Minister Bruno Bruins Tweede Kamer

Het ziet er naar uit dat ondernemers die inkomsten mislopen door de maatregelen rondom het coronavirus, niet door de staat zullen worden geholpen. “Het zal voor heel veel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen”, zei Wiebes tegenover het televisieprogramma WNL op Zondag. Ondernemers vinden dat hij daardoor een ‘dikke middelvinger naar hen opsteekt naar hardwerkende zelfstandigen zonder personeel.’

Wiebe vind dat er genoeg wordt gedaan voor de zelfstandigen zonder personeel. “We laten ze niet stikken.” Hierbij verwijst hij naar de mogelijkheid voor het uitgesteld betalen van belastingen. Voor ondernemers ondernemers, waaronder velen zelfstandigen zonder personeel nu in de problemen dreigen te geraken, mogen het betalen van hun belastingen uitstellen. Zelfstandigen kunnen geen gebruikmaken van de uitbreiding van de werktijdverkorting, dit is een speciale regeling die werknemers overheidsgeld aanbied zodat zij hun baan kunnen behouden.

Boze zelfstandigen

De uitspraak schiet bij vele zelfstandigen zonder personeel in het verkeerde keelgat. Het wordt neergezet als ‘een reactie van iemand met baangarantie’ en ‘een uitspraak die mensen tekort doet.’ Regelmatig wordt vergelijking getrokken dat de overheid zelf regelmatig het woord overmacht in de mond neemt, maar dit niet accepteert als anderen het doet. Op Twitter wordt er fel en zeer boos op de uitspraken van minister Wiebes gereageerd.

Vraag anders of de koninklijke Shell een jaar belasting betaald chef. Helpen we daar morgen die freelancers van, lullen we overmorgen verder”, twittert Tim Hofman. Om in te haken op de corona adviezen betreft het wassen van de handen wordt er door een Twitteraar gereageerd: ‘Als Wiebes z’n handen met zeep wast, mag hij meteen z’n mond ermee spoelen. Wat een walgelijke, denigrerende, op niets gebaseerde uitspraak. Veel zzp’ers zijn noodgedwongen hun eigen onderneming gestart en dragen daardoor nu bij aan de schatkist in plaats ervan te leven.”

Bijstand aanvragen als ondernemer

Zelfstandigen zonder personeel moeten het hebben van de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De aanvraag hiervoor gebeurt via de gemeente waar de zelfstandige zonder personeel staat ingeschreven. De details hiervan staan op de website van de Rijksoverheid. Daarvoor moet onder andere aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Het bedrijf moet na de bijstandsverlening levensvatbaar zijn. Levensvatbaar betekent dat het bedrijf voldoende inkomen oplevert om te kunnen voortbestaan. Eventuele andere inkomsten tellen ook mee. Daarnaast moet dat totale inkomen voldoende zijn voor u en uw gezin.
  • De ondernemer moet minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam zijn in het bedrijf. Dit is gemiddeld 23,5 uur per week.
  • De ondernemer kan geen hulp (meer) krijgen via een bank of een borgstellingsfonds.

Een ondernemer (of zelfstandige zonder personeel) kan de uitkering maximaal 12 maanden ontvangen. In sommige gevallen kan de gemeente besluiten de uitkering met maximaal 24 maanden te verlengen, al is het niet aannemelijk dat dit in tijden als dit op grootschalige schaal gebeurd. Er zal streng aan de poort worden geselecteerd voordat een uitkering wordt uitgekeerd.

Minister Wiebes reageert streng

“We kijken wat er nog kan”, zei Wiebes tegen het televisieprogramma WNL op Zondag. “We staan niet stil. We zijn bereid regelingen aan te passen en op te schalen.” Vooralsnog wordt door het kabinet naar andere middelen gekeken. Toch lijkt Wiebes weinig weg te willen geven. “De zelfstandigen zonder personeel hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen”, aldus de bewindsman.

Vrijdag maakte premier Mark Rutte bekend dat de Nederlandse economie een eerste “dreun” van ruim 90 miljard euro op kan vangen. Onder andere ondernemingen als KLM en Schiphol worden overeind gehouden. Die verkeren nu in zwaar weer, omdat er weinig wordt gevlogen door het coronavirus. Juist deze keuze valt zelfstandigen ook in het verkeerde keelgat. “Bizar toch dat, dat wel als vanzelfsprekend word gezien.

Lastig voor ondernemers

Voor ondernemers is het al een tijdje lastig door het coronavirus. Werk en losse klussen worden afgezegd, door tal van redenen. Zo zag het nodige aantal videografen en fotografen al dat er klussen werden afgezegd en moesten ze op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Vooral de beroepen die hun werk niet vanuit huis kunnen doen, zullen eronder lijden. Zij zitten al die tijd zonder inkomsten. Niet elke zelfstandige zonder personeel heeft voldoende buffer kunnen opbouwen om lang zonder werk te zitten, dus als de maatregelen lang duren kan dit voor hen lastig worden om hun onderneming boven water te houden.

Er zijn vele voorbeelden te bedenken, maar één tijdje is toch wel onder de makers van beeld te vinden. Onder de videografen ontstaat ondertussen wel een creatieve oplossing om live streams aan te gaan bieden. Mogelijk handig voor scholen die op het moment hun lesstof niet meer in de klaslokalen kunnen aanbieden, omdat scholen op het moment gesloten worden voor leerlingen. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om op een creatieve manier toch een draai aan al deze maatregelen te geven. Niet elk beroep laat het toe vanuit huis te werken.

Laat hieronder uw mening weten