjes op de oorschelp.  

Microfoon

Wil jij met jouw draadloze koptelefoon kunnen telefoneren? Dan is het belangrijk dat hij beschikt over een microfoon. De meeste draadloze koptelefoons zijn hier gelukkig van voorzien in de oorschelp. De microfoons kunnen tevens de noise-cancelling functie hebben, waarbij geen omgevingsgeluiden worden opgevangen.

Hifi

Hifi staat voor High Resolution. Deze functie biedt de hoogste luisterkwaliteit. Wil jij echt profiteren van optimaal geluid? Met Hifi worden geluiden niet aangepast, maar is het origineel te horen. Er gaat geen kwaliteit verloren en het frequentiebereik is zeer hoog. Dit is met name raadzaam wanneer je ook High Resolution muziek luistert.

Impedantie

Wanneer een koptelefoon is verbonden met jouw telefoon, vraagt dit ook energie van de telefoon. De geluidsbron moet energie leveren aan de draadloze koptelefoons. Een hoge impedantie van de koptelefoon betekent dat er meer energielevering vereist wordt van de bron. Hierbij is het ook belangrijk dat de geluidsbron, zoals je telefoon, en de draadloze koptelefoon goed op elkaar aansluiten en er dus niet een te groot kwaliteitsverschil tussen zit. Dit zou namelijk de luisterkwaliteit beïnvloeden.

Laat hieronder uw mening weten