Het Eurovisiesongfestival werd vanwege het coronavirus geschrapt. Toch lieten artiesten gezamenlijk iets horen tijdens een alternatief songfestival. Live werd de show uitgezonden in maar liefst 45 landen. Dit keer werd alles niet vanaf een groots podium georganiseerd maar in een intiemere setting. Aan het einde van de show werd ‘Love Shine A Light’ gezongen. Alle landen werkten hieraan mee, behalve de Belgische deelnemer Hooverphonic.

Love Shine a Light ‘kutmuziek’?

Die vind Love Shine a Light ‘een kutnummer’. Maar liefst 40 vertegenwoordigers van 40 landen zongen uit volle borst mee met het nummer. Het nummer is ter nagedachtenis aan het Eurovisiesongfestival van 1997 waarbij Katrina and the Waves met dit nummer de prijs in de wacht wisten te slepen. Een van de deelnemers wil alleen niet mee doen aan het nummer. Laat wordt in een uitzending van de Vlaamse Gert Late Night bekendgemaakt door Hooverphonic-frontman Alex Callier dat daar een reden achter zit.

“Omdat het een kutnummer is.” De Hooverphonic wil alleen maar leuke nummers zingen. “Ik doe dit 25 jaar en heb nog nooit iets gedaan tegen mijn goesting”, zei Callier tijdens de uitzending van Gert Light Night. “Ik heb mij ingeschreven omdat ik dan zelf de productie en act mocht bepalen.” De beslissing zorgde voor de nodige kritieken op sociale media. Anderzijds werd hij ook wel weer bijgestaan door Peter Van de Veire, DJ, zanger en presentator: “Alex Callier, je houd van hem of je haat hem. Ik ben er zeker van dat hij volgend jaar met iets straffers komt dan Love Shine a Light.” Callier heeft wel genoten van dit alternatief.

Veel lof voor het nummer

Het nummer werd door veel kijkers wel erg goed ontvangen. Zo werd er onder andere gereageerd dat de video laat zien dat landen niet altijd competitief hoeven te zijn, maar ook samen mooie muziek kunnen maken. Hieronder is de gezamenlijke video te zien waarin alle deelnemers vanuit hun woonkamer een stukje van Love Shine a Light zingen. “We hebben geen competitie nodig. Iedereen won het Eurovision 2020 deze avond. Absoluut schitterend. Dit wordt niet zomaar vergeten”, reageert iemand uit Engeland onder deze video van het Eurovision Songfestival. Velen delen de mening en laten deze weten in de YouTube reacties.

Een bewogen uitzending

Hoe dan ook mocht het nummer een bewogen variant van het Eurovisie Songfestival afsluiten. Uiteindelijk wist de uitzending ook nog aardig wat kijkers te trekken. Zo waren er ruim 2,3 miljoen Nederlandse kijkers die naar het alternatieve Eurovisie songfestival Europe: Shine a Light keken. De kijkercijfers komen van mensen die naar de NPO1 uitzending keken. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door Stichting KijkOnderzoek.

Alhoewel het minder is dan afgelopen jaren, is het opvallend dat toch nog zoveel mensen naar deze alternatieve uitzending hebben gekeken. Alleen in 2015 kwam het voor dat er minder mensen naar een uitzending van het Eurovisie Songfestival keken. Toen waren het gemiddeld 2 miljoen kijkers. Op het moment dat Duncan Laurence Nederland mocht vertegenwoordigen, trok hij miljoenen mensen voor de buis. Maar liefst 4,4 miljoen mensen keken. 2013 en 2014 waren al helemaal topjaren, want toen keken er rond de 5 miljoen mensen naar de finale van dat Eurovisie Songfestival.

Dankbaarheid Jan Smit

Velen zijn juist heel dankbaar dat er zo een nummer is gepresenteerd en toch een alternatief is gekomen op het Eurovisie Songfestival. Vooral Jan Smit (34) laat zijn dankbaarheid via sociale media weten. Zo gaat zijn dank uit naar alle fans die hem hebben gesteund en laat hij weten het tof te vinden dit alternatieve festival toch nog te mogen presenteren. ‘Ik ben ontzettend trots en dankbaar! Het voelde goed om weer ‘terug’ te zijn! Bedankt voor de hartverwarmende reacties. Nu heb ik nóg meer zin in volgend jaar!’. Dit schrijft hij bij een foto die hij op Instagram met fans deelt.

Voor Jan Smit was dit een lastige periode. Niet alleen kreeg hij te maken met een burn-out, hij had ontzettend veel moeite om hier uit te geraken. In RTL Boulevard laat die weten dat het beter met hem gaat. Voor hem is hem ‘alsnog een hele mooie start om met een klein groepje en niet teveel chaos weer aan de slag te mogen.’ Fans laten op sociale media weten blij te zijn met de terugkeer van Jan Smit.

De show werd uitgezonden in 45 landen. Er werd bekendgemaakt dat het Eurovisiesongfestival van 2021 definitief in Rotterdam plaats zal vinden. Dit gebeurd in mei. Dit verzacht de pijn van ons eigen Nederland, die dit jaar het Eurovisiesongfestival mocht organiseren in Rotterdam.

Laat hieronder uw mening weten