Shanice van de Sanden

Zeventien bekende en minder bekende trainers, officials en voetballers stellen in een gesprek met NRC dat racisme zó diep verankerd is in de voetbalcultuur, dat het erg moeilijk is om dit te bestrijden. Onder hen zijn Ajax-keeper André Onana, PSV-aanvoerder Denzel Dumfries en Oranje-international Shanice van de Sanden.

Zwijgen is de norm

Ondanks de toegenomen aandacht voor het probleem is het zwijgen over ervaringen met racisme in het profvoetbal nog steeds de norm. Veel spelers en trainers praten hier niet openlijk over. Voor hen was het gesprek met het NRC dan ook de eerste keer. Dumfries vertelt over een jongetje dat ‘aap, aap’ bleef roepen samen met zijn vader en Onana vertelt over een transfer naar een Italiaanse club die werd afgewezen vanwege zijn huidskleur.

Van de Sanden zegt in een interview: “Het wordt tijd dat de Oranje-vrouwen een statement maken tegen racisme. Op het veld of op Instagram, hoe maakt niet uit. Maar liefst wel als collectief, met de bondscoach erbij. Zo stralen we uit dat racisme een probleem is van ons allemaal: mannen, vrouwen, wit en zwart.”

Maatregelen

Volgens veel geïnterviewden zijn de maatregelen van de KNVB en het kabinet niet effectief genoeg omdat racisme niet beperkt blijft tot uitingen van voetbalsupporters vanaf de tribunes. Ook in de bestuurskamers en de kleedkamers zou iets moeten veranderen. Een gedeelte van hen pleit dan ook voor het aanstellen van diverse directeuren en beleidsbepalers.

Bron foto: voetbalprimeur.nl

Laat hieronder uw mening weten