beste pc monitor 2020

Een beeldscherm ook wel een monitor genoemd. Een monitor kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kan hij als scherm dienen voor een computer, maar hij kan ook gebruikt worden voor de weergave van camera-, opgenomen of uitgezonden beelden.

Meestal is een monitor een apart apparaat, maar hij kan ook in bijvoorbeeld een televisie of laptop geïntegreerd zijn. Of hij  nu geïntegreerd is of niet, hij bevindt zich altijd in de buurt van de apparatuur van waar hij wordt afgespeeld. Op deze manier kan direct bediend worden wat er op het scherm wordt afgespeeld of getoond.

Monitoren worden ook gebruikt als display in bijvoorbeeld openbare ruimtes. Hierop wordt vaak informatieve teksten of entertainment getoond. De kijker heeft dan geen invloed op wat er wordt afgespeeld.

Er zijn dus allerlei redenen om een monitor aan te schaffen. Afhankelijk van het doel waarvoor jij hem wilt gebruiken maak je hierin een bepaalde keuze. De kwaliteit van de monitor is dan ook bepalend bij het einddoel. Zo kun je een monitor aanschaffen speciaal voor gaming, waarbij je zult letten op de grootte van het scherm en de kwaliteit van het beeld. We nemen alle onderdelen van een monitor in dit artikel met je door. Daarbij zullen we ook aangeven welke monitor de beste keuze is.

Waarop letten kopen monitor?

Monitoren komen in verschillende soorten en maten. Daarnaast spelen ook specificaties mee zoals resolutie, schermtechniek en aansluitingen. Jouw persoonlijke voorkeur speelt hierin een belangrijke rol. Afhankelijk van jouw wens bepaal je wat je zoekt in een monitor. De resolutie speelt bijvoorbeeld een rol bij waarvoor jij je monitor gaat gebruiken. De schermtechniek geeft weer aan in hoeverre de monitor een beeld, zoals een foto, realistisch kan weergeven. Afhankelijk van het type apparaat die jij wilt koppelen aan je monitor bepaal je de aansluitingen die nodig zijn.

Je kunt een monitor zoeken om je favoriete games op te spelen of om langdurig prettig te kunnen werken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je grafische ontwerpen wilt maken en hiervoor een perfect  beeldscherm nodig hebt. Voor ieder doel is er een geschikte monitor beschikbaar. Welke echter het beste bij jouw past hang af van verschillende onderdelen waar je op moet letten.

Formaat

Voordat je een nieuwe monitor aanschaft is het belangrijk om na te gaan welke formaat hij moet hebben. De grootte van een monitor wordt uitgedrukt in inch, waarbij een inch overeenkomt met 2,54 centimeter. Het aantal inch dat wordt vermeld geeft de diagonale lengte van het scherm aan. Toch is dit niet het enige dat belangrijk is. Bij een monitor is namelijk ook de verhouding van het beeld heel belangrijk. Breedbeeld heeft bijvoorbeeld vaak een verhouding 16:9 en een standaard scherm heeft vaak een verhouding van 4:3. Het scherm kan eigenlijk nooit te groot zijn, maar is wel duurder in aanschaf wanneer je voor groter gaat. Bovendien geldt ook dat een groter beeldscherm ook een hogere resolutie vereist.

Voor een betaalbaar standaard type monitor is een 24 inch beeldscherm het beste. Kleiner dan dit levert vaak een te klein beeld op, wat niet prettig meer werkt. Dit standaard type is ideaal voor werken met internet, tekstverwerking en het bekijken van foto’s. Vensters kunnen prima naast elkaar worden weergegeven. Een standaard monitor van 24 inch schaf je aan voor minder dan 200 euro.

Wanneer je het scherm ook wilt gebruiken voor het afspelen van video’s, zoals tv programma’s of films, dan kun je beter voor een groter type monitor gaan. Vanaf 27 inch is dit goed te doen, waarbij de verhouding vaak nog steeds 16:9 is. Gemiddeld betaal je hier wel meer dan 200 euro voor.

Bij schermen die groter zijn dan 27 inch kan ook gekozen worden voor breedbeeld. Deze hebben een verhouding van 21:9 en zijn ultra wijd. Hiermee kan je tot wel vier vensters naast elkaar werken. Je gezichtsveld is met dit beeldscherm tijdens het gamen groter, waardoor je meer overzicht hebt en sneller dingen ziet aankomen. Films en series bekijk je tevens zonder zwarte balken.

Tot slot is het mogelijk om voor een gebogen scherm te kiezen. Dit wordt een curved monitor genoemd en levert een panoramisch effect op. Door de buiging in het scherm blijft de weergave van kleuren over het hele scherm gelijk. Ook heb je meer overzicht, zonder je hoofd te veel te hoeven bewegen. Ideaal om onvermoeid langer door te kunnen werken. De prijzen van deze schermen liggen gemiddeld ook iets hoger.

Schermtechniek

Voor je een monitor aanschaf is het ook essentieel om je te verdiepen in de schermtechniek. De meeste monitoren hebben tegenwoordig een LCD scherm. Hierbij bestaat het beeld uit vloeibare kristallen. Wanneer er staat aangegeven dat een monitor een LED beeldscherm heeft, betekent dit eigenlijk nog steeds dat het een LCD scherm is, maar hij met LED backlight verlicht is. De LCD schermen zijn in drie technieken onder te verdelen. De verschillen in deze technieken zit hem vooral in de oriëntatie en beweging van de kristallen in het vloeistof.

 • Twisted Nematic (TN). Dit is de goedkoopste optie, die ook nog eens erg snel is. De inkijkhoek en de echtheid van de kleuren is daarentegen minder goed. Hierdoor vallen deze schermen vaak in de lagere kwaliteitscategorie. Echter, vanwege de snelle reactietijd van het scherm is dit type ideaal voor gaming, waarbij elke seconde kan tellen.
 • In-Plane Switching (IPS). De weergave van de kleuren en de inkijkhoek van deze schermen is perfect. Dit maakt monitoren met deze techniek zeer geschikt voor foto- en videobewerking. Een IPS beeldscherm heeft niet zoveel snelheid als de TN schermen, maar is nog altijd ideaal voor dagelijks gebruik zonder al te veel specifieke wensen. PLS en AHVA zijn technieken die erg op IPS lijken, maar net iets anders ontwikkeld zijn.
 • Vertical Alignment (VA). Deze schermtechniek bevindt zich qua prijsklasse precies tussen de eerder genoemde technieken in. Dit geldt ook voor de kleurenweergave en inkijkhoek. Het verschil is echter de diepte van de zwartwaarde en hoge contrasten. Hiermee is dit type schermtechniek ideaal voor het kijken van films. Een verder ontwikkelde variant van de VA is de AMVA – Advanced Multi-domain Vertical Alignment.

Resolutie

De resolutie van een beeldscherm geeft de hoeveelheid van het aantal gebruikte pixels aan. Hoe meer pixels een beeld bevat, hoe meer informatie hij kan tonen, oftewel hoe scherper het beeld is. Hoe hoger de resolutie van je beeldscherm dus is, hoe scherper hij de beelden toont. Er zijn verschillende resoluties beschikbaar. Vanaf een bepaalde hoogte worden sommige resoluties ook gecategoriseerd. De resolutiewaarden die het meest voorkomen zijn:

 • 1024 x 768 pixels
 • 1280 x 1024 pixels
 • 1400 x 1050 pixels
 • 1680 x 1050 pixels
 • 1920 x 1080 pixels
 • 4K / Ultra High definition

Een resolutie van 1920 x 1080 wordt Full HD genoemd en schermen met een resolutie van 2550 x 2160 pixels worden omschreven als WQHD. De scherm met de hoogste resolutie is de 4K of UHD. Deze biedt een resolutie die vier keer hoger is dan de Full HD schermen. Dit is met name aantrekkelijk bij grotere beeldschermen vanaf 27 inch. Hiermee kun je echt profiteren van de fantastische kwaliteit.

Aansluitingen

Wanneer je een scherm aanschaft is het cruciaal dat je goed op de aansluitingen let. Hierbij is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het aantal aansluitingen, maar ook naar de soorten. Let daarbij natuurlijk ook op de aansluitingen van het te koppelen apparaat, zoals een computer. De meeste computers zijn voorzien van een HDMI-aansluiting. In dat geval is elke monitor die ook van deze poort voorzien is een prima keuze. Het is echter handig om ook op andere aansluitingen te letten. Een daarvan is de DisplayPort, wat ook als digitale aansluiting voor beeld dient. In tegenstelling tot de HDMI kabel is de DisplayPort speciaal ontwikkeld voor aansluiting op een pc. Hiermee profiteer je dus van een betere connectie. Er kunnen namelijk meer beelden in een seconde getoond worden, wat hem ideaal maakt voor bijvoorbeeld gaming. Het is daarbij wel wenselijk als er meerdere poorten zijn voor HDMI en/of DisplayPort, zodat meerdere apparaten tegelijkertijd gekoppeld kunnen worden. Samengevat moet je op onderstaande dingen letten bij de aansluiting van je monitor:

 • HDMI. Bijna alle monitoren hebben een HDMI aansluiting, dus deze optie is altijd veilig.
 • DisplayPort. Dit is een nieuwere aansluiting, vooral aanwezig bij de Macbooks van Apple.
 • DVI of VGA. Meer terug te vinden op oudere modellen van computers en laptops.
 • USB. Dit is handig bij regelmatige loskoppeling van de monitor of wanneer de usb-aansluitingen op je computer beperkt of moeilijk te bereiken zijn. Daarnaast kun je met usb een muis of toetsenbord direct aan de monitor koppelen. De nieuwste usb versie is de usb-c aansluiting, maar hier zijn nog weinig monitoren van voorzien.
 • Hoofdtelefoonaansluiting. Dit is handig wanneer je een koptelefoon of speakers direct aan de monitor wilt koppelen.

Bedenk het doeleinde van de monitor

Voordat je een monitor aanschaft zul je hoogstwaarschijnlijk al weten waarvoor je hem gaat gebruiken. De een kan een monitor kopen voor fanatieke gaming, de ander voor bijvoorbeeld zakelijke doeleinden. De hoeveelheid tijd die je achter de monitor besteed speelt hierbij een rol en beïnvloed je keuze voor een bepaalde monitor. Om jouw zoektocht hierin verder te helpen staan hieronder een aantal categorieën beschreven. Per categorie lees je waar je op moet letten bij de aanschaf.

Dagelijks gebruik

Wanneer je op zoek bent naar een monitor voor dagelijks gebruik, zal het waarschijnlijk gaan om tekstverwerking, internetten en het verzenden van e-mails. Zo nu en dan zal  je wellicht ook een keer een film of serie via de monitor bekijken. Voor deze basisgebruik kun je kiezen tussen een 24 inch of 27 inch beeldscherm. Een 24 inch monitor is een prima keuze voor tekstverwerking en veel leeswerk. Tot een Full HD schermresolutie kun je genieten van een perfect beeldkwaliteit. Dit formaat wordt met name aangeraden als je dicht op het scherm werkt of zit. Wil je dezelfde taken uitvoeren, maar doe je dit liever op een wat groter scherm? Dan zijn de 27 inch beeldschermen ook een zeer goede optie. Deze schermen zijn uitermate geschikt voor het bewerken van je vakantiefoto’s of het bekijken van video’s op Youtube. Voor dagelijks gebruik is een scherm dat groter is dan 27 inch af te raden.

Studie of zakelijk gebruik

Wil jij je monitor gebruiken om op te studeren of voor zakelijke doeleinden, zoals op kantoor? Dan is het belangrijk dat hij stevig is, goed werkt en in hoogte te verstellen is. Op deze manier kun je hem perfect aanpassen op jouw werkomgeving. Werk je veel met verslagen en presentaties, dan heb je op een 24 inch scherm een perfect overzicht van de vensters. Voor gebruik op kantoor moet je rekening houden met lange werkuren. Dan is werkhouding erg belangrijk. Daarnaast zijn er ook monitoren die beschikken over een speciaal blauw licht filter. Dit is perfect als je lange uren achter je monitor zit, omdat je hierdoor minder snel vermoeide ogen krijgt. Wil je geen last krijgen van het licht dat weerkaatst? Dan kun je kiezen voor een anti glare scherm.

Gaming

Bij fanatiek gebruik van een monitor voor gaming is het belangrijk dat de beeldweergave vloeiend is. Zo kun je helemaal opgaan in  je spel, zonder focus te verliezen. Het beste uit je games haal je met een monitor die een reactietijd heeft van 1 of 2 milliseconden en een verversingssnelheid heeft van minstens 75 Hz. Dit laatste zegt iets over hoe vloeiend de beelden worden weergegeven. Om te zorgen dat je geen last hebt van hapering tijdens het gamen is een monitor met G-Sync of FreeSync raadzaam. Een beeldscherm van minstens 24 inch is hierbij wenselijk. Voor een optimale beeldkwaliteit ga je dan ook voor een 4K monitor. De nieuwste games speel je in 4K, mits je videokaart deze hoge resolutie aankan.

Grafische vormgeving

Ben jij professioneel of hobbymatig grafisch ontwerper? Dan is een hoogwaardige weergave van kleuren en een hoge scherpte van het beeld belangrijk. Als je veel CAD-ontwerpen of bouwtekeningen maakt is hoge kwaliteit van het scherm essentieel. Met een combinatie van de kenmerken van een monitor voor beeldbewerking en een zakelijke monitor krijg je de best mogelijke monitor voor grafische vormgeving. Hiervoor moet je monitor voorzien zijn van een uitgebreide kleurdekking, een hoge resolutie en een hoge helderheid. Ook kan het prettig zijn als het scherm verstelbaar is en minstens 27 inch is.

Gebruik voor bewerking van foto’s en films

Wanneer je een monitor aanschaft voor het bekijken of bewerken van foto’s en video’s is het belangrijk dat ze een hoog statisch contrast hebben. Op deze manier komen zij beter tot hun recht. Of je nu een filmmaker, fotograaf of beeldkunstenaar bent, een monitor van minstens 27 inch is bij deze beroepen wel gewenst. Hierbij is een minimale resolutie van 2560 x 1440 pixels aan te raden. Wanneer je voor het echte precisiewerk wilt gaan, haal je het meeste resultaat met een QHD of 4K beeldscherm. Zo kun je tot in de kleinste details bewerkingen uitvoeren. Een optimale kleurweergave en kijkhoek wordt gerealiseerd met een IPS monitor en een minimale sRGB of Adobe RGB dekking van 99%.

De beste monitor in elke categorie

We hebben voor jou de beste monitor geselecteerd per gebruikerscategorie. Hierbij is gelet op een mooie prijs/kwaliteitverhouding en de vereisten voor het bijbehorende doel. Uiteraard speelt nog altijd jouw persoonlijke voorkeur de grootste rol.

Beste monitor voor dagelijks gebruik

Beste beeldscherm studie: Philips 243V7QDAB

 Philips 243V7QDAB monitor

Wanneer je op zoek bent naar een prima monitor voor dagelijks gebruik is de Philips 243V7QDAB een goede keuze. Deze monitor heeft een beeldscherm van 24 inch en is ideaal voor algemene taken. Met het Full HD scherm is hij uitermate geschikt om teksten haarscherp van je scherm te lezen. Bovendien mis je niks dankzij het IPS paneel. Hij is voorzien van het blauwe licht filter en een anti reflecterend scherm, waardoor je ogen niet snel vermoeid raken. Bovendien kun je ook nog profiteren van geluid dat direct uit de monitor komt, dankzij de ingebouwde speakers.

Prijs €119
Formaat 23,8 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Paneel IPS
Verhouding 16:9
Verversingssnelheid 60 Hz
Reactietijd 5 ms
Doeleinde Studie of zakelijk gebruik

Beste monitor Fotobewerking of grafische vormgeving: AOC 24P1

AOC 24P1 monitor

Een ideale monitor voor doeleinden zoals studie, thuiswerk of op kantoor, is de AOC 24P1. Hij is speciaal ontworpen om urenlang toch comfortabel door te kunnen werken. Het beeldscherm heeft een formaat van 24 inch en is volledig te verstellen. Zo kun je op allerlei manieren toch een goede werkhouding behouden. Wanneer je tot in de late uurtjes doorwerkt zorgt het blauwe licht filter ervoor dat je ogen nooit vermoeid raken. Helemaal ideaal is wanneer je de monitor ook graag gebruikt voor fotobewerking of grafische vormgeving. Hij heeft namelijk een volledige sRGB kleurenspectrum dekking en hiermee een hoge beeldkwaliteit. Daarnaast heeft hij ook nog vier USB poorten.

Prijs €149
Formaat 23,8 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Paneel IPS
Verhouding 16:9
Verversingssnelheid 60 Hz
Reactietijd 5 ms
Doeleinde Fotobewerking of grafische vormgeving

Beste gaming monitor: Samsung LC49HG90

Monitor Samsung LC49HG90

De Samsung LC49HG90 is fantastische monitor voor de ultieme game ervaring. Het Full HD beeldscherm heeft een formaat van 49 inch, is ultra wide en is licht gebogen (curved). Hij heeft een hoogwaardige resolutie van 3840 x 1080 pixels en biedt met zijn QLED scherm een levensecht kleurbeeld.

Je loopt met deze monitor altijd een stapje voor op je tegenstanders, omdat je het volledige speelveld in beeld hebt en ook in donkere omgevingen geen zicht verliest. Dit laatste is te danken aan het VESA display HDR 600 standaard. De combinatie van het brede en gebogen beeldscherm voelt het aan alsof je je in het spel bevindt. Je hoeft je hoofd dus ook amper te bewegen en behoudt altijd een optimaal gezichtsveld. De hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende bewegende beelden en met een AMD videokaart speel je zonder enige hapering.

Prijs €899
Formaat 49 inch
Resolutie 3840 x 1080 pixels
Paneel VA
Verhouding 32:9
Verversingssnelheid 144 Hz
Reactietijd 1 ms
Doeleinde Gaming

Beste monitor video editing: ASUS ProArt PA329C

ASUS ProArt PA329C monitor

Voor de filmmakers, fotografen of grafische ontwerpers is de ASUS ProArt PA329C een geweldige keuze. Elk detail is fantastisch weergegeven dankzij de zeer hoge 4K resolutie. Op het 32 inch beeldscherm heb je een prima overzicht, waarbij alle kleurprofielen perfect zijn weergegeven. Je behoudt een ergonomische werkhouding dankzij de verstelbaarheid, zodat je uren door kunt gaan met bewerken of ontwerpen. Dankzij de speciale technologie pakt hij direct de juiste kleurweergave.

Prijs €1299
Formaat 32 inch
Resolutie 3440 x 1440 pixels
Paneel IPS
Verhouding 16:9
Verversingssnelheid 60 Hz
Reactietijd 5 ms
Doeleinde Foto- en videobewerking of grafische vormgeving

Laat hieronder uw mening weten