beste tv van 2020

Er zijn maar weinig huishoudens die geen gebruik maken van een televisie. Gemiddeld keek de Nederlander in 2017 zo’n 180 minuten televisie. Dit is dus zeker 3 uur per dag. Hierbij kan het gaan om het kijken van programma’s en films, maar ook om bijvoorbeeld het spelen van games. Bij de aanschaf van een televisie komen allerlei dingen kijken.

Er wordt bijvoorbeeld gelet op de grootte van de tv, maar ook de kwaliteit van het beeld. Ben jij  op zoek naar een nieuwe televisie? Dan kan het handig zijn je eerst eens goed te oriënteren op de mogelijkheden. Wat is voor jou  belangrijk? Ben je op zoek naar een betaalbare tv of wil je het beste van het beste? In dit artikel lees je alles over de beste televisies op de huidige markt. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de beste kwaliteit, maar ook naar goedkope alternatieven en speciale televisies voor gaming.

Het is eigenlijk onmogelijk om vast te stellen wat de beste televisie is. Dit komt omdat iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeur heeft. De een kan veel waarde hechte aan de kwaliteit van het scherm. In dat geval is de beste televisie degene met de hoogste beeldkwaliteit. De ander kan het formaat juist weer belangrijk vinden of zijn of haar keuze baseren op het besturingssysteem. Voordat we dus een lijst kunnen geven met de beste televisies, is het handig om alle onderdelen na te lopen. Zo kun jij inschatten wat voor jou belangrijk is bij met maken van een keuze.

Verschillende soorten schermen

waarop letten televisie kopen

Een van de belangrijkste onderdelen van een televisie is het scherm. Hierin zijn er verschillende soorten beschikbaar. We nemen alle typen schermen met je door en leggen uit wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

LCD scherm

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Er bestaan nog maar weinig televisies die uitsluitend een LCD beeldscherm hebben. Tegenwoordig wordt dit vaker gecombineerd met een LED. Vaak zijn de televisies met een LCD scherm betrekkelijk goedkoop en meestal ook kleiner. Begin deze eeuw waren de LCD tv’s razend populair, maar inmiddels zijn ze op veel vlakken ingehaald door andere soorten.

 • Voordeel: Zeer plat en licht in gewicht.
 • Nadeel: Hoog stroomverbruik, slechtere contrastverhouding en een lager kleurengamma.

LED scherm

Een televisie met een LED beeldscherm betekent dat de LED verlichting als bron wordt gebruikt voor het beeld. Soms wordt dit echter door aanbieders misplaatst gebruikt. Zo worden tv’s aangeboden als LED televisie, maar is het eigenlijk een LCD televisie met LED verlichting op de achterkant. Een echte LED televisie heeft een display bestaat uit LED lampjes. LED tv’s zijn populair en goedkoper dan OLED en QLED tv’s.

 • Voordeel: Een LED televisie is lager in energieverbruik dan een LCD televisie en heeft een mooie natuurlijke weergave van kleuren.
 • Nadeel: LED tv’s zijn duurder dan LCD televisies.

OLED scherm

OLED staat voor Organic LED. De populariteit van OLED beeldschermen is steeds meer toegenomen. LG is het enige merk die deze schermen produceert, aangezien het door hun is uitgevonden. Naast televisies bestaan ook steeds meer telefoons uit een OLED beeldscherm. Omdat de kwaliteit van het beeldscherm erg goed is, worden deze soorten vaak ook in grotere formaten verkocht.

 • Voordeel: Ten opzichte van LED tv’s leveren OLED tv’s een hoog contrast en diepe zwartwaarden. Ze zijn vaak dun en zelfs flexibel.
 • Nadeel: Moeilijk te produceren en erg prijzig. Lagere helderheid dan QLED.

QLED scherm

In principe komt een QLED scherm sterk overeen met de ‘gewone’ LCD televisie. Het is dus niet per definitie een nieuw type scherm. QLED is door Samsung ontwikkeld om te concurreren met de OLED tv’s. Ze maken gebruik van een speciale techniek, genaamd quantum dot. Dit is een extra laag van nano-kristallen, die zorgen voor heldere, volle en natuurlijke kleuren.

 • Voordeel: Prachtige weergave van kleuren en zeer hoge helderheid.
 • Nadeel: Dikker dan OLED beeldschermen en mindere zwartwaarden.

Schermresolutie

Naast de verschillende typen schermen zijn er ook nog een aantal mogelijkheden in de kwaliteit van het beeld. Uiteraard hangen al deze factoren ook nauw met elkaar samen. De resolutie van een scherm geeft het maximale aantal pixels aan dat op het scherm past. Met andere woorden; hoe scherp het beeld wordt weergegeven. Hoe groter het aantal pixels, hoe meer details zichtbaar worden. Hierin zijn ook weer verschillende mogelijkheden.

 • HD Ready: 1280 x 720 pixels
 • Full HD: 1920 x 1080 pixels
 • Ultra HD (4K): 3840 x 2160 pixels

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range. Een televisie met HDR richt zich nog meer op de kwaliteit van de kleuren. Op deze manier worden beelden nog spectaculairder en nog realistischer. Zo zijn de verschillen tussen donker en licht nog nauwkeuriger en wordt een groter spectrum van het licht weergegeven. Het komt er dus op neer dat er meer kleuren zichtbaar worden en de verschillen tussen de kleuren ook duidelijker zichtbaar zijn. Zeker wanneer een origineel beeld van goede kwaliteit is gemaakt, zal dit met HDR een stuk beter te zien zijn. Ook hele donkere of hele lichte beelden zijn een stuk gedetailleerder met HDR. Bovendien gaan in een combinatie van donker en licht in één beeld geen details verloren. Wil je genieten van HDR beeldkwaliteit? Dan moet het getoonde materiaal natuurlijk ook van deze kwaliteit zijn.

Verschillende formaten

Het formaat van de televisie is erg gericht op jouw persoonlijke voorkeur. Allerlei persoonlijke factoren spelen hierin een rol, zoals de grootte van de ruimte waar de tv komt te hangen en de kijkafstand waarop jij je bevindt. Om veilig tv te kijken en geen details te missen wordt aangeraden op een afstand te kijken van twee maal de diameter van de televisie. Weet je bijvoorbeeld al waar de televisie komt en waar jij gaat zitten? Dan kun je op basis daarvan het ideale formaat vaststellen.

Het formaat van een televisie wordt vaak gegeven in inch. De meest verkochte formaten lopen uiteen van 15 inch tot 70 inch. Dit betekent dat de televisies een doorsnede hebben van ongeveer 38 centimeter tot ongeveer 178 centimeter. Bij een gemiddelde beeldscherm van 40 inch (ongeveer 100 cm doorsnede) moet je dus rekening houden met een kijkafstand van zo’n twee meter.

De benodigde aansluitingen

Op de achterkant van een televisie zijn vaak tientallen verschillende aansluitingen aanwezig. Elk hebben ze een eigen doel. Het is belangrijk om van te voren na te gaan welke poorten jij nodig hebt en welke jij veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een Apple TV, Playstation of laptop. Deze apparaten sluit je aan via HDMI. Heb je veel van dit soort apparaten die je wilt aansluiten? Zorg dan dat de tv er genoeg heeft.

Ook zijn de meeste tv’s voorzien van een USB-aansluiting. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld films en video’s die je vanaf een USB-stick wilt afspelen op je televisie.

Tegenwoordig zijn er steeds meer Smart tv’s. Deze werken op internet en daarom is het essentieel dat jouw tv een ethernetpoort heeft. Op deze manier kan hij worden verbonden met het internet en zijn er meer mogelijkheden met je televisie.

Bij televisie kijken hoort daarnaast natuurlijk ook geluid. Omdat producenten vaak zo gefocust zijn op het produceren van zo plat mogelijke televisies, blijft vaak weinig ruimte over voor een goed geluidssysteem. Goedkopere tv’s kunnen daarom soms een tegenvallend geluid hebben. In dat geval kun je een extra soundbar plaatsen, zodat ook het geluidskwaliteit ten goede komt.

Een nieuwe technologie is de HDMI die ARC ondersteund. Dit heeft alles te maken met het geluid en een versterker of ontvanger. Met deze ondersteuning wordt het geluid via het muzieksysteem afgespeeld, zonder dat daarvoor extra draden nodig zijn.

Wat is een Smart TV?

Tegenwoordig zijn bijna alle televisies een Smart TV. Dit houdt in dat ze verbonden zijn met het internet en hierdoor een stuk meer mogelijkheden hebben. Deze verbinding kan via de wifi gemaakt worden of met behulp van een netwerkkabel. Het worden dus eigenlijk ‘slimme tv’s’ dankzij een bepaald besturingssysteem. Hiermee wordt toegang geleverd tot verschillende apps, games en websites. Gelukkig hebben de meeste tv’s dit besturingssysteem er standaard op zitten. Toch zitten er wel verschillen in mogelijkheden tussen de verschillende merken.

Met een Smart TV kun je dus van al je favoriete programma’s genieten, op welk tijdstip je maar wilt. Daarnaast kan de televisie onthouden waar je naar kijkt en op basis daarvan andere suggesties geven. Zo houdt je tv rekening met jouw persoonlijke voorkeur en wordt een lijst samengesteld met films, series en programma’s speciaal voor jou.  De meest gebruikte apps op een Nederlandse Smart TV zijn:

 • Youtube
 • Videoland
 • Netflix
 • Spotify
 • Uitzending gemist
 • RTL XL

Zoals eerder gezegd zijn er dus wel onderlinge verschillen tussen de merken. We nemen daarom drie merken met je door.

Philips

De Philips televisies hebben een breed aanbod aan apps. De meesten werken met het besturingssysteem Android. Dit zorgt voor een perfecte samenwerking met tablets en smartphones. Het is mogelijk om kijksuggesties te krijgen, om jouw kijkervaring nog persoonlijker te maken. Dankzij het besturingssysteem profiteer je van snelheid en meer mogelijkheden. Apps die je op deze televisies kunt terugvinden zijn Netflix, Spotify en Youtube.

Samsung

Samsung ontwikkelt al jaren Smart tv’s en maakt hierin dus veel ontwikkelingen. Het allernieuwste besturingssysteem dat je bij dit merk vindt is Tizen. Er zijn veel mogelijkheden en er is een zeer groot aanbod van apps. Uiteraard zit er wel verschil in het model dat je koopt. De wat oudere modellen zullen niet exact dezelfde functies aanbieden, maar zijn nog steeds uitstekend. Videoland, Apple TV en RTL XL zijn voorbeelden van apps die je op de Samsung Smart TV kunt terugvinden.

LG

LG is sinds een tijdje volledig over gegaan op het besturingssysteem WebOS. Dit systeem is eenvoudig in gebruik en reageert razendsnel. Via één knop komen alle veelgebruikte apps direct in beeld. Alle bekende apps zijn zeker terug te vinden op een LG Smart TV. Zo bieden zij bijvoorbeeld Netflix en Youtube, maar ook RTL XL, NPO Start en KIJK.

Welke televisie is het best?

Er zijn tientallen mogelijkheden bij de aanschaf van een televisie. Daarnaast zijn er ook nog een hele hoop merken die televisies produceren. De een is bekender dan de ander, de een is goedkoper dan de ander en de een heeft meer mogelijkheden dan de ander. Bij het maken van een keuze is er nooit één televisie die het beste is. Uiteindelijk hangt de keuze volledig af van jouw voorkeur. Daarom hebben we een aantal televisies beoordeeld als de beste in zijn soort. We bespreken de beste Smart TV, de beste OLED televisie, de beste QLED televisie, de beste LED televisie en de beste televisie voor gaming.

De beste Smart TV

Een echte uitblinker in de topklasse van de Smart TV is de Samsung QE55Q85R. De beelden zijn helder, scherp en zeer kleurrijk. De televisie heeft een QLED beeldscherm en produceert 100% kleurniveau. Alle details zijn dankzij de hoge helderheid perfect zichtbaar. Dankzij een speciale techniek zie je een fantastisch contrast tussen zwarttinten en kleurtinten. Via een kabel kan hij  aan alle apparaten verbonden worden. Apple TV is in de televisie geïntegreerd, waardoor het mogelijk is om al je favoriete apps te downloaden. Ook kan er gestreamd worden vanaf je telefoon of tablet.

Prijs €1699
Scherm QLED
Beeldgrootte 55 inch / 139 cm
Resolutie 3840 x 2160 pixels
Scherpte 4K Ultra HD
HDR Ja
Besturingssysteem Tizen
Smart TV apps Netflix, Spotify, Facebook, Twitter, Uitzending gemist, Pathé thuis, RTL gemist, Deezer, Youtube, SBS gemist.

De beste OLED TV

Beste oled televisie 2020
LG OLED 77C9 oled TV

Wanneer je waarde hecht aan de kwaliteit van het beeld, is vaak ook het formaat van de televisie belangrijk. Een OLED tv die hierin echt uitblinkt is de LG OLED 77C9. Deze televisie heeft een 77 inch beeldscherm en hiermee dus een diameter van bijna twee meter. Het scherm is niet alleen groot, hij heeft bovendien een fantastische schermresolutie. Uiteraard moet je voor zo’n formaat wel plek hebben. Maar als jij daadwerkelijk voor een gigantisch beeldscherm wilt gaan met een fantastische kleurenkwaliteit, dan is dit de perfecte keuze. Het beeld is rustig en strak en daardoor kijkt het heel prettig. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals internet en HDR. Uiteraard zit er aan zo’n topproduct wel een prijskaartje.

 • Prijs:                            €6499
 • Scherm:                      OLED
 • Beeldgrootte:             77 inch / 198 cm
 • Resolutie:                   3840 x 2160 pixels
 • Scherpte:                    4K Ultra HD
 • HDR:                           Ja
 • Besturingssysteem:    WebOS 3.0
 • Smart TV apps:           Facebook, Twitter, Netflix, Spotify, Uitzending gemist, Pathé Thuis, RTL Gemist, SBS Gemist, YouTube, Videoland, Kijk.nl
Prijs €6499
Scherm QLED
Beeldgrootte 77 inch / 198 cm
Resolutie 3840 x 2160 pixels
Scherpte 4K Ultra HD
HDR Ja
Besturingssysteem WebOS 3.0
Smart TV apps Facebook, Twitter, Netflix, Spotify, Uitzending gemist, Pathé Thuis, RTL Gemist, SBS Gemist, YouTube, Videoland, Kijk.nl

Beste QLED tv: Samsung QLED 8K QE82Q950R

Beste qled televisie 2020
De Samsung QLED 8K QE82Q950R: Beste Qled televisie 2020

Ook onder de QLED tv’s blijkt wederom dat een groter beeldscherm ook zeker mooier kwaliteit op kan leveren. Dat blijkt uit de best geteste QLED tv, de Samsung QLED 8K QE82Q950R. Deze televisie biedt naast zijn fantastische kleurenbeeld, ook mogelijkheden als Bluetooth, HDR en internet. Hij blinkt vooral uit in zijn Quantum Dot paneel. De kwaliteit van het beeld is levensecht, met een 8K resolutie. De helderheid is zeer hoog en hij biedt een kleurniveau van 100%. De geïntegreerde Apple TV maakt het mogelijk om al je favoriete apps te downloaden en te streamen vanaf je Apple iPhone of iPad.

Prijs €8975
Scherm QLED
Beeldgrootte 80 inch / 203 cm
Resolutie 7680 x 4320 pixels
Scherpte 8K Ultra HD
HDR Ja
Besturingssysteem Tizen
Smart TV apps Netflix, Spotify, Facebook, Twitter, Uitzending gemist, Pathé thuis, RTL gemist, Deezer, Youtube, SBS gemist, Skype, Kijk.nl, videoland

Beste LED tv: LG 49SM8200

Beste led televisie LG 49SM8200
Wij denken dat de LG 49SM8200 de beste led televisie van 2020 is.

De beste keuze in de LED televisies is de LG 49SM8200. Hiermee heb je niet gelijk de beste LED televisie te pakken, maar dit is tegelijkertijd ook nog een zeer voordelige keuze. De reden dat deze televisie de beste keuze is zit hem in de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hij is voorzien van fantastische mogelijkheden en is toch nog een relatief betaalbare optie. De tv heeft een Ultra HD beeldscherm en een HDR10 ondersteuning. Daarnaast zijn er verschillende Smart tv functies aanwezig en kun je programma’s direct opnemen op een USB-stick. Hij heeft uitstekende beeldkwaliteit van 4K resolutie. De kleuren zijn levensecht met een mooi contrast. Het 49 inch beeldscherm heeft een Nano Cell display.

 • Prijs:                            €647
 • Scherm:                      LED
 • Beeldgrootte:             49 inch / 124 cm
 • Resolutie:                   3840 x 2160 pixels
 • Scherpte:                    4K Ultra HD
 • HDR:                           Ja
 • Besturingssysteem:    WebOS 3.0
 • Smart TV apps:          
Prijs €647
Scherm LED
Beeldgrootte 49 inch / 124 cm
Resolutie 3840 x 2160 pixels
Scherpte 4K Ultra HD
HDR Ja
Besturingssysteem WebOS 3.0
Smart TV apps Netflix, Spotify, Facebook, Twitter, Uitzending gemist, Pathé thuis, RTL gemist, Youtube, SBS gemist, Skype, Kijk.nl, videoland

Beste gaming tv: Samsung UE55RU8000

Beste gaming televisie
Wij denken dat Samsung UE55RU8000 de beste gaming televisie voor 2020 is. Perfect dus om aan uw PS4 of Xbox aan te sluiten.

Ben jij een fanatieke gamer en ben je op zoek naar een top televisie voor jouw favoriete games? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om de best mogelijke game beleving te ervaren. Zo is het belangrijk dat de graphics perfect worden weergegeven. Hiervoor heb je dus een televisie nodig met HDR ondersteuning en een 4K beeldresolutie.

De input lag moet daarnaast ook laag zijn en uiteraard moeten er voldoende poorten zijn om jouw Playstation 4 of Xbox aan te sluiten. De beste keuze in televisies voor gaming is dan ook de Samsung UE55RU8000. Hiermee beleef je games zeer realistisch en krijg je kleurrijke beelden haar scherp op je beeld. Hij is voorzien van HDR ondersteuning en heeft een 4K resolutie. Met de speciale Real Game Enhancer functie wordt de input lag verlaagd naar 15,4 milliseconden. Dit zorgt voor een enorm snelle reactietijd van de bedieningsknoppen op de tv.

De weergave van contrast en geluid is optimaal en je schakelt gemakkelijk en snel tussen verschillende apparaten, apps en tv. De televisie is verbonden met het internet en heeft een geïntegreerde Apple TV. Zo zijn ook alle apps uit de iTunes bibliotheek te downloaden en stream je direct vanaf je Apple telefoon of tablet.

Prijs €899
Scherm LED-LCD
Beeldgrootte 55 inch / 139 cm
Resolutie 3840 x 2160 pixels
Scherpte 4K Ultra HD
HDR Ja
Besturingssysteem Tizen
Smart TV apps Netflix, Spotify, Facebook, Twitter, Uitzending gemist, Pathé thuis, RTL gemist, Deezer, Youtube, SBS gemist

Laat hieronder uw mening weten