De Hema heeft het lastig. Door de coronacrisis wordt het financieel erg lastig om rond te komen en mogelijk zou deze crisis het laatje zetje kunnen geven richting faillissement. Voorheen ging het al moeilijk bij de Hema, maar nu daalt de omzet zo hard dat de nood aan lijkt te breken. Er kan niet worden teruggevallen op winkels in het buitenland, omdat veel van die winkels zijn gesloten.

Lastige tijd voor Hema

Op het moment wordt er nagedacht over manieren om zo min mogelijk verlies te draaien. Daarvoor is overleg geweest om de huur te verlagen. Waar bepaalde huurders helemaal geen huur meer willen betalen, wil de Hema met huurders overeenkomen om de huur te minderen. Op die manier hoopt Hema zowel eigen bedrijf als de verhuurder gezond genoeg te houden in deze tijden van crisis. Daarnaast lopen er afspraken om de kosten aan personeel pas later dit jaar uit te betalen. Winkels zouden soms de helft minder klanten trekken.

Het bedrijf Hema vreest voor haar voortbestaan. Mogelijk zou de Hema na deze crisis niet meer bestaan. Tenminste niet op de manier zoals wij de Hema kennen. Klanten komen minder en kopen minder. Sowieso moeten drukke winkels worden vermeden, omdat het anders lastig wordt om de anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Bij winkels wordt onder andere een deurbeleid gevoerd waarbij mensen verplicht een winkelmandje of karretje moeten meenemen. Op die manier kan worden bijgehouden of er niet teveel mensen tegelijkertijd een winkel ingaan.

Minder klanten bij de Hema

Vooralsnog lijkt de Hema de crisis nog wel even te kunnen doorstaan. Problemen ontstaan voornamelijk wanneer deze crisis nog langer door zal zetten. Om het bedrijf op de lange termijn gezond te kunnen houden, heeft winkelketen Hema diverse tijdelijke maatregelen moeten nemen. De winkelhuur is verlaagd voor in ieder geval de maanden april en mei. Er is expres niet gekozen om de betalingen uit te stellen. Winkelketen zouden akkoord zijn omdat ze begrip hebben voor de situatie. Samen worden de lasten dan gedeeld.

Met de vakbond CNV is afgestemd dat het personeel pas in het najaar wordt betaald. Loonsverhogingen zullen met terugwerkende kracht worden uitbetaald. Overuren van personeel worden ook uitgesteld. De FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) is hier niet blij mee. Die vind het schandalig dat tussentijds de afspraken met het personeel zijn aangepast. Hema doet er momenteel alles aan om constructies te bedenken het hoofd boven water te houden, zonder dat personeel en verhuurders nooit hun geld kunnen zien.

Al langer zware tijden

Het is niet zo dat de Hema door de crisis rondom het coronavirus plots slecht is gaan draaien. Al voor de coronacrisis had het bedrijf het zwaar. De coronacrisis zou dan ook het laatste zetje de verkeerde richting in kunnen betekenen. In ieder geval wordt het een hele onzekere tijd voor Hema, personeel en de verhuurders van de panden. Al sinds 2007 gaan er berichten rond dat Hema in de rode cijfers staat met een schuldenlast van miljoenen. Sindsdien zijn de schulden nog steeds hoog. Dit kan als het zo doorgaat voor nog grotere problemen zorgen. Ook ver na de coronacrisis zal nog de schade van deze crisis in de portemonnee voelbaar blijven.

Het potentiële faillissement van de Hema hoeft niet direct het einde te betekenen van de winkels. Dit klinkt raar, maar in de praktijk is er een kans dat de winkels gewoon onderdeel blijven van de standaard winkelstraten. Zo zouden ondernemers die hun eigen filiaal hebben gewoon verder kunnen. Het verschil is alleen dat er dan waarschijnlijk geen Hema meer boven de deuren hangt. Het hoofdkantoor heeft voornamelijk de grootste lasten omdat ook verliezen vanuit gesloten buitenlandse winkels voor de nodige niet verhaalbare kosten leiden. Dat is lastig om te accepteren als er al zoveel miljoenen aan schuld loopt in deze crisistijd.

Laat hieronder uw mening weten