Sonja Barend

De ‘koningin van de talkshow’ Sonja Barend mag vandaag tachtig kaarsjes uitblazen. Omroep BNNVara maakte hierom een documentaire van zestig minuten lang waarin talkshowpresentatoren, oud-collega’s en bekende Nederlanders vertellen over wat Barend voor hen en de Nederlandse televisie heeft betekend.

Het begon bij NTR

In 1966 was Barend voor het eerste te zien op televisie bij de NTR. De toen nog jonge omroepster kreeg hierna als snel haar eigen programma, waarin het vooral ging over opinie en actualiteit. Adriaan van Dis gaf haar in augustus 1999 de geuzentitel ‘Koningin van de Talkshow’ toen hij haar voor het programma ‘Zomergasten’ interviewde.

Documentaire

Wat we onder andere te zien krijgen in de documentaire is een jonge Humberto Tan die door Sonja Barend in 1987 werd gevraagd zitting te nemen in het burgerpanel dat in haar programma kwam praten over het nieuws dat zich in die week afspeelde. Televisiecollega’s geven aan dat Barend eigenlijk altijd ervaringsdeskundigen uitnodigde, en dat juist dat haar belangrijkste troef was. Het kwam maar een enkele keer voor dat er een politicus of wetenschapper aan het woord kwam.

Sonja Barend award

De doortastende en empathische manier van interviewen werd vertaald in de Sonja Barend Award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste tv-interview. Het Nederlandse publiek heeft veertig jaar lang kunnen genieten van haar programma’s. In 2006 nam ze voor de laatste keer afscheid met de legendarische woorden: ‘Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op’.

‘De nacht van Sonja’ is vannacht te zien op NPO 1 vanaf 00:05 uur. Aansluitend volgen er drie spraakmakende uitzendingen van Sonja Barend zelf.

Intro Sonja Barend vanuit De Rode Hoed
De legendarische woorden van Sonja Barend

Bron foto: linda.nl

Laat hieronder uw mening weten