Ook het koningshuis moet op het moment thuis blijven zitten. Maastricht laat weten dat dit jaar Koningsdag 2020 niet zal worden gevierd. Alhoewel het niet als een hele verrassing kwam omdat eerder al bekend werd dat de huidige crisis nog wel meer zal evenementen stil zal leggen, is het jammer voor Maastricht. Het feestje moet de koning privé dus vieren, thuis achter gesloten deuren, samen met zijn gezin.

Koningsdag 2020 wordt geen feest

De organisatie: “hoewel Koningsdag pas plaatsvindt op 27 april en de afgekondigde maatregelen vooralsnog duren tot en met 6 april, hebben de gevolgen een dergelijk grote impact op de voorbereidingen, dat het programma niet gerealiseerd kan worden zoals beoogd.” Eerder werd er al veel voorbereid om op 27 april een groot feest neer te zetten. De voorbereidingen blijken nu voor niets te zijn.

Alle voorbereidingen voor Koningsdag 2020 kwamen de laatste dagen sowieso al onder spanning te staan, door de maatregelen. Omdat onduidelijk is hoelang de maatregelen duren en hoe streng ze nog kunnen worden, is besloten om het zekere voor het onzekere te nemen. Uiteindelijk wil niemand spelen met de gezondheid van de bevolking en daarom is ook besloten om het feest af te lassen.

Een periode van onrust

Het is vooralsnog onbekend of het feestje op een andere manier zal worden ingeluid. Het is niet onbedenkelijk dat op Koningsdag 2020 de koning het volk zal aanspreken om toch de dag wat kleur te geven. Vandaag sprak premier Mark Rutten het volk toe. Sommigen vragen zich af of de koning zelf ook nog iets gaat zeggen rondom de huidige problematieken die het coronavirus met zich meebrengt.

De organisatie vertelt verder in een persbericht: “voor nu is er maar één prioriteit en dat is om er als samenleving weer bovenop te komen“, zo gaat de organisatie verder. “Zo gezond als maar kan. We wensen iedereen alle kracht en liefde toe, maar vooral ook vertrouwen. Er zijn enorm ingrijpende maatregelen nodig, maar als we ons daar allemaal voor inzetten dan komen we er sterker dan ooit bovenop.

Publiek: ‘jammer, maar begrijpelijk’

Via Facebook werd het bericht ook door de organisatie van Koningsdag 2020 Maastricht gedeeld. In de reacties werd veelal gedeeld dat men het jammer vond, maar ook begrijpelijk. Men vind het ook jammer dat er voor niets van alles is georganiseerd. Er is ook hoop dat het feestje dan een andere keer kan worden gevierd, ook al is het dan niet echt Koningsdag 2020. “Liever vieren we het iedere dag.” Voor velen is dit een nationaal feest wat het volk met elkaar verbind.

UPDATE KONINGSDAG 🧡Koningsdag 2020 in Maastricht gaat niet door. Een feestelijke dag waar we met z’n allen enorm naar…

Geplaatst door Koningsdag Maastricht op Maandag 16 maart 2020

Eerder vandaag plaatste Koning Willem Alexander en zijn vrouw Koningin Maxima nog een Instagram berichtje. Met dit bericht wilden zij de artsen en verpleegkundigen bedanken die zich vol inzetten om de verspreiding van het coronavirus terug te brengen. Ook werd er lof geuit naar ondernemers en leerkrachten die nu lesmethodes moeten ontwikkelen om hun leerlingen thuis te laten studeren. Het hele bericht van de koning, is hier onder terug te vinden. De Instagram post spreekt namens zowel de koning als koningin.

Laat hieronder uw mening weten