De politie trekt er nu volop op uit om de ‘geestezieke’ tbs’er Hendrik M. op te kunnen sporen. Deze man zat vast in een tbs-kliniek tot en met 8 mei. Toen mocht hij tijdelijk weg voor een onbegeleid verlof. Dat verlof duurt nu al enkele dagen, want de potentieel zeer gevaarlijke tbs’er is sindsdien niet meer teruggekeerd bij de kliniek. Eerder heeft de man laten blijken erg gewelddadig te kunnen zijn.

Klopjacht op Hendrik M

Vooralsnog zijn de ontsnapping en de zoektocht naar Hendrik M. niet aan de grote klok gehangen. Toch is er de nodige informatie over te vinden na berichtgevingen door Misdaadjournalist,nl. Hendrik M. wordt als ‘zeer gevaarlijk’ en ‘geestesziek’ bestempeld. De politie is op het moment op zoek naar hem, zodat ze hem opnieuw kunnen oppakken en weer kunnen behandelen in een tbs.

Eerder kreeg Hendrik M. tbs opgelegd omdat hij een vrouw had verkracht. Hij probeerde urenlang ongewenst geslachtsgemeenschap met haar te hebben. Dit kwam bovenop eerdere aanklachten. Zo had hij al een strafblad voor inbraken, geweldsdelicten en eerdere verkrachtingen. Hendrik M. is ontsnapt uit een tbs-kliniek in Assen, waar hij eerder werd behandeld omdat deskundigen hem meermalen als ‘geestesziek’ hadden bestempeld.

FastNL in actie

Om de tbs’er op te sporen wordt momenteel gebruik gemaakt van team FastNL. Dit zijn speciaal getrainde politiemensen die vaker met dit soort mensen te maken krijgen. Dit speciale opsporingsteam werkt ook in Europees verband en staat voor Fugitive Active Search Teams. Dit team wordt ingezet om voortvluchtige mensen op te sporen. FastNL wordt vaker ingezet om TBS’ers op te sporen die niet terugkomen van verlof, anderzijds richten ze zich op ontsnapte gedetineerden of veroordeelden die op de vlucht zijn geslagen.

Eerder moest er ook al een klopjacht worden gestart op Hendrik M. Zo wist hij in 2006 te ontsnappen nadat hij het graf van zijn opa in Heerlen wilde bezoeken. Op dat moment duurde het ongeveer drie weken voordat Hendrik M. werd gevonden. Hij bleek toentertijd verstopt te zitten bij een tante. Hij zou zich schuil hebben gehouden op de vliering, om te voorkomen dat de politie hem kon vinden. Eerder liet Hendrik M. zien heel gewelddadig te kunnen zijn. In 2016 dwong hij een 78-jarige man hem te vervoeren. Ook hier werd Hendrik M. gewelddadig.

Eerdere gewelddadige ontsnapping

Toen die man hem langs een afgelegen plek op de A2 bij Den Bosch had afgezet, sloeg hij de man tot bloedens toe in elkaar. De man was er nog net niet ernstig genoeg aan toe, om niet zelf de politie in te kunnen schakelen. Ook toen moest FastNL te pas komen om hem op te sporen. Om hem op te pakken was internationale samenwerking nodig, want hij hield zich schuil in het Beglische Visé. Dit bevind zich net over de grens, net voorbij het Nederlandse Maastricht.

Laat hieronder uw mening weten