Wil jij een wandeling maken door de natuur? Dat kan! Alleen gaat het voortaan geld kosten om met de auto langs dat natuurgebied te kunnen parkeren. Natuurmonumenten willen namelijk betaald parkeren invoeren om de ‘dure tak van sport’ te kunnen financieren. Het is nog niet volledig zeker hoeveel het parkeergeld gaat kosten en vanaf welk moment er wordt verlangd dat bezoekers van een natuurmonument betalen voor het parkeren van hun auto. Toch zijn er al voorzichtig aannames over de plannen mogelijk.

Betalen voor het parkeren

Het nieuws bereikte ons via RTV Oost. Op het moment zitten veel mensen thuis. Om dan toch af en toe een frisse neus te kunnen halen of toch een klein uitstapje te maken, wordt nog wel eens de auto erbij gepakt om een Natuurmonument te bekijken. Soms nemen mensen zelfs de fiets in de auto mee, om vervolgens een stukje door een gebied vol Natuurmonumenten te fietsen. Er zijn bepaalde gebieden in Nederland die veel worden bezocht. Deze zogenaamde ‘top gebieden’ worden drukbezocht en daarom wordt ook onderzocht wat de mogelijkheden tot betaald parkeren zijn.

Op de lijst lijken voornamelijk Drentse en Groniger gebieden te staan, waar veel mensen naar de natuur komen om er te wandelen of te fietsen. Het gaat om onder andere nationale parken. Vooralsnog is nog niet volledig duidelijk welke Natuurmonumenten allemaal op de lijst met ‘topgebieden’ staan. Er wordt gespeculeerd dat de nationale parken Drent-Friese Wold en Dwingelderveld sowieso in aanmerking kunnen komen voor betaald parkeren. Dit zijn veel bezochte natuurgebieden.

Voor gebieden geld betaald parkeren?

Ook het Holtingerveld bij Havelte, Hiemstrastate bij Hooghalen, het Mantingerveld, Fochteloërveen, het Norger Esdorpenlandschap, de Onlanden net onder Groningen en bijvoorbeeld het Lauwersmeergebied, zijn benoemd als opties om betaald parkeren uit te rolen. In ieder geval zal het gaan om parkeergebieden die eigendom zijn van Natuurmonumenten en alleen worden gebruikt door bezoekers van het natuurgebied.

Om dit allemaal mogelijk te maken zullen er waarschijnlijk elektrische slagbomen bij de parkeergebieden worden geplaatst. Wanneer mensen dan willen uitrijden betalen ze. Er wordt gesproken over mogelijk 1,75 per uur met een maximum van 7 euro per dag. Natuurmonumenten heeft ook leden. Deze kunnen wel gratis parkeren door gebruik te maken van hun ledenpas. De leden hoeven niet te betalen omdat zij door het betalen van contributie al betalen aan het onderhoud van de gebieden.

Leden van Natuurmonumenten betalen niks

Ruim 700.000 leden dragen bij aan de natuurgebieden. Door parkeergeld te vragen van andere bezoekers, wordt ook geld opgehaald bij andere gebruikers. Dit geld wordt direct gestoken in onderhoud van het gebied. Onderhoud bestaat uit wandelroutes, informatiepanelen, zitbankjes en uitkijktorens. Op het moment wordt hier geld aan uitgegeven door Natuurmonumenten.

Het is niet nieuw dat aan toeristen of dagbezoekers wordt gevraagd om te betalen voor het parkeren. Dit is momenteel al heel gebruikelijk wanneer mensen naar het strand gaan. Ook wanneer je een bezoekje brengt aan een stad moet je vaak betaald parkeren. Niet iedereen zit te wachten op betaald parkeren. Zo is het vaak een ergernis voor velen dat het parkeren vooral in grote steden erg duur is. Natuurmonumenten verwacht duidelijk ook wel weerstand, maar laat zich er vooralsnog niet van weerhouden om toch de opties tot betaald parkeren te overwegen. Uiteindelijk zouden ze het ook niet verkeerd vinden als mensen sowieso de auto thuis zouden laten en per fiets of lopend naar een natuurgebied komen.

Laat hieronder uw mening weten