Door de coronacrisis hebben diverse bedrijven het zwaar. Diverse ondernemers zien hun omzet dalen. Toch zijn er ondernemers die op dit moment juist een slaatje uit de coronacrisis weten te slaan. Flow Traders weet ondanks alle problematieken rondom het virus toch flink te scoren. Beursgenoteerde bedrijven als Flow Traders en Adyen lijken nauwelijks te zijn getroffen door het virus. Sterker nog, de zogenaamde flitshandelaren komen zelfs sterker uit de strijd doordat personeel in tentjes op de werkvloer slaapt. Het kantoorkamperen lijkt zijn vruchten af te werpen.

Flow Traders boekt winst in coronatijd

De nettowinst van Flow Traders is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna veertien keer hoger uitgevallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldde het bedrijf zelf. Het netto handelsresultaat van het bedrijf Flow Traders nam in de eerste drie maanden toe van 2020 naar 495 miljoen euro. Er is uiteindelijk sprake van een groei van ruim 684 procent. Opmerkelijk in een tijd waarin veel ondernemers juist geld aan het verliezen zijn. Om dit mogelijk te maken, handelen flitshandelaar als Flow Traders in zogenaamd flitskapitaal.

Een flitshandelaar verdient zijn geld niet door waarde aan een product toe te voegen, maar door een product goedkoop in te kopen en vervolgens voor een duurdere prijs te verkopen. Dit gebeurt op basis van een hypersnel computeralgoritme die uitzoekt waar de prijzen laag zijn en waar de prijzen hoger zijn. Binnen duizendsten van een seconde kan de computer bepalen of een bepaald product in waarde aan het stijgen is, om vervolgens het product te kopen bij iemand die de waarde nog niet omhoog heeft geschaald en binnen een mum van tijd weer te verkopen bij iemand die al wel de meest hoge waarde hanteert.

Als een digitale markt

Bedrijven als Flow Traders kun je uitleggen aan de hand van een markt. Bij een markt liggen sinaasappels die allemaal voor een euro worden aangeboden. Plots komt er bericht dat de sinaasappels in waarde stijgen. Voordat de marktverkoper de prijs op het bordje van de marktkraam heeft aangepast, heeft de oplettende koper alle sinaasappels al voor die euro opgekocht. Vervolgens klopt de koper aan bij de buren om de sinaasappels zelf voor een paar centen meer te verkopen. Die paar centen winst zijn op een kleine schaal niet interessant. Niemand wordt rijk op een paar centen meer op die sinaasappels van de lokale markt. Maar als er massaal digitaal aandelen worden gekocht en doorverkocht, loopt het aardig binnen.

Flow Traders maakt daarbij al die tijd gebruik van de heftige wisselingen van de koersbeweging die de coronacrisis teweeg brengt. Corona zorgt voor de nodige kritiek waardoor die koersen enorm snel wijzigen. Hierdoor kunnen de slimme algoritmes van Flow Traders heel heen snel handelen. Het bedrijf maakt slim gebruik van de verschillen tussen aanbod- en vraagprijzen, om op grote schaal kleine bedragen binnen te harken. Die kleine bedragen vormen bij elkaar miljoenen aan inkomsten. Door het succes werd het aandeel van Flow Traders als een van de weinigen plus positiever. Beleggers lijken lovend.

Kritiek op Flow Traders

Eerder kwam Flow Traders al in het nieuws naar voren omdat Arjen Lubach het bedrijf besprak in één van zijn uitzendingen. Hierin maakte hij ook de vergelijking met de markt. In de uitzending is te zien hoe mensen in tenten op kantoor slapen, om vervolgens zoveel mogelijk werk te stoppen in de flitshandel. Arjen Lubach liet hier de nodige kritiek over horen. Zo liet hij duidelijk blijken hoe corona slachtoffers maakte op de beurs, terwijl Flow Traders een krankzinnig goede maand zou draaien op diezelfde beurs. “Maar ze dragen niks bij aan de wereld.” Deze kritiek is ook te horen in de video van Zondag met Lubach, die hieronder terug is te vinden.

Laat hieronder uw mening weten