Takagi

Voor het eerst in haar carrière heeft Miho Takagi de wereldtitel op de sprintvierkamp weten te veroveren. De Japanse schaatsster wist haar succesvolle toernooi in stijl af te sluiten in Hamar. Met een baanrecord van 1.13,93 won ze de tweede 1000 meter. Dit was haar derde afstandszege in het Vikingskipet. Eerder vandaag eindigde Takagi als tweede op de 500 meter.

Onttroonde titelhoudster

Nao Kodaira, de onttroonde titelhoudster, pakte het WK-zilver in het eindklassement. De bronzen plak was voor de Russin Olga Fatkoelina. Jutta Leerdam, de wereldkampioene op de 1000 meter, deed een moedige poging om vanuit de zesde plaats naar het podium te springen. Echter was haar tweede tijd van 1.14,47 net niet snel genoeg voor de bronzen plak. Vorig jaar eindige Leerdam bij de WK sprint als tiende.

De Olympisch kampioene Jorien ter Mors belandde op de zevende plek. Zij reed op de 1000 meter tegen Leerdam de vierde tijd met 1.14,70. Nederlands kampioene Letitia de Jong eindigde op de achtste plaats.

Grootste schaatser

In het seizoen van 2017-2018 beleefde de 25-jarige Takagi haar grote doorbraak. Ze won toen tijdens de Winterspelen in Zuid-Korea drie medailles. Ook veroverde ze daarna nog de wereldtitel allround in Amsterdam.

In 2019 behaalde ze zilver bij de WK sprint. In dit jaar eindigde ze ook als tweede bij de WK allround. Vanaf dit jaar is het voor de Japanse echter niet meer mogelijk beide toernooien te combineren. Dit jaar worden de WK sprint en WK allround namelijk voor het eerst gezamenlijk afgewerkt.

De bondscoach van de Japanse schaatsploeg Johan de Wit heeft onder andere Takagi onder zijn hoede. Hij zei over haar:

“Er is niemand die kan, wat zij kan. Deze wereldtitel op de sprint was een groot doel voor haar en vorig jaar was dat het wereldrecord op de 1500 meter. De doelen die ze stelt, haalt ze meestal. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vind Miho momenteel de grootste schaatser die er in de wereld rondrijdt.”

Bron foto: volkskrant.nl

Laat hieronder uw mening weten