Michael Boogerd heeft nog steeds last van het dopinggebruik uit het verleden. De wielrenner heeft in het televisieprogramma De Gevaarlijkste Wegen een blik geworpen op zijn verleden. Daarnaast werd de biografie besproken die mede wielrenner Thoma Dekker over hem schreef. Zo vertelde hij maandenlang rond te hebben gelopen met het gevoel gerechtigheid te willen halen. Dit boek werd al in 2016 uitgebracht.

Dopinggebruik Michael Boogerd

“Nadat het boek was uitgekomen, liep ik maandenlang rond met een gevoel van, niet dat ik hem iets aan wilde doen of zo, dat ik een keer gerechtigheid moest halen. Het is een heel slechte gedachte en daar ga je je heel slecht door voelen. En dan kom je eigenlijk in een soort depressie terecht. Daar heb ik echt wel last van ondervonden. En nog steeds”, vertelt Michael Boogerd in het televisieprogramma.

Hij heeft een flinke tijd slecht in zijn vel gezeten, zelfs tegen een soort van depressie aan. “Misschien is het niet terecht als ik het zo zeg, maar vooral door het onrecht dat me is aangedaan. Dat is puur mijn gevoel. Ten eerste omdat iemand op die manier geld over jouw rug verdient. En dat het boek misschien ook wel op een bepaalde manier is geschreven dat het heel spectaculair is. Ik ga niet zeggen dat het allemaal niet waar is, absoluut niet. Maar het is hier en daar wel een beetje aangedikt.”

Onvrede door boek Thomas Dekker

Ook kwam uit het gesprek bij De Gevaarlijkste wegen naar voren dat Michael Boogerd het gevoel heeft dat schrijver Thomas Dekker tussen de regels door laat weten dat Boogerd hem aan de doping heb gebracht. Hier is Michael Boogerd het niet mee eens. “Dekker is pas op het allerlaatste moment bij mij terechtgekomen en daarvóór regelde hij het gewoon allemaal zelf of via iemand anders.” In iedereen geval wil Michael Boogerd die onenigheid rondom dit onderwerp graag eens persoonlijk met Thomas Dekker bespreken.

“Ik heb dat altijd wel graag gewild. Al toen het boek uitkwam, heb ik hem een paar keer geappt en gevraagd naar het wat en waarom. Ik wil uit zijn mond horen waarom hij mij op die manier heeft aangepakt. Dat verandert je ook als mens. Ik ben namelijk best lastig geworden in het vertrouwen van mensen. Het is helemaal niet leuk als je zo in het leven moet staan.”

Schuldgevoelens ontbreken

In ieder geval komt uit de aflevering naar voren dat de oud wielrenner geen schuldgevoelens koestert tegenover zijn dopinggebruik. Zo Zo baalt hij voornamelijk dat hij uit een andere generatie is gekomen en vond hij het heel gebruikelijk. Hij denkt zelfs dat de generatie voor hem ook niet moeders lieverdjes waren, maar veel makkelijker met dopinggebruik konden wegkomen.

“In de generatie voor mij gebeurde veel dingen, maar zij kwamen er veel makkelijker mee weg dan wij. De generatie ná mij heeft weer kunnen bogen op de slechte generatie die wij waren. Het lijkt wel alsof alles wat voor en na ons zat rechtstreeks uit het kleine huis op de prairie kwam, en dat wij een beetje het kwaad waren.”

Kijk de aflevering terug

De uitzending van De Gevaarlijkste Wegen is terug te zien via NPO Start. Het gaat om de vierde aflevering van seizoen 5. De aflevering is opgenomen in Slowakije. In de serie wagen acht BN’er-koppels zich aan gevaarlijke modderwegen en riskeren ze hun leven langs diepe ravijnen en afgronden. Ze zijn de bestuurder in hun eigen avontuur over de meest gevaarlijkste wegen van de hele wereld. In deze aflevering reden Michael Boogert en cabaretier Edson da Graça door de natuur van Slowakije. Tijdens de aflevering wordt onder andere het dopinggebruik van Boogert uitgebreid besproken.

Laat hieronder uw mening weten