Big Brother Duitsland

Het coronavirus, je kunt er niet omheen of je leest of hoort er wel iets over. Niet gek ook, want het ontwricht een groot deel van onze samenleving. Toch zijn er mensen die nog helemaal niks van heel dit virus hebben gehoord. Alhoewel het vrijwel onmogelijk lijkt zijn deelnemers van Big Brother in Duitsland al zo lang in quarantaine dat ze nog helemaal niets van deze hele heisa hebben meegekregen.

Big Brother ontdekt het coronavirus

Tot en met vanavond dan. Vanavond zijn de deelnemers van het programma in een live uitzending op de hoogte gebracht. Het programma werd uitgezonden op de commerciële zender Sat1 in Duitsland. Terwijl vele mensen zich al vervelen na een paar dagen thuis te hebben gezeten, hebben deze Big Brother deelnemers zich heel lang van de buitenwereld moeten afsluiten. Zo zaten ze ruim zes weken binnen zonder iets te horen van wat er in de wereld speelde. Ze zitten allen vast in een huis in Keulen, wat speciaal is ingericht voor de afleveringen van Big Brother.

Het idee dat ze vastzitten hoort ook bij het concept. Dat maakt Big Brother voor veel mensen dan ook interessant om te kijken. In het programma zit je met een groep zo lang mogelijk bij elkaar op de lip in een huis. Dat kan in het begin nog als een leuke bezigheid aanvoelen, maar het programma gaat vooral om de irritaties die op den duur ontstaan. Bewoners laten zich voor dit programma vrijwillig opsluiten en vanaf de start, worden ze volledig afgesloten van de buitenwereld.

Deelnemers in het diepe gegooid

Enkele kandidaten kwamen gedurende het spel later in het huis, maar mochten niemand vertellen over de uitbraak. Het is immers tegen de regels van de spelshow om contact te hebben met en over de buitenwereld. Hierdoor kreeg de zender veel kritieken. Zender Sas1 zou vanavond pas de mensen inlichten over het coronavirus. Eerder werd door kijkers aangegeven dat het niet ethisch correct was om dit te doen. Alle mensen die tussentijds het huis ingingen zijn allemaal getest of ze corona hadden, zodat niemand binnen plots besmet kon raken.

Op het moment dat de Duitsers in het Big Brother huis werden opgesloten was corona nog geen wereldnieuws. Het was wel in het nieuws, maar mensen zette het toentertijd nog in veel grotere getale neer als ‘een simpel griepje.’ Er werden nog niet zulke harde maatregelen wereldwijd genomen en er werd ook nog niet gesproken over de opties tot lockdown. Het coronavirus was zelfs nog niet eens zo ver ontwikkeld dat het echt in de media kwam. De hele start van het gebeuren in Europa hebben ze niet echt meegekregen, omdat ze sinds begin februari in een huis zitten.

Zwaar getroffen gebied

Op het moment dat ze dit huis ingingen waren er pas drie besmettingen in Italië bekend en nog geen besmettingen in Duitsland. Het virus kwam vooral in de media voor als iets wat ver van het bed gebeurde. In China was het groot. Nu realiseren de deelnemers zich plots dat ze in de ‘brandhaard’ van het Duitse coronavirus zitten. Noord-Rijnwestfalen, de deelstaat waarin het Keulse huis zich bevind waar zij zaten opgesloten, zijn ruim 3000 besmettingen bekend en twaalf doden gevallen. Het is de zwaarst getroffen regio binnen heel Duitsland.

Tijdens de show mochten ze vragen stellen over het coronavirus. Zo kregen ze toch nog het een en ander mee van wat er in de buitenwereld gebeurde. Deelnemers kregen live informatie en mochten ook videoboodschappen van hun familie en vrienden bekijken. Zo kregen ze in ieder geval een beetje de indruk wat er gaande was en of ze zich zorgen hoefden te maken over de gezondheid van anderen. Ook in andere Big Brother programma’s van andere landen is voor een soortgelijke aanpak gekozen. Big Brother Brazilië wordt nog geïnformeerd over de huidige gang van zaken rondom corona.

Ook thuis straks ‘Big Brother’

Voor de Big Brother deelnemers is dit afzien. Ze hebben al zo lang vast gezeten, maar na de show krijgen ze waarschijnlijk dus het advies mee om net als de rest buiten te gaan zitten. Na zo lang al vast te hebben gezeten omdat je jezelf vrijwillig hebt laten opsluiten, kan dit erg vervelend zijn. Je wilt immers daarna even van je vrijheid genieten. De Duitse deelnemers zijn trouwens niet de enigen met dit probleem. Ook in Australië, Brazilië en Canada zijn er deelnemers met een soortgelijk probleem. Dat wordt voor hen een wel erg lange Big Brother editie.

Laat hieronder uw mening weten