Vandaag waren er meerdere grote branden in Nederland. Niet alleen in Purmerend moest een voormalig buurtcentrum worden gered van een vlammenzee, ook brak er brand uit bij de verwerking van biomassa in Eemshave. Zowel de brand in Purmerend als de brand in Eemhaven is onder controle. Ondertussen is door de brandweerploegen in beide gevallen het sein ‘brand meester’ gegeven.

Brand Purmerend

Vannacht ontstond er een enorme brand in een voormalig buurtcentrum aan de JP Grootsstraat in Purmerend. Enorme rookwolken en een groot vuur laaiden op. De brandweer probeerde al sinds vannacht 02:15 uur het vuur onder controle te krijgen. Vanmorgen is de brand geblust. Er is niet alleen heel veel rook vrijgekomen, maar ook heel veel schade door de grote vlammenzee aangericht.

Bij de brand is niemand gewond geraakt, maar er is wel een heleboel verdacht materiaal vrijgekomen, wat aan asbest doet denken. Vooralsnog kan nog niet met zekerheid worden gezegd of het om asbest gaat, maar voor de zekerheid zijn er wel hekken om het gebouw gezet om alles af te zetten. Een gespecialiseerd bedrijf moet nog onderzoek doen naar het verdachte materiaal, voordat met zekerheid kan worden vastgesteld of het daadwerkelijk om asbest gaat.

Pas op voor brandresten

In de omgevingen kunnen er brandresten liggen. Die moeten niet worden opgeveegd maar door de gemeente worden gereinigd. Door de grote hoeveelheid rook is er bij buurtbewoners een NL-Alert uitgestuurd. Bewoners wordt geadviseerd om thuis te blijven en alle ramen en deuren gesloten te houden. Uiteraard wordt er door het coronavirus al geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven, maar dit komt er als advies nog eens bovenop. Het NL-Alert is ondertussen teruggetrokken.

Omwonenden zullen later nog een brief met meer informatie over de brand in het voormalige buurthuis ontvangen. De brand is rond 07:30 uur geblust. Tijdens de brand was er niemand in het buurthuis aanwezig zijn geweest. De laatste tijd werd dit voormalige buurthuis aangewezen als een kraakpand.

Andere brand uitgebroken in Eemshaven

Naast de brand in Purmerend is ook in Eemhaven een brand uitgebroken aan de Synergieweg. De brand brak vanmiddag uit toen een schip met houtsnippers haar vracht loste. Het vuur ontstond op het terrein van een biomassacentrale in Eemshaven. Dit terrein is van energiebedrijf RWE. Er werd in eerste instantie over een vrij grote brand gesproken. Meerdere brandweerploegen werden opgeroepen en uiteindelijk hadden ze vanmiddag het vuur in Eemshaven al onder controle. Het sein ‘brand meester’ is uiteindelijk gegeven voor de brand in Eemshaven.

De brand ontstond toen houtsnippers via een lopende band naar een groot gebouw werden getransporteerd wat bedoelt is als opslagplaats. Dit noemt men een silo. Dit is een grote toren. In de brand in deze toren ontstonden enorme rookwolken. De aanvoer van de houtsnippers werd stopgezet en de brandweer rukte uit. Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is vooralsnog nog onbekend.

Onrust op sociale media

Rond 16.00 werden de laatste resten van het vuur geblust. Via Twitter werd meer gedeeld rondom deze brand. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Laat hieronder uw mening weten