Onderzoek in New York heeft uitgewezen dat ook tijgers besmet kunnen raken met het coronavirus. In het Amerikaanse park Bronx Zoo  werd een tijger positief getest op het virus. Het nieuws werd bekendgemaakt door de Wildlife Conservation Society en het is de eerste keer dat er binnen de Verenigde Staten een coronavirus is aangetroffen bij dieren.

Tijgers besmet Bronx Zoo 

Dit keer ging het om een tijger uit een dierentuin. De tijger is vier jaar jong en heet Nadia. Ook de tijger had te maken met symptomen zoals wij mensen die kunnen ondervinden bij het coronavirus. Denk aan een droge hoest en een verminderde eetlust. Omdat eerder al in andere landen testen waren uitgevoerd waarbij dieren positief waren bevonden op corona, is als voorzorgsmaatregel ook gekozen om de tijger Nadia te controleren. Deze keuze werd gemaakt omdat andere tijgers in het verblijf dezelfde symtomen van het virus vertoonden.

Zo werd eerder duidelijk dat de zus van de tijger, twee Amoertijgers en drie Afrikaanse leeuwen in de Bronx Zoo ook in aanraking zijn gekomen met het coronavirus. Waarschijnlijk zijn de dieren besmet doordat ze in aanraking zijn gekomen met een verzorger die ziek was. In dit geval zou het dan zijn gegaan om een verzorger die de symptomen van het coronavirus nog niet vertoonde, maar op dat moment al wel besmet zou zijn met het virus. De kans dat het va bezoekers komt is klein, want de dierentuin is al sinds 16 maart gesloten. Daarnaast komen bezoekers niet dicht genoeg bij de dieren om ze te besmetten.

Eerder hond en kat

Het is niet de eerste keer dat het coronavirus bij dieren word aangetroffen. Eerder waren er al meldingen dat het ook voor kan komen ij honden en katten. In Hongkong werden al honden en een kat besmet. Ook in België werd er melding gedaan van een kat die last had van het coronavirus. Zover bekend, kan de ziekte dor een mens worden overgedragen op een dier. Het is nog onduidelijk of mensen ook ziek kunnen worden als ze in aanraking komen met een dier wat corona heeft. Vooralsnog werd aangenomen dat die kans klein is, maar het valt (nog) niet uit te sluiten. Hiervoor moet eerst meer onderzoek worden gedaan.

Mocht een huisdier die symptomen van corona vertonen, dan kan het raadzaam zijn om dit in de gaten te houden. In ieder geval wordt er al opgeroepen om dieren aan een ander af te staan voor verzorging, als een baasje besmet is met het coronavirus. Zo kunnen bijvoorbeeld buren, kennissen of familie op de kat of hond passen, zodat de dieren zo min mogelijk in aanraking komen met de besmette persoon. Het lijkt er op dat de dieren tot nu toe niet dood gaan aan het virus, al valt dit vooralsnog niet uit te sluiten.

In quarantaine?

In Hong Kong word er streng gehandeld wanneer een baasje corona heeft. Wanneer het baasje naar het ziekenhuis moet, kan een medebewoner of naaste kennis de zorg van het dier overnemen. Beschikbare coronatests worden zelden op dieren gebruikt. Mocht een dier besmet raken dan zullen huisdieren van coronapatiënten in Hongkong wel veertien dagen in quarantaine worden ondergebracht. Er wordt ook aangeraden om katten binnen te houden, zolang dat mogelijk is.

Laat hieronder uw mening weten