Coolblue

Twitter is gisteren losgegaan op webwinkel Coolblue. De aanleiding? Prijzen die ineens de lucht inschieten en marketinglinks van partners die niet of niet goed meer werken. Het blijkt dat de webwinkel last heeft van een teruggelopen productie in China, als gevolg van het coronavirus.

Gecontroleerde maatregelen

Uit interne e-mails die RTL Z in handen heeft blijkt dat Coolblue gecontroleerde maatregelen neemt omdat het bedrijf verwacht dat de producten van Chinese leveranciers opraken en er daardoor schaarste zal ontstaan. Een belangrijke oorzaak hiervan is het coronavirus, al wordt dit niet letterlijk benoemd.

Jos Groenendijk, hoofd van de winkels van Coolbue schrijft aan alle filialen van het bedrijf: De productie in China staat op een laag pitje. Daarom is besloten om de ‘verkopen te temperen’. Bronnen rondom dit bedrijf bevestigen het verhaal, Coolblue zelf houdt echter nog de lippen op elkaar.

Marketing uit zetten

Het temperen gebeurt door de marketing uit te zetten want zo komen er minder klanten naar de site toe. Daarnaast worden de verkoopprijzen ‘boven marktniveau gehouden’, zegt Groenendijk. “we zijn heel gecontroleerd onze hele grote schuren tot aan de nok toe aan te vullen. Mocht dat niet meer nodig zijn dan trappen we het gaspedaal weer volledig in”.

Prijzen omhoog

Afgelopen weekend was te zien dat de prijzen van sommige producten flink hoger lagen dan bij de concurrenten. Dit liep op met stijgingen tot wel 10 procent. Dit was onder andere bij de Nintendo Switch te zien, maar ook de nieuwste iPhone is op de website van Coolblue een stuk duurder dan op de site van Apple zelf.

Affiliate-links werken niet meer

Daarnaast zijn de advertenties via Google van Coolblue opgedroogd en ook op de vergelijkssite Kieskeurig is Coolbue verdwenen. Veel affiliate-links van partners van het bedrijf werken ook niet meer. Via die links promoten andere bedrijven de producten van Coolblue in ruil voor een percentage van de opbrengst. Doordat deze links nu niet meer werken, kost het veel ondernemers die hiermee werken, veel geld.

Laat hieronder uw mening weten