Jan Smeekens

Jan Smeekens heeft via zijn team Jumbo-Visma laten weten dat hij heeft besloten te stoppen met schaatsen. De 33-jarige sprinter werd onder andere wereldkampioen en won een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.

“Ik merk dat mijn lichaam op raakt. Om eerlijk te zijn heb ik dit seizoen geen wedstrijd zonder pijn gereden.”

Sportgeschiedenis

In Sotsji maakte Jan Smeekens deel uit van een van de meest bizarre momenten uit de Nederlandse geschiedenis. Hij dacht op de 500 meter goud te hebben gewonnen, maar bleek enkele tellen later toch op twaalf duizendste van een seconde te hebben verloren van Michel Mulder. In 2017 wist hij zijn revanche te halen door in Gangneung in Zuid-Korea wereldkampioen te worden op de 500 meter.

Moeilijke beslissing

Jan Smeekens zegt dat het een moeilijke beslissing was. “Mijn keuze is best dubbel. Aan de ene kant heb ik enorm veel liefde voor de sport, waardoor ik deze beslissing super moeilijk vind. Je neemt afstand van iets waar je vrijwel je hele leven aan gewijd hebt. Het schaatsen heeft mij ontzettend veel gebracht. Ik ben momenteel 33 en ook dit jaar was ik nog actief op de EK en WK afstanden. Dat is een mooi gegeven.”

Ook zegt hij er lang over nagedacht te hebben. “De laatste week is het gevoel om te stoppen steeds meer gaan groeien. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan en is het een weloverwogen beslissing geworden. Het is een week geweest met veel rationele gedachtes met plussen en minnen, maar onder de streep kom ik tot de conclusie dat het mooi is geweest. Mijn gevoel speelt daarin ook een belangrijke rol.”

Bron foto: rtvoost.nl

Laat hieronder uw mening weten