Aniek Nouwen

Het viel al wel te verwachten, maar het is nu helemaal duidelijk. Door het coronavirus wordt het EK Voetbal 2020 uitgesteld. Dit besluit is genomen in overleg met voetbalbond EUFA en alle voetbalbonden. Het EK wordt verplaatst naar juni, mits de uitbraak op dat moment onder controle is. Het EK duurt dan van 11 juni tot 11 juli volgend jaar, tenzij tegen de tijd anders wordt beslist.

Voetbal doorslaat lastig weer

Dit is droevig nieuws voor voetbalfanaten. Toch is het beter dan het alternatief: het EK helemaal overslaan dit jaar. Dit gebeurd met veel andere evenementen in de entertainmentindustrie. Denk bijvoorbeeld aan E3 voor de gamers of een The Passion zonder publiek voor theaterliefhebbers. Onder de voetballers zal het een ware klap zijn om te horen dat het EK nu ook zou worden overgeslagen.

Door het EK 2020 over te slaan, komen andere evenementen in de knoei te liggen. Denk bijvoorbeeld aan het EK voor vrouwen, wat in de zomer al wordt gehouden. Het zou kunnen dat dit EK voor vrouwen ook naar 2022 moet worden verplaatst. Het WK mannenvoetbal wordt in de winter, in Quatar gespeeld. Ook moet er nog rekening worden gehouden met de Nations League. Ook deze wedstrijden zullen tijd vragen en daardoor de planning van de UEFA flink druk maken.

Bij het plannen wil de UEFA niet het vaarwater van FIFA terecht komen. FIFA wil vanaf 2021 één keer in de vier jaar een WK organiseren. Ondertussen wordt het WK dit jaar in twaalf landen georganiseerd. Dit is voor het eerst. Voor dit WK zou de openingswedstrijd in Rome plaatsvinden en de finale in Londen. Door de uitbraak van het coronavirus is veel op losse schroeven komen te staan. Ook sporters zullen dus last krijgen van het coronavirus. Sport beoefen je immers lastig thuis in de woonkamer. Daar zitten momenteel veel mensen als voorzorgsmaatregel.

Sporten sowieso lastig

Eerder was het coronavirus al te merken doordat stadiums leeg bleven en voetbalwedstrijden werden afgelast. Ook binnen het amateurvoetbal lag het plat sinds de maatregel werd genomen dat er maximaal 100 mensen bij elkaar mochten zijn tijdens een evenement.

Binnen het professionele voetbal werden eerder de Oranje Leeuwinnen ook al getroffen door het coronavirus. Voor verdediger Aniek Nouwen en keeperstrainer Erskine Schoenmakers was het trainingskamp van de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk al snel voorbij. Zij moesten uit voorzorg namelijk allebei het kamp verlaten.

Laat hieronder uw mening weten