Disney heeft een flinke lading kritiek van fans moeten inslikken. Zo ligt het bedrijf onder vuur nadat het heeft besloten om een lhbt-tienerserie uit haar planning te schrappen. Eerder zou de serie Love, Victor op Disney+ worden uitgezonden, maar deze plannen worden teruggetrokken omdat de jongerenserie niet kindvriendelijk genoeg is tussen al het andere Disney+ materiaal. De serie komt uiteindelijk op een andere streamingdienst te staan.

Cancelen Disney lhbt-serie Love, Simon?

Het nieuws kwam naar buiten door een bericht van Variety. Na het bericht werd duidelijk hoe heet de discussie is opgelopen. De gebeurtenis zorgt voor veel onvrede onder gebruikers van de streamingdienst Disney+. Zo vinden sommigen dat The Walt Disney Company met deze keuze een verkeerd signaal afgeeft. De keuze zou laten doorschemeren dat Disney niet achter homoseksualiteit zou staan en het ook niet geschikt vind dit aan kinderen te tonen.

Met haar streamingdienst wil Disney zoveel mogelijk content aanbieden die voor alle leeftijden geschikt is. Een serie over een jongen die twijfelt over zijn geaardheid, is blijkbaar niet voor alle leeftijden geschikt bevonden. Het seksuele thema, geweld, taalgebruik plus de aanwezigheid van drugs en alcohol binnen de verhaallijnen van de serie, waren voor Disney leidend in de keuze. Het is niet gek dat deze thema’s onderdeel uitmaken van de serie. Deze kwamen ook al terug in de film waar deze nieuwe Disney-film op werd gebaseerd: Love, Simon.

Fans halen hard uit naar Disney

Op Twitter wordt er fel gereageerd: “Disney heeft geen van de gruwelijk racistische delen of hun oude animatiefilms getrokken, maar een homo zien is gewoon niet ‘gezinsvriendelijk’?” Ook wordt de serie vergeleken met andere content die Disney+ op het moment aanbied. Waaronder de Simpsons, die ook het nodige grove taalgebruik en drankscenes kent: “dus #Lovevictor is te ‘volwassen’ voor #DisneyPlus en toch hebben jullie een serie over een premiejager (Mando), een show waarin een meisje bijna wordt gedrogeerd en verkracht (wonderen weglopers), een geanimeerde show die om de 2 minuten vloekt ( Simpsons) en een film met nazi’s (Rocketeer / Captain America)” Fans laten volop zien teleurgesteld te zijn in The Walt Disney Company.

De keuze is interessant. Disney heeft inderdaad veel verschillende content op haar streamingdienst staan die niet alleen puur voor kinderen geschikt is. Toch zou de serie, mits deze erg lijkt op Love Simon (de film waarop de serie is gebaseerd), prima binnen het straatje van Disney+ kunnen passen. Zo kreeg Love Simon van Kijkwijzer de classificatie 12 jaar en ouder toegewezen. Het is zeer aannemelijk dat de serie dezelfde leeftijdsclassificatie zal krijgen. Dit matched erg mooi met andere films voor 12 jaar en ouder. Zo heeft vrijwel elke film uit het Marvel Cinematic Universe dezelfde leeftijdsclassificatie. Disney’s doel is om uiteindelijk alle Marvel films op haar streamingdienst aan te bieden.

De lhbt-serie nooit meer te zien?

Alhoewel de keuze voor de nodige vragen zorgt, is het niet zo dat Twenty Century Fox helemaal stopt met de productie van de serie. Dat ze de serie niet onder Disneys vlaggenschip mogen uitbrengen, wil niet zeggen dat ze bij de pakken neer gaan zitten. Het alternatief is dat de serie nu op Hulu zal worden aangeboden. Dit zorgt voor ergernis onder niet Amerikaanse fans, omdat Hulu niet overal verkrijgbaar is. Er zijn plannen dat Hulu mogelijk in de toekomst wordt uitgebreid naar meer landen, maar het is allemaal nog onzeker of dit gaat gebeuren en hoe snel dit dan zal worden gerealiseerd. Voor ons Nederlanders wordt het daarom extra lastig om de serie ‘Love, Victor’ nog te bekijken. Dat zou alleen legaal kunnen als Disney besluit om Hulu ook in Nederland aan te bieden.

Love, Victor is een serie die voortborduurt op een film die eerder werd uitgebracht door Twenty First Century Fox. De oorspronkelijke film, Love Simon, ging ook al over een homoseksuele jongen die moeite had zijn draai te vinden en zichzelf te accepteren door zijn afwijkende geaardheid. De film werd erg goed ontvangen en uiteindelijk besloot Twenty First Century Fox dan ook dat het een slim plan zou zijn om een spin-off van de film te maken. Dit is hoe de serie is geboren. Uiteindelijk is dit filmbedrijf opgekocht door Disney. Interessant is dat de serie werd ontwikkeld rondom de periode dat Twenty First Century Fox werd opgekocht. Disney heeft potentieel best een stempel op het eindproduct kunnen zetten, wat het interessant maakt dat er zo laat aan de rem wordt getrokken.

Voor Disney is het nog even door de zure appel heen bijten. Zo krijgt de streamingdienst vooral in Amerika momenteel de volle laag. Ondanks dat Amerika later wel van de serie kan genieten, is er voor alle Amerikanen ook nog veel onzekerheid. Zo heeft noch Disney noch Twenty First Century Fox een uitspraak gedaan wanneer de serie op Hulu kan worden verwacht. Mogelijk kan het nog een flinke tijd duren voor de serie wordt uitgegeven voor het grote Amerikaanse publiek. Alleen The Walt Disney Company weet wanneer ze de serie wil lanceren. Het is dan ook afwachten tot er een officiële aankondiging volgt.

Laat hieronder uw mening weten