Kat dieren coronavirus

Vooralsnog leek het erop dat alleen mensen besmet kunnen worden met het coronavirus. Een kat in België bewijst dat ook dieren besmet kunnen raken door het coronavirus. Zo is in Wallonië een kat geïnfecteerd door het coronavirus. Dat melden de Belgische gezondheidsautoriteiten op vrijdag.

Corona bij een kat

Op het moment lijkt het erop dat corona ook bij in ieder geval katten kan worden overgedragen. Zo is er een melding gemaakt door de Vlaamse faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Luik. Daar werd een kat ontdekt die verschillende symptomen van het coronavirus had. Zo had de kat onder andere ademhalingsmoeilijkheden. Uiteindelijk werd het virus in de uitwerpselen aangetroffen, waardoor kan worden geconstateerd dat een kat ook besmet kan raken met het coronavirus. Het lijkt niet vaak voor te komen.

Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit vaak gebeurd. Dit is pas de tweede keer dat er een melding bij ons van bekend is. Ook het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu bevestigd dat de kans dat de besmetting van dier op mens kan worden doorgegeven. Op het moment lijkt er dus op dat de beestjes nog kunnen worden geknuffeld of geaaid. Ook als ze niezen of wat snotterig zijn.

Ook in Hong Kong

Eerder was er ook een melding in Hong Konk. Daar werd een hond positief op het virus getest. Zo werden er diverse antilichamen in het bloed van de hond aangetroffen. In tegenstelling tot de kat in België, waren er bij deze hond geen symptomen van het virus op te merken. De test was maar zwak positief, waardoor ook in Hong Kong werd geconcludeerd dat waarschijnlijk het virus niet makkelijk van mens op dier kan worden overgedragen.

Wanneer een dier besmet word, zullen huisdieren van coronapatiënten in Hongkong wel veertien dagen in quarantaine worden ondergebracht. Sowieso lijkt het wel handig dat wanneer een baasje positief besmet raakt om het dier wel binnen te houden. Wanneer het baasje naar het ziekenhuis moet, kan een medebewoner of naaste kennis de zorg van het dier overnemen.  Vooralsnog worden dieren niet getest als hun baasjes besmet zijn met corona.

Laat hieronder uw mening weten