Pixabay coronacrisis vakantiegeld

Sinds het coronavirus een groot deel van Nederland heeft platgelegd, verkeren veel bedrijven in zwaar weer. Horecaondernemers zitten in onzekerheid omdat ze hun zaken niet meer open kunnen laten voor mensen. Veel bedrijven kiezen ervoor hun personeel thuis te laten werken. Ook zijn er tal van bedrijven die door de coronacrisis minder inkomsten hebben, omdat hun diensten niet of minder worden afgenomen. Bedrijven krijgen waarschijnlijk hulp, want sommige bedrijven krijgen uitstel van executie als het gaat om het uitkeren van het vakantiegeld van personeel.

Vakantiegeld tijdelijk weg door coronacrisis?

Dit is vooralsnog bevestigd door Zakaria Boufangacha van vakbond FNV. De bevestiging werd gepubliceerd door De Telegraaf. Het niet direct laten uitkeren van vakantiegeld is een noodmaatregel om alle bedrijven die financieel in de knoei raken te helpen. Het stopzetten van de uitkering van vakantiegeld en het stoppen van uitkeringen van winsten, zijn een paar middelen om te zorgen dat een bedrijf op dat moment nog gezond kan blijven. Of het daadwerkelijk zover komt dat vakantiegeld niet wordt uitbetaald, is nog niet helemaal zeker. Vooralsnog is het niet wenselijk.

Later zal definitief moeten blijken of er wordt gekozen om het vakantiegeld niet of verlaat uit te keren. Op het moment is dit niet één van de dingen die de meeste prioriteit heeft, omdat het pas over mei gaat. De loonkosten worden tevens voor 90 procent door het kabinet betaald. Er worden meer maatregelen genomen om te zorgen dat het bedrijfsleven zo min mogelijk hoeft te leiden onder deze coronacrisis.

Scherpe maatregelen coronavirus

Toch moet niemand zich erin vergissen dat mei al best dichtbij komt. Momenteel zijn de maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt. Tot en met juni mogen mensen niet bij elkaar komen en dus kan dit ook tot die tijd verstrekkende gevolgen hebben voor werknemers. Veel werknemers kunnen vanuit huis werken, maar dan moet er wel werk zijn voor de werknemers. Mensen met een 0-uren contract zullen vooralsnog niet of nauwelijks worden ingeroosterd in bepaalde sectoren.

Ook het gegeven dat als één persoon ziek is, niemand meer het huis mag, kan een klap worden. Zo zou personeel die niet vanuit huis kan werken het veel minder voor de werkgever kunnen doen. Door heel het land wordt er al massaal om werktijdverkorting gevraagd, omdat personeel sowieso weinig werk kan uitvoeren. Al het werk wat ze nog kunnen uitvoeren is in dat geval juist mooi meegenomen. Zo’n 50.000 bedrijven hebben op het moment al een aanvraag lopen voor de werktijdverkorting voor hun personeel. Naar verwachtingen zitten nog veel meer mensen op een steunpakket te wachten, want er wordt meer gebruik gemaakt van die regeling dan de regeling aankan. Die is niet gebouwd op 50.000 bedrijven.

Steunpakketten op komst

Er wordt op het moment wel aan een steunpakket gewerkt. Dit werd vorige week dinsdag namelijk door het kabinet bekend gemaakt. Deze noodpakketten zijn daarentegen nog alles behalve concreet. Het lijkt erop dat pas later deze week duidelijk wordt hoe dit vorm krijgt. Er wordt onder andere gedacht aan steun om te zorgen dat er voldoende geld in kas is of op de bankrekening staat om aan alle kortlopende financiële verplichtingen te voldoen. Ondertussen wordt er ook aan de zelfstandigen zonder personeel gedacht. Daar zou worden gedacht aan inkomensondersteuning in deze tijden van hoge nood.

Dit laatste is interessant omdat minister Wiebes eerder de uitspraak deed dat ondernemers zelf ervoor hebben gekozen om een risico te nemen, dus geen steun krijgen vanwege de coronacrisis. Hij is hier later op teruggekomen door toe te geven dat hij het ‘niet zo handig’ had verwoord. Vooralsnog is er onder zelfstandigen, grotere ondernemers en personeel veel onzekerheid hoe dit in zijn werk zal gaan.

Laat hieronder uw mening weten