Mogelijk bestaat er een relatie tussen corona en trombose. De Trombosestichting wil deze relatie onderzoeken, aldus Marieke Kruip, hematoloog van het Erasmus MC. Zondag liet zij op de NPO Radio 1 weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen corona en trombose. Dit onderzoek is gestart omdat veel coronapatiënten trombose ontwikkelen. Veel coronapatiënten liggen voor een lange tijd op de intensive care. Gemiddeld 21 dagen zelfs.

Is er een relatie?

In het interview gaf Marieke Kruip aan dat er iets geks aan de hand is met het coronavirus. Terwijl het stollingssysteem normaal gesproken rustig moet zijn, staat het bij het coronavirus permanent aan. Door dit te onderzoeken wil Marieke Kruip bekijken of trombosevorming bij het coronavirus kan worden voorkomen. Vooralsnog treed trombose op bij veel mensen die door coronaverschijnselen op de intensive care terecht komen. De onderzoekster wil deze klachten onderzoeken.

Het onderzoek is in handen van Marieke Kruip zelf, die voor dit onderzoek steun krijgt van diverse grote ziekenhuizen door heel het land. In dit onderzoek staat Marieke Kruip niet alleen. Rik Endeman ondersteunt haar doordat hij eerder al de relatie tussen corona en trombose op het oog krijg. Hij gaf in het Radio 1-programma Dit is de Dag al aan dat hij denkt dat trombose voor het hoge aantallen overledenen zorgt. Naast trombose overlijden mensen door de ophoping van vocht in de longen. Hiervoor worden in Nederland ook al andere onderzoeken gedaan.

Op zoek naar inzichten trombose en corona

“Omdat we nog niet veel grip hebben op het ziektebeeld, geeft dit een belangrijke inkijk in de richting van een mogelijke oplossing. Het is meer een aandoening van de bloedvaatjes en het stollingssysteem, dan de longblaasjes, wat we eerst dachten”, aldus Rik Endeman, de ic-arts van het Erasmus MC. Op het moment worden er wereldwijd diverse onderzoeken gedaan hoe het coronavirus zoveel mogelijk kan worden afgeremd of zelfs volledig kan worden genezen.

Veel mensen liggen door corona op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen. Velen van hen zouden tromboseklachten ontwikkelen tijdens hun verblijft. Het zou gaan om bijna de helft van de corona-patiënten. Het UMC Amsterdam heeft eerder al via een berekening duidelijk gemaakt dat 10 procent van de corona-patiënten in reguliere ziekenhuizen uiteindelijk tromboseklachten ontwikkelen. Daarom wordt er regelmatig gekozen om dubbele dosis bloedverdunners toe te dienen. Ook wordt er gekeken naar hoe bloedverdunners sowieso kunnen helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Diverse onderzoekers lijken hier nu aanwijzingen voor te zien.

Bloedverdunners in strijd tegen corona

Sowieso worden bloedverdunners al ingezet in de strijd tegen corona. Zo wordt er onderzoek gedaan hoe bloedverdunners als Valsartan en Remdesivir kunnen bijdragen aan het afremmen van de klachten bij het coronavirus. Zo zouden gebruikers van het medicijn Remdesivir mogelijk makkelijker herstellen. In Chicago zijn al diverse experimenteren uitgevoerd waarbij dit medicijn werd getest op corona patiënten. Zo zouden mensen die gebruik maakten van de bloedverdunner, hun koortscurves zien zakken. Eerder werd het middel al ingezet als medicijn tegen Ebola, maar toen wist het niet aan de verwachtingen te voldoen.

Ook in Nederland is gekeken of het hogebloeddrukmedcijn Valsartan enige betekenis kan hebben ij de bestrijding van corona. Het onderzoek wordt uitgevoerd door cardiologen van het Radboudumc in Nijmegen. Er wordt aangenomen dat de bloedverdunner daadwerkelijk kan helpen bij het afremmen van het virus. Door het middel zou mogelijk vochtophopingen kunnen worden gestopt, die zouden ontstaan doordat bloedvaten van ernstig zieke patiënten vocht af kunnen gaan geven aan de longen. Het is op het moment daarentegen niet raadzaam om de medicijnkast van oma te plunderen, omdat het niet zeker is of Valsartan daadwerkelijk helpt met het afremmen van het coronavirus. Dit moet verder onderzoek duidelijk maken.

Of beide middelen echt kunnen helpen, moet nog blijken. Het sluit wel aan op de aanname dat trombose een relatie kan hebben met corona.

Meer informatie over trombose? De Trombosestichting Nederland legt op haar website goed uit wat Trombose is. Daarnaast geeft de website inzicht over de verschillende soorten Trombose en het ontstaan van Longembolie.

Laat hieronder uw mening weten