Mark Rutte persconferentie coronavirus

Vanmiddag heeft er een crisisoverleg plaatsgevonden tussen de ministers en de belangrijkste topambtenaren om te bekijken hoe ze het coronavirus in Nederland aan kunnen pakken. Er is besloten dat alle evenementen met meer dan 100 personen per direct worden afgelast, tot zeker het eind van de maand.

Dit is de derde keer dat hij crisisteam van het kabinet bij elkaar komt om de aanpak te bespreken. Tijdens het laatste overleg maakte Rutte bekend dat er geen handen meer geschud mogen worden.

Persconferentie

De persconferentie werd gestart met Premier Mark Rutte, RIVM-baas Jaap van Dissel en minister Bruins voor Medische Zorg. Op het moment dat de persconferentie begon waren er 614 mensen besmet met het coronavirus; het RIVM heeft eerder vandaag bekend gemaakt dat er 111 nieuwe mensen besmet zijn. Wel zegt Jaap van Dissel: “Er zijn nog meer ziektegevallen in ziekenhuizen. Druk op de intensive care is groot. Wat opviel in de clusters in Brabant was dat een patiënt op grond van meerdere bronnen besmet werden. De besmetting is mogelijk verder dan we konden aannemen.”

Bruno Bruins voegde hieraan toe: “Iedereen in Nederland blijft thuis bij verkoudheid. Evenementen van meer dan honderd personen worden afgelast. Mensen wordt verzocht om vooral thuis te werken. Deze maatregelen gaan nu in en gaan tot in ieder geval het eind van de maand in.”

Mark Rutte vult aan: “Dit zijn ingrijpende maatregelen. Dit geldt voor het onderwijs, beurzen en theaters. In de eerste plaats voor het hbo en de universiteiten denken wij dat de grootschalige hoorcolleges online aangeboden kunnen worden. we zien bij het mbo, middelbare- en basisscholen geen reden om nu lessen te annuleren. Jongeren zijn niet de groep met de hoogste risico’s. Ik doe een beroep op de juffen en meesters. Het risico van de scholen sluiten zou een groot effect hebben op de maatschappij. De scholen voor mbo, voortgezet- en basisonderwijs moeten daarom openblijven. Deze aanpak moet een piek in besmettingen voorkomen. We willen voorkomen dat ziekenhuizen vol komen te zitten. Niemand ter wereld kan echter zeggen wat de juiste aanpak is. Dat geldt dus ook voor de maatregelen waar we vandaag over gesproken hebben.”

Vragenronde

Nadat Mark Rutte de persconferentie heeft afgesloten, is er ruimte voor vragen. De meeste vragen gaan over Brabant en over het onderwijs. Jaap van Dissel geeft aan dat ze een balans proberen te vinden om het virus in te dammen en daarbij ook de eventuele schade die kan ontstaan. Buiten Brabant wordt geprobeerd het virus te traceren. Ook geeft hij aan dat ze hopen dat ze het virus in de zomerperiode kwijt zijn, maar dat dit nog erg onzeker is momenteel.

Als antwoord op de vraag waarom andere landen hun scholen wel sluiten en wij niet zegt Mark Rutte dat dit een keuze is van andere landen. Wij doen dit niet omdat we het onderwijs hard nodig hebben, maar ook de ouders van die schoolgaande kinderen. Hij zegt wel dat hij heeft overwogen de scholen te sluiten, omdat schoolleiders aangaven te willen sluiten. Maar de impact van het sluiten van scholen zou te groot zijn omdat de ouders dan ook verplicht thuis moeten zitten. Wel wordt er verwacht dat Brabant nog met aanvullende maatregelen komt één dezer dagen.

Verder geeft hij aan dat openbare gelegenheden van tevoren maatregelen moeten nemen, zodat zij niet op meer dan 100 bezoekers zitten. Sportwedstrijden kunnen in principe doorgaan, echter mogen er niet meer dan 100 mensen bij aanwezig zijn. Ook geeft hij aan dat zorgpersoneel niet te snel thuis moet blijven, omdat we die hard nodig hebben. Zij hoeven pas thuis te blijven als er koorts aanwezig is.

Inmiddels is bekend geworden dat alle duels in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn afgelast tot ten minste 31 maart.

Bron foto: nu.nl

Laat hieronder uw mening weten