Jos van Kemenade

Na een kort ziekbed is de voormalig minister van Onderwijs en PvdA’er Jos van Kemenade overleden op 82-jarige leeftijd.

Kabinet-Den Uyl

Van Kemenade kreeg vooral bekendheid toen hij als minister van Onderwijs in het kabinet-Den Uyl (19973-1977) de middenschool wilde invoeren. Hij stelde dat alle leerlingen van 12 tot 16 jaar naar dezelfde brede school zouden gaan, zodat leerlingen uit lagere sociale milieus meer kans zouden hebben op een hoger niveau.

Kabinet-Van Agt

Van 1981 tot 1982 was hij ook minister van Onderwijs in het tweede kabinet-Van Agt. Hij verliet de Haagse politiek in 1984 en werd bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam. Tevens was hij van 1988 tot 1992 burgemeester van Eindhoven en van 1992 tot 2002 commissaris van de koningin in Noord-Holland. Toen hij daar afscheid nam werd hij benoemd tot minister van Staat.

Bijdrage aan de samenleving

Volgens PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar heeft Van Kemenade een grote bijdrage geleverd aan de Nederlandse samenleving. “Onderwijs was voor hem dé manier om elk kind een eigen plek in de wereld te geven. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan de gedachte van de middenschool, waar elk kind de zo vaak besproken gelijke kansen kan pakken. We gaan hem ontzettend missen.”

Premier Rutte zei dat Van Kemenade iemand was die leefde voor de publieke zaak en op wie nooit vergeefs een beroep werd gedaan. Hij verenigde “vernieuwingsdrang en visie met rust en betrouwbaarheid”.

Bron foto: nos.nl

Laat hieronder uw mening weten