De oud zwemster Petra Hillenius is overleden op 52-jarige leeftijd. Eerder nam ze nog deel aan de Olympische Spelen van 1984. De zwemster is overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). In 2018 kreeg de zwemster te horen dat ze ziek was. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan en nu is ze aan de ziekte ALS overleden.

Petra Hillenius overleden

Petra Hillenius was fysiek altijd erg fit. Als zestienjarige deed ze zelfs nog mee aan de Olympische Spelen op de 100 en 200 meter schoolslag. Op de 100 meter eindigde ze als negentiende en op de 200 meter werd ze achttiende. Nadat ze zelf niet meer zwom, was ze nog actief als bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Zwembadbond. Hier kwam twee jaar terug toch een einde aan.

Nadat ze in 2018 hoorde aan ALS te leiden, heeft ze haar functie bij de zwembond neergelegd. De Koninklijke Nederlandse Zwembond omschreef haar als een actieve vrouw vol ideeën. “Een actieve vrouw vol ideeën, inventief, vol wilskracht en doorzettingsvermogen om zin te geven aan haar leven dat ooit begonnen was op 7 februari 1968”, omschrijft de Koninklijke Nederlandse Zwembadbond haar. Op de website wordt een heel bericht gewijd om haar te herdenken. “De wedstrijd is geëindigd. Rust in vrede, Petra. De KNZB is je veel dank verschuldigd en wenst je echtgenote Jacqueline en de kinderen Pepijn en Florien en Casper alle sterkte toe.”

ALS Wat is dat?

ALS is een ziekte op de spieren en zenuwen. De aandoening zorgt ervoor dat de spieren onvoldoende functioneren. Dit niet goed functioneren van de spieren komt doordat zenuwcellen in de ruggenmerg afsterven. De hersenen zijn daardoor niet goed in staat om spieren signalen te geven, waardoor de hersenen de spieren niet meer in beweging kunnen brengen. Petra Hillenius had hier last van en met haar heel veel anderen. Bij ongeveer 30% van de ALS-patiënten is er sprake van lichte cognitieve problemen of gedragsveranderingen. Bij ongeveer 5% van de ALS-patiënten gaat de ALS samen met FTD (Fronto Temporale Dementie).

Patiënten die aan ALS leiden, overlijden vaak doordat ook de ademhalingsspieren worden aangetast. Nadat bij iemand ALS wordt geconstateerd, heeft men vaak nog enkele jaren te gaan. Vaak ontstaat ALS bij volwassen personen tussen het 40e en 60e levensjaar. Vooralsnog leven met ALS in de wetenschap ongeneeslijk ziek te zijn, maar wetenschappers hopen in de toekomst iets te vinden om deze ziekte te kunnen stoppen. Vooralsnog is het niet mogelijk om ALS te genezen.

Ben je op zoek naar nog meer informatie over de spierziekte ALS? Deze is onder andere te vinden op als.nl van Stichting ALS Nederland. Dit geeft een breder beeld wat zo een ziekte als ALS nu eigenlijk met iemand doet. Via de website van de stichting kunnen ook acties worden opgezet en geld worden gedoneerd voor onderzoek naar de spier- en zenuwziekte Amyotrofische Laterale Sclerose.

Laat hieronder uw mening weten