Een bosbrand heeft de nodige problemen veroorzaakt nabij Tsjernobyl. De straling zou 16 keer boven de normale hoeveelheid straling zijn. De brand begon op zaterdag, erg dicht op de locatie waar ooit ’s werelds grootste nucleaire ramp heeft plaatsgevonden. De bosbrand lijkt voor de nodige complicaties te zorgen in het Oekraïense plaatsje Tsjernobyl. Opnieuw is er onrust in het gebied.

Brand bij Tsjernobyl

Volgens brandweerlieden zouden het vuur onder controle hebben gehad. Zo werd eerst al de kleinste van de twee grote bosbranden geblust. Om dit voor elkaar te krijgen 100 brandweerlieden ingezet. Deze werden ondersteund door vliegtuigen en helikopters om op grote schaal het resterende deel van de brand te kunnen blussen. De brand ontstond door iemand een grasvuur was begonnen. De brand zorgde niet alleen voor angst rondom het ontstane vuur, maar ook voor angst rondom de straling in Tsjernobyl. Sinds de ramp is iedereen hiervoor erg op zijn hoede.

Er was angst voor de toename van straling. In Kiev en de buitenwijken van de stad, werd er geen toename van de straling waargenomen. Overheidsspecialisten zouden de situatie op de voed hebben gevolgd. Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, ligt redelijk dicht op Tsjernobyl. Yegor Firsov, hoofd van de Oekraïense ecologische inspectiedienst van de staat, schreef in een Facebook-bericht over de resultaten van de stralingstests. “Je hoeft niet bang te zijn om tijdens de quarantaine je ramen te openen en je huis te luchten.”

Slecht nieuws volgens minister

Er is slecht nieuws: de radioactiviteit is hoger dan normaal in het centrum van de brand”, aldus Egor Firsov, hoofd van de ecologische inspectie, op Facebook. Hij maakt in een video duidelijk dat hij het meent. Een Geigerteller toont dat de radioactiviteit in het gebied ruim 16 keer hoger is dan normaal. Volgens Egor Firsov was de bosbrand veroorzaakt door een ‘barbaarse’ praktijk van lokale grasbranden. Deze zouden vaker in het voor- en najaar gebeuren omdat mensen het wel grappig vinden om af en toe wat gras in de brand te steken. Als het daarentegen uit de hand loopt, zoals nu is gebeurd, dan ontstaat er een bosbrand met vergaande gevolgen.

Вогнеборці продовжують боротися з пожежою, яка виникла у Чорнобильській зоні. Ситуація складна. Вогонь поширився на…

Geplaatst door Єгор Фірсов op Zondag 5 april 2020

Maandagmiddag maakte het het noodministerie nog bekend dat de resterende brand in de uitsluitingszone van Tsjernobyl ongeveer 20 hectare besloeg. Brandweerlieden zouden nog met man en macht proberen om het vuur tegen te houden. Door het ministerie vrijgegeven beeldmateriaal liet brandweerlieden zien die vlammen op de bosbodem doven. Op de beelden is ook te zien hoe er veel walmen van rook opstijgen. De brand is heftig en de brandweerlieden bevinden zich in een gevaarlijke situatie om deze brand onder controle te kunnen houden.

Politie op zoek naar de dader

Ondertussen wordt er door de politie hard gewerkt om de dader van de bosbrand te kunnen straffen. Zo is er op het moment een 27-jarige verdachte opgepakt die wordt beschuldigd de brand te hebben aangestoken. Hij zou het als lolletje hebben gezien om op drie plaatsen gras en afval in vlammen op te laten gaan. Het verbranden van het gras en afval ging mis doordat er een flinke wind zou hebben gestaan. De verdachte zou daarna niet meer in staat zijn geweest om het aangewakkerde vuur op tijd te doven. Daarna is het vuur zo snel verspreid dat de brandweer direct in actie moest komen om het vuur nog onder controle te krijgen.


Kernramp in Chernobyl

Tsjernobyl staat voornamelijk bekend omdat hier in 1986 een enorme kernramp plaatsvond. Reactor 4 explodeerde en daardoor kwam heel veel radioactieve straling vrij. Het ongeluk gebeurde in het holst van de nacht en veel inwoners van de nabijgelegen stad Pripjat lagen toen nog te slapen. Er kwamen tijdens de ramp 31 mensen om het leven. Het gebied moest worden geëvacueerd. Bewoners werden wakker geschud door een ramp en ruim 135.000 man moest zijn huis verlaten tijdens deze verschrikkelijk ingrijpende kernramp.

Die radioactieve straling is vandaag de dag nog steeds te merken door meting te doen. Door de bosbrand is vallen de metingen nog hoger uit dan normaal. Het gebied wordt constant gemonitord en jaren na de ramp worden groenten en fruit uit het gebied nog ongeschikt geacht voor menselijke consumptie. Juist omdat de straling ook vandaag de dag nog aanwezig is in het gebied. De straling is niet zo erg dat het er onleefbaar is. Het gebied trekt juist door de ramp dagelijks vele toeristen.

Laat hieronder uw mening weten