Door de coronacrisis gaan er banen verloren bij Talpa. Eerder werd dit bekendgemaakt door oprichter en eigenaar John de Mol. Vooralsnog is het onbekend hoeveel banen er precies zullen worden geschrapt, maar deze keuze wordt gemaakt omdat bedrijven massaal de advertentiebudgetten voor de zenders van Talpa bevriezen. Hierdoor loopt Talpa zoveel geld mis dat personeel niet betaald kan worden. Het ziet er naar uit dat John de Mol, eigenaar van Talpa, veel geld gaat verliezen en harde maatregelen moet nemen in deze lastige tijden.

Talpa verkeerd in zwaar weer

Het gaat bij Talpa om het eerste Nederlandse mediabedrijf dat ingrijpt rondom de coronacrisis. Het zou kunnen dat er in de loop van de tijd meer bedrijven zullen moeten bezuinigen. Het nieuws werd door John de Mol in eerste instantie persoonlijk bekend gemaakt aan zijn medewerkers. Er werd gesproken va ‘draconische maatregelen.’ Vooralsnog is onduidelijk hoeveel mensen er worden ontslagen. Het bedrijf van John de Mol wil ’zo snel mogelijk maar zeker op korte termijn’ meer duidelijkheid verschaffen over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Uiteindelijk zou er worden bekeken hoe de werkgelegenheid zo groot mogelijk kan blijven. John de Mol wil zoveel mogelijk personeel behouden.

Toch gaan er ontslagen vallen bij het mediabedrijf Talpa. In diezelfde mail zou John de Mol hebben aangegeven dat ontslagen onvermijdelijk waren en dat hij in veertig jaar als ondernemer nog nooit een crisis heeft mogen meemaken die van zo een grote omvang is. De Telegraaf zou deze brief aan het personeel hebben ingezien. In de brief zou de ernst van de zaak worden onderstreept en worden aangegeven dat de wereld op dit moment compleet op zijn kop staat. Dit zorgt ervoor dat Talpa ook ziet dat het financiële erg zwaar wordt om de komende tijd rond te komen. Zonder advertentie inkomsten, valt een groot deel van de geldstromen weg.

John de Mol is eigenaar van onder andere SBS6 en radiozender 538. Voornamelijk hier is het financieel lastig omdat de advertentiebudgetten door bedrijven worden bevroren. Ook bezit hij e-commerce titels als vakantieveilingen.nl, die nu zwaar worden getroffen omdat veel vliegtuigen aan de grond blijven en mensen helemaal er niet op zitten te wachten om een vakantie te boeken als ze niet eens weten of ze thuiskomen. Op het moment zitten meerdere reizigers al in een lastig pakket, omdat ze helemaal niet thuis kunnen komen van hun reis. Neem bijvoorbeeld Anouk, muzikant en jurylid in het Talpa en RTL programma The Voice of Holland.

Hoe nu verder bij Talpa?

Het is onbekend of de personeelsleden die nu worden ontslagen, weer aan de bak kunnen wanneer het coronavirus onder controle is. Wanneer deze rumoerige tijd weer wat is gekalmeerd, zou het goed kunnen dat Talpa weer banen zal moeten vrijmaken. De advertentiebudgetten zullen tegen die tijd namelijk niet langer bevroren zijn, de economie gaat dan naar verwachting weer draaien en hopelijk kunnen de mensen dan weer aan het werk. Vooralsnog blijven het daarentegen onrustige tijden en daar lijkt niet snel verandering in te gaan komen.

Al eerder deze week nam John de Mol al diverse ingrijpende beslissingen nemen. Zo werd ervoor gekozen om de talkshow van Gordon en Patty Brard voorlopig niet meer door te laten gaan. Veronica Inside gaat nog wel gewoon door, maar echt over voetbal wordt er niet gesproken. De sportwereld ligt op het moment geheel plat en daardoor staat ook het corona nieuws binnen de voetbal centraal. Er zullen mogelijk nog meer van dit soort beslissingen bij bedrijven volgen om financiële tegenslagen tijdens deze corona tijd zo goed mogelijk op te kunnen vangen.

Laat hieronder uw mening weten