Barbara Visser

Ondanks dat de Tweede Kamer er begrip voor heeft dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen is afgelast, moest staatssecretaris Barbara Visser van Defensie gisteren toch door het stof tijdens het debat. De Kamer verwijt haar dat ze Zeeland veel te lang aan het lijntje heeft gehouden, ondanks dat al lang duidelijk was dat het Korps Mariniers niet naar die provincie zou verhuizen.

Plannen schrappen verhuizing lagen al maanden klaar

De plannen om de verhuizing van Doorn naar Vlissingen te schrappen lagen volgens ingewijden al maanden klaar. Vanuit het Korps Mariniers zou er zijn aangedrongen deze beslissing snel bekend te maken. Dit zodat de militairen en de provincie Zeeland niet langer in onzekerheid zouden zitten. Toch zou Visser hun aan het lijntje hebben gehouden. Wel stelde ze in die periode de voorbereidingen voor de werkzaamheden vier keer uit.

Provincie Zeeland is boos

Nu bekend is dat de kazerne definitief niet gebouwd gaat worden, overheerst er in de provincie Zeeland collectieve woede. Dit komt vooral omdat er nog geen begin van compensatie in het verschiet wordt gesteld voor het terugdraaien van het verhuisbesluit dat in 2012 al genomen was. Zeeuwse bestuurders hebben voor het debat van vandaag bussen geregeld om met zoveel mogelijk provinciegenoten naar Den Haag toe te rijden en hun ‘verbijstering’ kracht bij te zetten.

Han Polman

De Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman voelt zich ‘persoonlijk besodemieterd’. Dit heeft hij afgelopen zondag bij Buitenhof gezegd. Polman had Visser in september nog gevraagd of Defensie alternatieve locaties onderzocht. Visser zei hierop dat ‘dat allemaal geruchten’ waren. Echter blijkt nu dat de krijgsmacht in juli 2019 al zestien locaties had onderzocht waar de marinierskazerne eventueel naartoe zou kunnen.

“Er was een geheime militaire operatie achter onze rug gaande waarin alternatieven werden gezocht”, aldus Polman.

De Kamer deelt de woede van de Zeeuwen. Ook de partijen die al langer tegen de verhuizing waren staan nu perplex door deze gang van zaken. De SGP ging er dinsdag met een gestrekt been in en stelde de vertrouwensvraag. Kan Visser nog wel op voldoende steun in de Kamer rekenen?

SGP-leider Van der Staaij

SGP-leider Kees van der Staaij zegt dat zijn partij ‘alle opties openhoudt’. Volgens hem is Zeeland voor de gek gehouden door Visser. “Deze bestuurlijke knulligheid is onvoorstelbaar. Niet alleen moet de verhuizing van de kazerne nu weer bij nul beginnen, maar Zeeland is ook weggezet als plaats waar je niet moet zijn.”

Bron foto: rtlnieuws.nl

Laat hieronder uw mening weten