vitale beroepen coronavirus

Het coronavirus eist zijn tol, ook in verpleegingshuis. De helft van de dementerende ouderen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek zijn overleden. Het gaat hier om zeker vijftien dementerende ouderen die in de afgelopen drie weken vermoedelijk door het coronavirus zijn gestorven. Dit nieuws bereikte ons donderdag door een eerdere publicatie van de NRC. Zo zouden diverse bronnen hebben aangetoond dat het verzorgingstehuis onvoldoende voorbereidingen zou hebben getroffen om besmettingen van corona te kunnen voorkomen.

Besmettingen in een verpleeghuis

Vooralsnog lijkt het erop dat het dodenaantal nog op kan gaan lopen. In het totaal kende het verpleeghuis 72 bewoners. Een kwart daarvan is positief getest op het virus. Ook een kwart van het personeel is positief getest. Eerder was er niet getest op het coronavirus. Op de afdeling waar de uitbraak van het virus het heftigst was, is de helft overleden. Ondertussen lijkt het erop dat het virus ook op andere afdelingen slachtoffers maak. Volgens het verpleeghuis zijn de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu (RIVM) en de regionale gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’s) opgevolgd. Toch lijken er signalen te zijn dat dit niet waar is. Zo beweren anonieme bronnen dat het verpleeghuis nalatig was.

Het verpleeghuis zou te laat en slecht hebben gehandeld toen duidelijk werd dat het coronavirus was uitgebroken. Zo zouden personeelsleden (waarvan een kwart dus besmet blijkt te zijn), eerst geen gebruik maken van mondkapjes. Dit zou blijken uit gesprekken met anonieme werknemers. De beredenering was dat de mondkapjes voor verwarring konden zorgen bij de dementerende ouderen. Deze hebben al moeite om hun situatie te plaatsen doordat ze te maken hebben met dementie, laat staan als alle verzorgers onherkenbaar zijn door het dragen van een mondkapje.

Het gaat daarentegen nog een stapje verder. Zo zou positief getest personeel gewoon zonder mondkapje door hebben gewerkt wanneer zij niet de symptomen van het coronavirus ervaarden. Hierdoor kon het virus zich makkelijker verspreiden. Eerder is al duidelijk geworden dat het virus zich ook kan verspreiden als de drager geen last heeft van bekende symptomen zoals onder andere koorts, hoesten of ademhalingsproblemen. Daarom wordt dan ook door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu gecommuniceerd om zo veel mogelijk binnen te blijven en afstand tot anderen te bewaren. Zo kan het virus zich minder goed verspreiden.

Ouderen zijn erg kwetsbaar

Sowieso bevinden de bewoners van het verpleeghuis binnen de risicogroep, omdat ouderen meer risico lopen besmet te raken en dood te gaan aan het coronavirus. Het is trouwens niet de eerste keer dat een ouderen complex te maken krijgt met het coronavirus. Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk heeft last van een grote uitbraak van het coronavirus. Ook hier verspreidde het virus zich redelijk snel en was het voor ouderen lastig weerstand tegen het virus te bieden.

Drie bewoners van het complex voor ouderen zijn overleden en op zijn minst dertien andere bewoners zijn besmet geraakt met het virus. Hier zou ook het virus zich heel snel verspreid hebben, nadat ouderen bij elkaar waren gekomen tijdens een kerkdienst. In veel gevallen is het zeer lastig om volledig zeker te stellen waar een besmetting precies is ontstaan en vast te stellen hoe het zich precies verspreidde.

Gezondheidinspectie rondom sterfgevallen

Door de huidige sterfgevallen start de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) per direct een onderzoek. Dit werd bekendgemaakt door Hugo de Jonge, minister van Volkgsgezondheid. Hij vind het zorgwekkend dat op één afdeling meer dan de helft van de dementerende ouderen zijn overleden. Op die manier moet duidelijk worden in hoeverre verpleeghuis De Leeuwenhoek nalatig was in het op orde stellen van zaken rondom de corona uitbraak.

Laat hieronder uw mening weten