tweede coronabesmetting nederland diemen

De inwoners van Noord-Brabant krijgen nieuwe aanwijzingen hoe ze het beste om kunnen gaan met de besmettingen van het coronavirus. De aanwijzingen komen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM adviseert inwoners bij verkoudheid, hoesten of koorts zoveel mogelijk het contact met anderen te beperken. Dit kan door het beste gewoon thuis te blijven.

Nieuwe maatregelen RIVM tegen coronavirus

Met deze maatregelen wil het RIVM de kans op verspreiding van het coronavirus zo laag mogelijk houden. Steekproefsgewijs gaat het RIVM ook testen of mensen het coronavirus met zich meedragen. Op die manier wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu proberen om in kaart te brengen hoe zwaar of licht Noord-Brabant is getroffen door dit griepvirus. Ook hoopt men op die manier informatie in te winnen over de verschillende bronnen van het coronavirus. De steekproeven voor het nieuwe coronavirus starten morgenochtend.

Vrij snel nadat de aanwijzingen voor inwoners Noord-Brabant in verband met het COVID-19 virus werden gegeven, werd er ook een kamerbrief opgesteld door minister Bruins. Deze brief werd gericht aan de Tweede kamer en gaat ook in op de nieuwe aanwijzingen. Op Twitter reageert hij ook op het advies van de RIVM. Zo geeft hij aan te begrijpen dat het een ingrijpend advies is, maar hij wil wel dat mensen graag het advies opvolgen omdat de RIVM experts heeft op dit gebied.

Uiteindelijk vind hij het ook belangrijk dat er de komende tijd goed onderzoek wordt gedaan naar het coronavirus. Zo kan worden onderzocht of er nog meer richtlijnen kunnen worden opgesteld om zo snel mogelijk het coronavirus weg te kunnen werken uit Nederland. Op het moment is er nog geen vaccin voor het coronavirus.

Kritiek op de maatregelen

Hieronder kun je zelf de tweet van Bruno Bruins terugvinden.

De tweet wordt door volgers flink bekritiseerd. Zo geven enkelen aan dat het veel te laat is voor deze maatregel. Zo deelt Jaap Visser, SEO van ESL Benelux: “deze maatregel heeft nu geen zin meer. Al dagen roep ik dit en werd het allemaal van tafel geveegd. Ik zie en spreek veel mensen met griepachtige klachten, waar ik er zelf één van ben. Ik ben grotendeels hersteld inmiddels.”

Ook anderen zijn van mening dat RIVM ‘veel te laks reageert’ of een ‘beetje laat advies’ geeft. “Dit advies komt terwijl de hele week iedereen in de klas zit te hoesten en proesten. Ook in turnhal, en alle andere accommodaties. Zolang je niks officieel sluit, gaan mensen gewoon de deur uit.”

Er wordt op twitter ook getwijfeld over hoe capabel de experts bij het RIVM dan zijn. “Misschien incapabele experts bij RIVM? Of ben je dan geen expert meer?”, twittert Twitter gebruiker Herbert van der Vliet. Ook Jaap Visser, die wereldwijd werkt, komt weer terug in de discussie en geeft aan dat de Maltese overheid het veel strenger aanpakt. Daar wordt niet liefelijk gevraagd of mensen met een verkoudheid thuis willen blijven zitten. Hoge risicogebieden moeten daar verplicht voor veertien dagen in quarantaine. Die moeten dus een flinke tijd thuiszitten.

Veel besmetting komen uit Noord-Brabant

Het is niet gek dat dit verzoek vooral op Noord-Brabant wordt gericht. Het merendeel van de besmette personen komt uit Noord-Brabant. Toch hoeft het advies niet alleen op Noord-Brabant van toepassing te zijn. Zo zou iedereen die zich ziek, zwak en misselijk voelt volgens het RIVM beter dezelfde richtlijnen kunnen opvolgen. Zo kan de kans worden beperkt dat veel mensen besmet raken.

Op het moment zijn er al 83 besmettingen bekend en het aantal neemt naar verwachtingen nog toe. Zeker nu de RIVM heeft aangekondigd steekproeven uit te gaan voeren. Hierdoor worden naar verwachten meer besmettingen geconstateerd die vooralsnog niet bekend waren. Het betekend dus niet dat er meer besmettingen komen, maar dat er meer besmettingen op de radar komen te staan.

Voor velen is bekend waar zij het coronavirus kunnen hebben opgelopen. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die in Italië op vakantie zijn geweest, of in contact hebben gestaan met mensen die zijn besmet. Vooralsnog is dit laatste dan ook de reden dat het RIVM juist aan veel Noord-Brabanders het advies meegeeft om eventjes lekker thuis te blijven zitten. Zeker wanneer mensen zich al enigszins ziek voelen, is dit aan te raden. Wanneer iemand al minder gezond is, loopt die extra risico bij een besmetting van het coronavirus.

Indien mogelijk wordt aangeraden om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Voor veel kantoorbanen zou dit mogelijk en optie kunnen zijn. Er zijn uiteraard ook beroepen waarbij het helemaal niet mogelijk is om het werk vanuit huis uit te voeren. Aan hen wordt al vanaf vele bronnen het advies gegeven om de handen vaak te wassen (ook als er geen vuil zichtbaar is) en anderen niet de hand te schudden. Wanneer iemand moet niezen, kan die het beste in de ellebogen niezen. Wanneer er in de handen of in de lucht wordt geniest kan je per ongeluk anderen besmetten. Kuch niet per ongeluk in iemands gezicht. Houd verder zoveel mogelijk afstand van anderen, het liefst minimaal een meter van andere mensen.

Het afblazen van evenementen

Doordat er afstand moet worden bewaard en dit niet is gebeurd, heeft het coronavirus zich mogelijk zo hard in Noord-Brabant kunnen verspreiden. Daar werd volop Carnaval gevierd en daar staan hordes mensen erg dicht op elkaar. In ieder geval proberen veel evenementen dit nu te voorkomen. Zo is al te zien dat evenementen worden afgelast om niet meer besmettingen in de hand te helpen.

Eerder werd bijvoorbeeld al bekend dat het festival Tomorrowland werd afgeblazen, er wordt al volop door de NPO nagedacht over alternatieven voor als het Eurovisie Songfestival door het coronavirus niet door kan gaan, film premières zoals die van James Bond No Time To die worden uitgesteld en meer evenementen lopen risico gecanceld te worden. Uiteindelijk is dit allemaal met het idee dat voorkomen beter is dan genezen. Het coronavirus speelt wel met de gezondheid van mensen.

Meer over het coronavirus

Wil je meer lezen over het coronavirus? Eerder werd al duidelijk dat door de benaming het bier Corona veel minder wordt gedronken. Vooral Amerikanen zijn er momenteel vies van. Het lijkt er dan ook op de naam van het bier erg ongelukkig is gekozen. Verder is er nog veel meer gepubliceerd rondom dit onderwerp. Blijf op de hoogte over alles wat met het coronavirus te maken heeft via deze zoekresultaten over het virus. De lijst met informatie wordt regelmatig groter.

Laat hieronder uw mening weten