Kamervoorzitter Khadija Arib vind het ‘enorm sneu’ dat partijen in deze crisistijd moddergevechten houden. Dit liet ze weten tijdens een uitzending van het programma Op1. Volgens haar zijn voornamelijk de kiezers de dupe. In deze crisistijd zouden die baat hebben bij een goed functionerend bestuur van een partij, aldus Khadija Arib. Vooralsnog is er veel geruzie binnen de politiek.

Daarnaast vind ze het lastig grip te krijgen op al dat geruzie, omdat alles achter de schermen gebeurd. Door de coronacrisis is er weinig transparantie te zien, wat Khadija Arib duidelijk betreurt. Ze wil meer transparantie naar kiezers toe tonen.

Khadija Arib ziet een versnipperde politiek

Ze heeft veel kritiek op de versnippering die nu speelt binnen de Tweede Kamer. Eerder kwam DENK al in het nieuws omdat de partijvoorzitter ermee stopte en ook Henk Krol van 50PLUS heeft besloten om zijn partij de rug toe te keren. Henk Krol heeft besloten een nieuw partij op te richten, omdat hij vind dat 50PLUS te weinig naar haar leden luistert. Op het moment is Khadija Arib van mening dat al dit moddergooien tussen leden in de politiek, voor onrust zorgt in deze onrustige tijden.

Zo noemt zij de gang van zaken bij DENK en 50PLUS ‘triest’. “Hier zit de kiezer in deze tijd echt niet op te wachten, elke dag intern geruzie.” Sowieso lijkt hij de huidige manier van vergaderen binnen de Tweede Kamer niet erg productief te vinden. Zo worden er videovergaderingen gehouden waarbij Kamerleden nog in hun pyjama zitten of hun kind op schoot hebben. Hij vind het ook problematisch dat de vergaderingen in de huidige vorm niet zichtbaar zijn voor de kiezers in Nederland. Normaal is het nog mogelijk om de volksvertegenwoordigers aan het werk te zien, maar nu lijkt het volgens Arib wel alsof de politiek eventjes op ‘vakantie’ is gegaan.

Videofragment Op1

Haar mening komt duidelijk naar voren in het videofragment in onderstaande tweet. Hierin liet ze duidelijk weten dat de kijker helemaal niet op al dat moddergooien van DENK en 50PLUS zit te wachten. Het zou de politiek alleen maar meer versnipperen.

Naast de kritiek op de versplintering, heeft politica Khadija Arib ook kritiek op de huidige manier van vergaderen. Ze is niet blij dat er via online calls wordt overlegd, en mist die magische plek die de Tweede Kamer voor haar was. Ze denkt dan ook dat de afstand die ze nu tot collega’s voelt, bijdraagt aan de versplintering binnen de politiek. Zo hebben Nederlanders op dit moment sowieso weinig zicht op wat hun volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer uitvoeren, omdat alles achter gesloten deuren gebeurd. De afstand tussen politiek en het volk is vergroot.

Vergaderingen ogen informeler?

Vergaderingen en ruzies in de kamer vinden plaats via online calls, waarbij ook niet elke politicus even vaardig is met deze nieuwe middelen. Waar in de Tweede Kamer nog wel eens op de mobiel wordt gekeken tijdens de zitting, wordt ook online veel tussendoor gedaan. Het verschil is dat je niet kunt zien wat een ander op zijn computerscherm aan het doen is. Daarnaast is privé en zakelijk duidelijk lastig te onderscheiden, als op de achtergrond kinderen te horen zijn. Er wordt betwijfeld of de transparantie voornamelijk ontbreekt door de wat informele setting waarin vergaderingen nu plaatsvinden. In de Tweede Kamer zie je niet dat iemand een debat voert met zijn kind op schoot, of met zijn pyjama nog aan.

Extra transparantie zou in de toekomst kunnen worden geboden wanneer de vergaderingen ook worden gestreamd. De toekomst moet leren hoe dit eruit ziet. Zo zouden Tweede Kamerleden ook in hun pyjama deelnemen aan de discussie, of met een kind op schoten zitten. Daarnaast zou het gebeuren dat, net als de persoonlijke meetings, wel eens op een verkeerde knoppen drukken waardoor ze per ongeluk de call verlaten en daardoor hele delen van een gesprek missen. Daarnaast vind Arib het bezwarend dat je via zo een call niet echt oogcontact met elkaar kunt hebben, wat ook nog wel eens voor de nodige miscommunicatie zorgt.

Videovergaderingen gaan fout?

Eerder gaf ze ook al bij Op1 aan dat de videovergaderingen ‘geen succes zijn’. Een deel van de uitzending is terug te vinden in onderstaande tweet van Op1. Daarin schetst ze voorbeelden waarin het volgens haar fout gaat.

Voor Kamervoorzitter Khadija Arib is de Tweede Kamer ‘magisch’. Ze vind het maar niks hoe op dit moment de discussie moet worden gevoerd. “Je hebt geen oogcontact. De Kamer, dat is de plek waar het debat hoort plaats te vinden. Waar emoties ook een rol spelen. Kiezers willen zien wat hun volksvertegenwoordigers voor hun doen.” Khadija Arib hoopt duidelijk dat vergaderingen snel weer in de Tweede Kamer kunnen plaatsvinden, partijen stoppen met het gooien van modder en er meer transparantie van volksvertegenwoordigers komt.

Laat hieronder uw mening weten