Ankie Broekers-Knol

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) heeft in een brief aan de Tweede Kamer erkent dat het kabinet momenteel maar liefst 1 miljoen euro per week kwijt is aan het betalen van boetes omdat de asielprocedure te langzaam gaat. De wachttijden ben de IND zijn momenteel zo lang, dat asielzoekers nu massaal met succes naar de rechter stappen. Als er inderdaad sprake is van vertraging, worden er boetes in de vorm van dwangsommen opgelegd.

Schatting blijkt te laag

Eerder meldde Broekers-Knol nog dat het bedrag uit zou komen op ongeveer 22,5 miljoen over vorig jaar en dit jaar. Echter blijkt die schatting ‘helaas veel te laag’, schrijft ze in de brief. Het bedrag dat het kabinet nu waarschijnlijk kwijt is aan boetes liggen tussen de 30 en 40 miljoen euro. Eind januari bleken er maar liefst 8900 zaken te zijn vertraagd. Het is opmerkelijk te noemen dat de staatssecretaris het exacte bedrag niet weet te noemen. Het NRC Handelsblad schreef eerder deze week al dat ze cijfers niet op orde zijn.

Belangrijke oorzaak

Een belangrijke oorzaak van deze vertragingen is een fout van de overheid zelf. In 2017 werd besloten te bezuinigen op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Door die bezuiniging duurt het nu langer voordat er een besluit genomen kan worden of iemand recht heeft op asiel. Wat ook mee speelt is dat er nu meer asielzoekers komen uit landen waarbij helemaal geen of een kleine kans is op een verblijfsvergunning. Voorheen waren het vooral Syriërs die asiel aanvroegen.

Maatregelen

Broekers-Knol zegt dat er maatregelen genomen gaan worden. Eén daarvan is dat de nieuwe asielaanvragen door een ander team worden gedaan, zodat de vertragingen in minder zaken opspelen. Maar ze is de problemen niet de baas. Het blijkt namelijk dat na het betalen van de boete veel asielzoekers die afgewezen zijn een nieuwe beoordeling in hun zaak aanvragen. Daarnaast pakt nog niet iedereen de kans een boete in te dienen. 60% van de asielzoekers doen dit, dus het aantal kan nog flink oplopen.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer kan Broekers veel kritiek verwachten. “Hoe kun je er zo’n puinhoop van maken? De organisatie is niet op orde, het is ellende. De politie regie ontbreekt, al jaren.” Aldus Bram van Ojik van het GroenLinks.

Ook klinkt er kritiek op de mogelijkheid die asielzoekers hebben om naar de rechter te stappen voor een dwangsom. Onder andere de VVD en de PVV willen van deze regeling af.

Bron foto: nrc.nl

Laat hieronder uw mening weten