Elektrische auto

Voor mensen die een elektrische auto willen aanschaffen is er vanaf aankomende zomer een subsidie beschikbaar. Dit heeft minister Van Veldhoven (Milieu) vandaag bekendgemaakt. Het zo gaan om €4000 subsidie voor een nieuwe auto, en €2000 voor een gebruikte auto.

Middeninkomens

Het is de bedoeling dat particulieren dit vanaf 1 juli aan kunnen vragen wanneer zij een elektrische auto aanschaffen of privé leasen. Wel gaat het er uitdrukkelijk om dat het auto’s zijn die interessant zijn voor middeninkomens. Door het invoeren van deze subsidie wordt er een afspraak uit het klimaatakkoord ingevuld. Ook komt er een check op de batterij voor gebruikte auto’s, zodat mensen die een gebruikte auto willen kopen, weten waar ze aan toe zijn.

Drempel lager maken met subsidie

“Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs. Met deze regeling wil ik die drempel lager maken.” Aldus Van Veldhoven.

De enige auto’s die voor deze subsidie in aanmerking komen zijn emissieloze personenauto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de €12.000 en €45.000 en een actieradius van minimaal 120 kilometer.

Daarnaast moet de auto ook een aantal jaar bij dezelfde eigenaar in Nederland blijven. Stop je binnen vier jaar met het leasecontract, dan stopt ook de subsidie. Ben je eigenaar van een auto en koop je binnen drie jaar een andere, dan betaal je een deel van de subsidie terug. Ook kan de subsidie alleen verkregen worden bij aankoop of lease via een erkend autobedrijf en kan een particulier maar één keer subsidie aanvragen.

Subsidie loopt terug in de toekomst

De verwachting is dat elektrische auto’s de aankomende jaren allen maar goedkoper worden. daarom loopt het subsidie bedrag de komende jaren geleidelijk aan terug, tot een bedrag van €2550 in 2025. Dit geldt overigens alleen voor nieuwe auto’s, voor gebruikte auto’s blijft het bedrag op €2000 staan. Nederland is met deze subsidie de enige in Europa.

Laat hieronder uw mening weten