Zin om binnenkort weer een bezoekje uit te brengen aan een dierentuin? Dat kan bij Artis, mits je lid bent van de dierentuin. Artis wil namelijk voorzichtig de poorten weer opengooien zodat publiek de dieren kunnen bezoeken. In het begin worden niet alle bezoekers toegelaten. Zo zullen leden van de dierentuin voorrang krijgen. Later zal pas worden gekeken naar het toelaten van dagbezoekers bij dierentuin Artis. De poorten van Artis gaan morgen weer open.

Artis gaat weer open

Door de coronamaatregelen is de dierentuin al een flinke tijd dicht. 16 maart sloten de deuren. Daar kan nu verandering in komen omdat de gemeente en de Veiligheidsregio de dierentuin groen licht hebben gegeven om Amsterdamse leden toe te laten in de dierentuin. Niet heel de dierentuin zal direct opengaan. De binnenverblijven, doorloopverblijven, het Planetarium en Micropia blijven voorlopig gesloten. Ook wordt de deur alleen geopend voor leden en niet direct voor dagbezoekers.

Je kunt niet zomaar op de dag zelf beslissen om de dierentuin te bezoeken. Voordat je dus direct naar Artis toerend, is het handig om eerst de website van de dierentuin te bezoeken. Leden moeten van tevoren een resevering plaatsen. Er mag per dagdeel maar een maximaal aantal leden tegelijkertijd worden toegelaten. Op die manier moet worden gecoördineerd dat er niet teveel mensen tegelijk in het park rondlopen. Uiteindelijk wil Artis ook nog andere maatregelen nemen om veiligheid te kunnen garanderen.

Diverse maatregelen

Zo worden er diverse hygiënemaatregelen getroffen en zijn er aanbevolen routes om te lopen, zodat mensen zoveel mogelijk afstand kunnen houden. Daarnaast is er de oproep gedaan om niet met het openbaar vervoer naar de dierentuin te komen. De nadruk wordt gelegd op met de auto komen, lopend of zelfs fietsend indien mogelijk. Dit is om te voorkomen dat teveel mensen opgepropt raken in het openbaar vervoer.

Vooralsnog is het onduidelijk wanneer dagjesgasten ook toegang krijgen tot het park. Dit kan nog even duren. Er wordt door de dierentuin al wel nagedacht over een constructie waarbij vervolgens niet teveel mensen een bezoekje brengen bij de dierentuin. Het moet immers niet te druk worden. Vooralsnog wil zowel het park als de gemeente en de Veiligheidsregio voorkomen dat het park een broeihaard voor het coronavirus word.

Andere parken ook open?

Vooralsnog zijn er geen signalen dat andere dierentuinen ook de deuren weer zullen opengooien. Dat Artis weer opengaat, komt voornamelijk doordat de gemeente en de Veiligheidsregio toestemming hebben gegeven om de poorten te open. Dit uiteraard onder strenge voorwaarden. Er bestaat een mogelijkheid dat andere gemeenten ook de parken in hun gemeenten groen licht geven om voortaan open te gaan. in die gevallen is het aannemelijk dat er een soortgelijk systeem wordt gehanteerd als bij Artis. Veel parken en dierentuinen werken met ledenkortingen.

Laat hieronder uw mening weten