Experimenteren met medicijn Remdesivir kan coronapatiënten sneller laten herstellen? Momenteel wordt er in Chicago geëxperimenteerd met het medicijn Remdesivir. Dit medicijn wordt getest op coronapatiënten met het idee dat het mogelijk het proces van herstel zou kunnen versnellen. Het medicijn wordt gebruikt op patiënten met zware klachten en plots zouden deze patiënten binnen een week weer buiten hebben gestaan. De dokters zouden hen na het toedienen van het medicijn al snel gezond hebben verklaard.

Onderzoek naar Remdesivir bij corona

Op het moment wordt er door famaceutische bedrijven hard nagedacht over nieuwe middelen om het coronavirus te bestrijden. Remdesivir is één van de middelen die nu wordt onderzocht. Vooralsnog lijkt het er daadwerkelijk op dat het middel de behandeling van het coronavirus (Covid-19) kan verbeteren, al is hier nog geen volledige zekerheid over. Remsedivir wordt op het moment ontwikkeld door het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Gilead Sciences. Vooralsnog zijn de resultaten van de klinische testen nog niet bekend.

Er is al wel een video van de Universiteit van Chicago. Deze video is in handen van het Amerikaanse Stat News, een website die zich richt op Medische nieuwsberichtgeving. In de video vertelt dr. Kathleen Mullane. “zodra we de behandeling starten, zien we de koortscurves zakken. En sommige patiënten die aan een beademingstoestel lagen, konden we na één dag al afkoppelen. Het beste nieuws is dat de meeste patiënten het ziekenhuis al mochten verlaten. Slechts twee patiënten zijn overleden.” De video werd opgesteld als interne video voor kaderleden van het universitair ziekenhuis. Later kwam de video ook in handen bij de online nieuwswebsite Stat News.

Eerder getest voor onderzoek Ebola

De testgroep van dit onderzoek met het middel Remdesivir bestond uit 125 besmette personen. 113 van deze personen ondervonden heftige coronaklachten. Bijna alle behandelde patiënten leken tot nu toe minder verschijnselen van koorts en ademhalingsproblemen te ondervidnen nadat ze een week in het ziekenhuis hadden gelegen en gebruik hadden gemaakt van de virusremmer Remdesivir. Er wordt verder nog veel meer onderzoek gedaan naar hoe Remdesivir kan helpen met het afremmen van het coronavirus. Wereldwijd zouden meer dan 150 ziekenhuizen en medische centra dergelijke proeven uitvoeren. Ruim 4.000 patiënten met coronaverschijnselen worden onderzocht, waarvan 2.600 zwaar zieken en 1.400 patiënten met mildere symptomen.

Het is niet de eerste keer dat Remdesivir wordt ingezet om op te treden in crisistijd. Eerder werd al voorzichtig de hypothese gesteld dat Remdesivir een oplossing zou kunnen bieden bij het makkelijker behadelen van coronapatiënten. Eerder werd het middel ontwikkeld als virusremmer tegen ebola. Op dat moment wist het helaas niet aan de verwachtingen te voldoen en kon het niet worden gebruikt om Ebola zoveel mogelijk te remmen. Het lijkt erop dat het bedrijf achter Remdesivir, Gilead Sciences, nu meer succes boekt. Het succes is terug te zien op de aandelenbeurs. Het bedrijf is met zo’n 15 miljard dollar aan waarde gestegen. De waarde staat op bijna 100 miljard dollar op het moment.

Verder onderzoek is nodig

Vooralsnog kan nog niet met zekerheid worden gezegd dat Remdesivir daadwerkelijk helpt. Dit komt omdat er momenteel te weinig vergelijkingsmateriaal is. Ook is er nog niet getest met een placebogroep, waardoor kan worden uitgesloten dat mensen denken dat ze genezen door het middel maar het eigenlijk door andere omstandigheden komt. Op het moment moet er nog met meer patiënten worden getest voordat het echt duidelijk kan worden gezegd dat Remdesivir het middel is wat echt corona kan remmen bij patiënten.

Laat hieronder uw mening weten