Houseparty app hacked?

Nu corona veel mensen thuis houd, wordt er steeds meer via video met elkaar gebeld. Erg tof, tot er plots twijfel ontstaat of de applicatie die je hiervoor gebruikt wel veilig is. De populaire videochatapp Houseparty kwam onder vuur te liggen omdat er werd beweerd dat de app informatie van jou liet lekken. Houseparty ontkent dit en beloofd nu 1 miljoen dollar (ruim 910.000 euro) uit te keren aan de persoon die kan aantonen dat dit een ‘lastercampagne’ is tegen de makers van de app. De app is van Epic Games wat eerder Fortnite op de markt bracht.

Is Houseparty gehacked?

Op sociale media wordt Epic Games ervan beschuldigd via Houseparty de inloggegevens van Netflix- en Spotify-gebruikers te hacken. Dit zou komen doordat de app zou zijn gehacked. Op internet worden er massaal waarschuwen gedeeld aan de hand van kettingberichten. Zo wordt er beweerd dat de telefoon wordt overgenomen nadat gebruikers Houseparty hebben geinstalleerd. Dit zou tot gevolg hebben dat inloggegevens worden gelekt, bankrekeningen kunnen worden gezien en gevoelige informatie wordt gelekt.

Op Twitter verschijnen veel van dit soort berichten: “PAS OP! Ik weet dat ik niet de enige ben met dit probleem! Een paar van mijn vrienden zijn gehackt door @houseparty als je naar de twitterfeed kijkt! Ze loggen vanuit Rusland in op uw Spotify. Haal uw bankgegevens op en kan deze hacken. Het is heel eenvoudig zodra u op akkoord gaat met de algemene voorwaarden” Ook via Whatsapp zijn er kettingberichten die vragen om deze melding door te sturen. Het doel van die kettingsberichten is om zoveel mogelijk de tekst te laten lezen. Doordat het bericht wordt doorgegeven is het lastig de bron van al deze waarschuwen rondom Houseparty te achterhalen.

Vooralsnog is er geen bewijs dat Houseparty daadwerkelijk is gehacked. Toch wordt dit gerucht verspreid. Zelf reageerde Houseparty op Twitter met de volgende boodschap: “We onderzoeken aanwijzingen dat de recente hackgeruchten zijn verspreid door een betaalde commerciële lastercampagne om Houseparty te schaden. We bieden een premie van $ 1.000.000 voor de eerste persoon die het bewijs levert van een dergelijke campagne aan [email protected]” Het bedrijf hoopt zo te achterhalen wie de berichten verspreid, zodat ze hun naam kunnen zuiveren.

Epic Games, de maker van het bekende spel Fortnite, ontkent dat dit het geval geval is.  ‘Alle accounts zijn veilig. Onze dienst is veilig, is nooit gesaboteerd en verzamelt geen wachtwoorden voor andere sites’, laat een woordvoerder op Twitter weten. De bron van de aanklacht is niet duidelijk en dit wil Epic Games nu achterhalen door een geld bedrag van 1 miljoen dollar te beloven. ‘Als algemene regel stellen we voor dat alle gebruikers unieke wachtwoorden kiezen bij het aanmaken van online accounts op elk platform’, aldus Houseparty. Vooralsnog wordt wel vermoed dat gedupeerden op verschillende sites hetzelfde wachtwoord gebruiken. Dit is sowieso erg onverstandig.

Houseparty steeds populairder

Op het moment is Houseparty een erg populaire app om via de mobiel snel met mensen in contact te komen. De app is ongeveer net zo populair als Microsoft Teams, Zoom en Hangouts meet. De dienst heeft sinds iedereen wereldwijd zoveel mogelijk thuis zit vanwege het coronavirus, er miljoenen gebruikers bij gekregen. Ook in Nederland. Hier staat de app de laatste week in de top van de meest gedownloade applicaties. Hij is flink omhoog geschoten, want velen wisten vooraf niet eens van bestaan van Houseparty af.

De app biedt de mogelijkheid om toch met anderen in contact te blijven. Via sociale media zijn al berichten gedeeld van mensen die hun dates niet meer fysiek door konden zetten en daarom maar via de camera romantische diners zijn gaan houden. Muzikanten gebruiken de app om spontaan toch even muziek met elkaar te maken. Ook houden vriendengroepen contact met elkaar door in een chatruimte met elkaar te praten. De app geeft meldingen als vrienden online komen. Vooralsnog lijken er geen bewijzen te zijn dat deze leuke initiatieven op een onveilige en onverantwoorde manier worden doorgezet, door Houseparty te gebruiken.

Laat hieronder uw mening weten