Tegenwoordig is het maar al te makkelijk om je hele leven op sociale media te delen. Veel bekendheden doen dit dan ook. Memphis Dapey, een bekende Nederlandse voetballer van het Franse Olympique Lyon, doet dit zelf op Instagram. Zijn laatste post werd hem niet in dank afgenomen. Het gaat hier om een post met foto’s, waarop volgers met minachting reageerden.

Kritiek op voetballer Memphis Depay

Het gaat om een hele collectie foto’s met daarop een diertje en de voetballer zelf. De foto’s toonde hemzelf met een lijgerwerp. Dit is een kruising tussen een tijger en een leeuw. ‘What happens when a liger hangs out with a Lion?‘ , kopt de eerste foto waarop de voetballer met zijn buik op de grond ligt, terwijl het lijgerwelpje in zijn nek hangt. De volgers vonden het onjuist, die wezen hem op dierenleed. Zijn foto werd door flink wat bekende mensen onder de loep genomen. Onder meer bekendheden als Gwen van Poorten, Kjeld Nuis en Gordon veroordeelden de voetballer op z’n post. Meer bekende Nederlanders waren boos op de voetballer.

Schaatser Kjeld Nuis reageerde: “die dieren horen in Afrika in het wild op te groeien, slechter voorbeeld dan dit kan niet. Verder een fantastische voetballer, maar heel jammer dit.’’ Zanger Tim Douwsma beschreef deze daad als een ‘dikke vette fail’ en zanger Gordon schreef als reactie op de foto’s nog: ‘So not done!’ Het is duidelijk dat veel bekendheden kritiek hebben op de actie van Memphis Depay.

View this post on Instagram

What happens when a liger hangs out with a Lion?

A post shared by Memphis Depay (@memphisdepay) on

Fans zijn laaiend

Ook minder bekende mensen reageren boos: ” te triest voor woorden dit. Je voelt je helemaal het mannetje hè? Wat gebeurt er met dat arme dier als ie straks te groot is om mee te werken aan je ‘publiciteit stunts.’ Ga je diep schamen. Als je van gekkigheid niet weet wat je met al die centen van je moet, moet je misschien je kop uit het zand halen en om je heen kijken naar wat er op het moment in de wereld gebeurt. Stuk verdriet.” Een ander plaatst: “is dit legaal?”

Velen vinden dat een Lijger geen natuurlijk dier is. Velen hopen dat Memphis Depay aangeeft waar het leeuwtje zit, zodat anderen hem kunnen redden. Er zijn ook mensen die het juist onschuldig inden dat Memphis Depay op diverse foto’s met een kruising tussen een leeuw en een tijger op de foto gaat. Op de foto’s zelf is geen aanwijzing te zien dat de Lijgerwelp onder slechte omstandigheden daar leeft. De actie wordt voornamelijk bekritiseerd omdat de lijgerwelp in de natuur zou moeten leven.

Kritiek van organisaties voor dieren

Ook de dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection mengt zich in de discussie. Zij vinden het fout als mensen op zo een manier in contact kunnen komen met wilde dieren. Daar zou dan dierenleed achter schuilen. Bijvoorbeeld al door de wijze hoe zo een diertje is gefokt. De handel in wilde dieren, ter vermaak van mensen, is volgens de dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection onnodig en veroorzaakt ontzettend veel leed. Voetballer Memphis Depay zou zich door deze foto’s te maken hier schuldig aan maken. Hij zou een verkeerd beeld schetsen waarin het juist is om deze wilde dieren als huisdieren in huis te willen hebben.

De lijger was bij voetballer Memphis Depay op bezoek toen de foto’s werden gemaakt. Het lijgerwelpje loopt dus niet heel de tijd door zijn woonkamer heen. Zelf bekritiseerd hij al de kritiek weer in een video: “voor de mensen die de feiten niet kennen, hou gewoon je mond. Lijgers zijn niet eens wilde dieren. Ze worden niet in het wild geboren, maar door mensen gemaakt. Ik denk dat ze niet eens zouden overleven in het wild.” In die laatste zin sluit hij met zijn statement wel aan bij hetgeen wat de World Animal Protection organisatie zegt. Zo zijn de dieren gefokt door mensen puur voor het vermaak van mensen die ermee op de foto gaan.

Memphis Depay lijkt geen spijt te hebben van zijn daad. Na de kritiek poste hij nog een foto en later ook nog de live video. Op het moment lijkt het alsof hij vind dat mensen zich beter ergens anders druk om kunnen maken. De voetballer zit thuis omdat hij revalideert van een zware kruisbandblessure. Die heeft hij eind december 2019 opgelopen. Met de foto wil hij voornamelijk de mensen aanspreken die het wel kunnen waarderen. Er zijn mensen die dat doen. De Nederlandse rapper Frenna ziet de vergelijking tussen Depay en de Welp bijvoorbeeld wel: ‘Lions.’ Er wordt ook de vergelijking gemaakt Joe Exotic uit Tiger King op Netflix: “MemphExotic.”

Laat hieronder uw mening weten