The Call of The Wild

Wanneer Disney een nieuwe film uitbrengt wordt dit vaak een succes. Toch hoeft het label Disney niet per se een garantie voor een daverend applaus te zijn. Zo lijkt het erop dat de nieuwste Disney film, The Call of the Wild, met daarin Harrison Ford een ware flop wordt. De film wordt matig ontvangen en trekt eigenlijk helemaal niet zoveel publiek naar de bioscopen. Dit ziet Disney niet vaak gebeuren bij films als The Call of the Wild. Toch lijkt het nu de realiteit te worden.

Verlies voor The Call of The Wild?

Het ziet er naar uit dat Disney voornamelijk verlies gaat draaien op The Call of The Wild. Alhoewel de film eigenlijk van Twentieth First Century Fox is, is de film van Disney sinds dit massamerk de eerder genoemde studio heeft opgekocht. Vooralsnog loopt het financiële niet zo hard met de familiefilm.

De aanwezigheid van topacteur Harrison Ford lijkt er niet per direct voor te zorgen dat ouders hun kinderen massaal naar de bioscoop laten gaan. Interessant gezien de acteur zeker de nodige bekendheid heeft vergaard onder fans van films. De film scoort niet slecht, maar de opkomst is vele malen lager dan Disney zeer waarschijnlijk had gehoopt uit deze vrij kostbare productie te kunnen halen.

Budget aan de hoge kant

Dat moet ook wel, want er is een bijzonder hoog budget geweest om deze film te maken. Alhoewel het budget niet van het niveau als blockbusters als Marvels Avengers Endgame is, is er al wel snel 135 miljoen dollar ingepompt. Dit geld werd voornamelijk ingezet om de film er toffer voor het oog uit te laten zien. Zo werd veel geld uitgegeven om een CGI-hond zo geloofwaardig mogelijk op het witte scherm te toveren. De hond speelt een belangrijke rol in de film A Call of The Wild.

Uitendelijk moet volgens Variety de film ruim 250 tot 275 miljoen dollar ophalen om al haar investeringen terug te verdienen. 275 miljoen dollar is ontzettend veel voor een film als deze. Het is voor Disney niet onmogelijk, maar de kans dat het gebeurd is niet groot. Een Marvel film als Avengers Endgame wist 1,2 miljard dollar op te halen en was dan ook vette jackpot voor de portemonnee van Disney.

Film van Avengers niveau nodig?

Dat is natuurlijk veel meer dan wat The Call of the Wild binnen moet harken. Die film is daarentegen een blockbuster die onderdeel uitmaakt van al één van Disneys meest populaire filmmerken. Mensen gaan al naar de bioscoop puur om het feit dat het een Marvel film is met Avengers in de hoofdrol. The Call of The Wild is een redelijk onbekend merk, wat zijn oorsprong vind in een ook al niet zo bekende avonturenroman van Jack London. Het boek is vooral zo onbekend omdat het al erg oud is: 1903. Dit verklaard mogelijk waarom er zoveel geld naar marketing moest.

Pas bij een hoger bedrag dan 275 miljoen dollar zou er er winst worden gedraaid. Dat is zelfs voor een bedrijf als Disney een opgave. Tussen de laatste twee bedragen en de 135 miljoen dollar die is gestopt in het maken van de film, zit een groot gat. Dat gat wordt voornamelijk gecreëerd omdat er nog een flinke hoeveelheid geld is uitgegeven om de marketing van de film uit te voeren.

Het lijkt erop dat Twentieth Century Fox en daardoor dus Disney een flinke inschattingsfout heeft gemaakt toen de financiën van dit gesprek ter sprake kwamen. Mogelijk maakt de studio een verlies van 50 miljoen dollar. Uiteraard kan de studio dit permitteren, maar de bazen zullen hier toch wel even van balen.

Toegevoegde waarde zit in Disney+?

Mogelijk had de film meer aandacht getrokken als die was uitgebracht op Disney+. Deze streamingdienst van Disney wordt ondertussen door fans bekritiseerd omdat er te weinig nieuwe content wordt toegevoegd. Waar een concurrent als Netflix enorm veel geld wil pompen in het maken van Netflix Originals, lijkt Disney nu wat achter te blijven. Zo verschijnen er voornamelijk series die op het eerste oog geen hoog productiebudget nodig hebben om te worden gedraaid.

Series die nu draaien zijn Shopping Class (een serie waarin teams van drie het tegen elkaar opnemen in een wedstrijdje handenarbeid) en The Dairy of a Future President wel de series die de meeste aandacht bij fans trekken. Ook zijn er de zoetsappige series als Disney Fairy Tale Weddings. Qua films zijn er vooral films als Lady en de Vagebond, Togo en Timmy Fiasco uitgebracht.

De kans is groot dat The Call of The Wild uiteindelijk ook aan de grote catalogus met Disney+ titels wordt toegevoegd. Alhoewel Disney er dan geen bakken aan verdiend, heeft de dienst wel nieuwe content om fans weer even zoet te houden. Velen zullen de film immers niet in de bios zien, dus in dat geval is de online ervaring op de streamingdienst hun eerste ervaring met de film.

Harrison Ford trekt de aandacht

In ieder geval is er één hoop voor Disney: Harrison Ford weet met zijn bekendheid mogelijk nog wat aandacht van fans te trekken. Deze filmacteur heeft een bak vol met ervaring en verscheen al in een heleboel bekende rollen. denk bijvoorbeeld an Han Solo in de Star Wars saga en archeoloog Indiana Jones in maar liefst vier avonturenfilms. Vooral voor de ouders die samen met hun kinderen naar de bioscoop moeten, kan dit voor een feest van herkenning zijn

Doordat The Call of the Wild in het Nederlands is nagesynchroniseerd is het mogelijk ook interessanter om de film met kleinere kinderen te gaan kijken. In het Nederlands heet de film Het Wilde Avontuur. De film van Twentieth Century Fox/Disney draait zowel in het Engels als Nederlands in de bioscopen, maar de Nederlandse versie maakt de film toegankelijk voor een publiek wat nog niet zo goed de ondertitels kan lezen. Deze familiefilm heeft een adviesleeftijd van 9 jaar en ouder en draait regelmatig in verschillende bioscopen in Nederland.

Laat hieronder uw mening weten