Michael Bloomberg

Michael Bloomberg is tijdens het debat in Las Vegas, Nevada aangevallen door de vijf belangrijkste kandidaten. Het gaat hier om kandidaten die Democratische kandidaat kunnen worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bloomberg, de oud-burgemeester van New York, is voor het eerst aanwezig bij een debat.

Opening

Het debat opende al met een aantal scherpe opmerkingen tegen Bloomberg van de andere kandidaten. Zo vroeg Senator Warren zich af of de Amerikanen wel echt een president wilde die vrouwen ‘dikke mokkels’ noemt. “Hij is een miljardair die vrouwen ‘dikke wijven’ en ‘lesbo’s met paardenhoofd’ noemt”, zei Warren. “En nee, ik heb het niet over Donald Trump. Ik heb het over Bloomberg.”

Verder viel ze hem ook nog aan op zijn belastingaangiften, die hij nog niet vrij wil geven, zijn fouilleerbeleid als burgermeester, dat door velen als racistisch wordt gezien en de zwijgcontracten die hij vrouwelijke werknemers liet tekenen. “Democraten nemen een groot risico als we de ene arrogante miljardair voor de andere inruilen”, zo sloot ze af.

Bloomberg

Voor Bloomberg verliep het eerste uur van het debat erg stroef. Mede doordat hij op alle aanvallen niet echt een goed antwoord had. Wel wist ook hij een aantal klappen uit te delen. Zo viel hij Sanders aan op het feit dat hij meerdere huizen bezit. “De bekendste socialist van het land heeft drie huizen en is miljonair, wat mis ik hier?” Sanders reageerde hierop met boze toon: “Waar is jouw huis, in welk belastingparadijs?” Waarop Bloomberg de discussie eindigde met: “In New York city, thank you very much, en ik betaal netjes mijn belastingen”.

De aanvallen op Bloomberg laten zien dat hij door de andere kandidaten serieus genomen wordt. De miljardair, met een vermogen van 64 miljard, stapte veel later in de race en stond eerder nog niet hoog genoeg in de peilingen om mee te mogen doen aan de debatten. Dit hoefde Bloomberg eigenlijk ook niet omdat hij zijn hele campagne zelf betaald. Ook koopt hij op grote schaal tv-spotjes in de grotere staten die op Super Tuesday, 3 maart aan de beurt zijn. Die tactiek schijnt te werken, want Bloomberg stijgt in de peilingen.

Bron foto: flickr.com

Laat hieronder uw mening weten