Olympische Spelen verplaatst

Het zat er al aan te komen, maar de Olympische Spelen die deze zomer nog zouden plaatsvinden, worden verplaatst naar volgend jaar. Dit is bekend gemaakt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Eerder hadden zij een gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe. Dit overleg vond plaats om goed af te stemmen hoe het nu verder zou moeten gaan met de Olympische evenementen die dit jaar nog plaats zouden vinden in Tokio. Beiden worden verplaatst naar 2021.

Olympische Spelen niet dit jaar

In een officiële verklaring schrijft het International Olympisch Comité: “Door de huidige omstandigheden en de informatie die we van wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gekregen, hebben we de conclusie getrokken dat de Spelen moeten worden verplaatst.” Oorspronkelijk zouden de spelen tussen 24 juli en 9 augustus plaatsvinden. Het programma kwam eerder al op losse schorveen te staan toen er meldingen kwamen dat veel dingen zouden worden afgelast doordat het coronavirus de samenleving bedreigd.

Uiteindelijk is besloten om de Olympische Spelen niet de cancelen maar uit te stellen tot waarschijnlijk de zomer van 2021. Dit jaar wordt er niet meer Olympisch gesport. Het is onbekend wanneer het sportevenement precies zal worden gehouden. Later gaan we meer informatie horen wat de nieuwe data worden. Het wordt in ieder geval niet later dan de zomer van volgend jaar.Het zou goed kunnen dat het volgend jaar ook tussen 24 juli en 9 augustus zal plaatsvinden.

Ook geen Paralympische Spelen

Naast de Olympische Spelen, is ook de Paralympische Spelen uitgesteld. De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Deze zouden van 25 augustus tot en met 6 september plaatsvinden. Ook de Paralympische Spelen worden nu in 2021 gehouden. Volgens Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) is dit ‘het enige juiste besluit.’ Op het moment wordt sport wel als belangrijk beschouwd, maar niet als het allerbelangrijkste in het leven van een mens.

Sowieso was het al lastig om de Olympische Spelen door te laten gaan. Zelfs als tegen die tijd het coronavirus niet meer voor een crisistijd zorgt, wordt het voorbereidingen van zo’n spelen op het moment plat. De prioriteiten liggen bij zorg en elke dag staat in het teken van het virus. Daarnaast is het onduidelijk welke deelnemers zich sowieso zouden moeten kwalificeren en al die deelnemers moeten ook tijd hebben om te trainen voor het toernooi. Op het moment zitten veel sporters thuis, wat het lastig maakt om aan een goede conditie te blijven werken.

Sport aan een zijden draadje

Daar komt ook bij kijken dat kwalificatietoernooien voor de Spelen vanwege het coronavirus zijn afgelast. Hierdoor is helemaal niet duidelijk wie zich precies voor moeten bereiden op deelname aan de Olympische Spelen of de Paralympische spelen. Mogelijk zouden kwalificatietoernooien later kunnen worden gehouden, maar die moeten ook niet te dicht op de Olympische en Paralympische Spelen worden gehouden. De sporters moeten immers wel voldoende tijd nodig hebben om te rusten en verder te blijven werken aan zichzelf.

Het uitstel is lastig voor Japan, vandaar dat er door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitgebreid is gesproken met de Japanse premier Shinzo Abe. Het verzetten van de spelen gaat miljarden euro’s kosten. De televisierechten zijn zo’n 4 miljard euro en er was ruim 3 miljard euro aan sponsorinkomsten. Interessant gezien in deze tijden sponsoren zich ook liever terugtrekken bij diverse evenementen omdat ze zelf ook minder winst draaien omdat landen platliggen of zelfs in een complete lockdown terecht zijn gekomen.

Historisch moment

Het is voor het eerst in tijden dat de Olympische Spelen is uitgesteld. Dit is dus een historisch moment. We verkeren nog niet in ‘oorlog’ tegen het virus, want in de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd ervoor gekozen om het vierjaarlijkse evenement af te lassen. Er is geen sprake geweest van het op het ander moment oppakken. De Olympische Spelen volgt verder het voorbeeld van andere sportevenementen. Het EK Voetbal werd uitgesteld naar zomer 2021 en tennistoernooi Roland Garros wordt ook naar september/oktober van dit jaar verplaatst. Mogelijk volgen er nog meer sportevenementen.

Laat hieronder uw mening weten