Gökmen Tanis komt niet voor andere rechters te staan. Het verzoek wat was neergelegd bij de wrakingskamer, is donderdagmiddag afgewezen. Gökmen Tanis staat voor de rechter vanwege de tramaanslag in Utrecht. Het nieuws bereikt ons doordat Hart van Nederland tijdens de zitting van Gökmen Tanis live verslag deed vanuit de rechtbank.

Roep om andere rechters zaak Gökmen Tanis

Het verzoek om andere rechters op de zaak te zetten, werd ingediend door Mustafa Ercan en zijn juridisch adviseur Karim Aachboun. Hij is één van de vele passagiers die een slachtoffers werd tijdens de tramaanslag in Utrecht. Gökmen Tanis zou tijdens de aanslag een pistool op hem hebben gericht en twee maal de trekker hebben overgehaald. Dat het Openbaar Ministerie Gökmen Tanis nu enkel aanklaagt werd voor bedreiging en niet voor poging tot moord, valt Mustafa Ercan en zijn juridisch adviseur Karim Aachboun in het verkeerde keelgat.

Uiteindelijk werd er door de wrakingskamer geen gehoor aan gegeven aan het verzoek om daarom andere rechters op de zaak te zetten. Door de beslissing van de wrakingskamer zullen dezelfde rechters de zaak blijven behandelen. Op Twitter tweet Leon Mastik, journalist voor Hart van Nederland, in zijn live verslag dat de wrakingskamer het oordeel ongegrond beoordeeld. De zaal zou tijdens de zitting opgelucht hebben gereageerd op deze beslissing. Om deze beslissing te maken is gekeken naar een mail die Mustafa en zijn juridisch adviseur zouden hebben gestuurd.

Camerabeelden terugkijken

De wraking werd ingestuurd omdat Ercans het gevoel had dat hij werd genegeerd. Hij heeft eerder ook al het verzoek ingediend om alle camerabeelden terug te mogen kijken. Via de camerabeelden wil hij aantonen dat Gökmen Tanis wel degelijk zou hebben geprobeerd om hem te vermoorden. Tijdens het overhalen van de trekker zouden er geen kogels zijn afgevuurd. Mogelijk omdat de kogels op waren of omdat het wapen haperde. Door de camerabeelden te bekijken willen Ercans en zijn juridisch adviseur meer duidelijkheid verkrijgen.

Om aan de hand van de videobeelden te oordelen of de rechters fouten hebben gemaakt in hun proces en daarom moeten worden vervangen, is de wrakingskamer nodig. De wrakingskamer volgt binnen de rechtspraak een procedure en kan zo toetsen of een een andere rechter op een zaak moet worden gezet. Er zitten altijd drie ervaren rechters van hetzelfde recht als de rechter in de desbetreffende zaak in de wrakingskamer. Het verzoek om een andere rechter aan te stellen, wordt in veel gevallen in een openbare zitting behandeld.

Gökmen Tanis emotieloos op beeld

Gökmen Tanis zou niet onder de indruk zijn geweest wat er allemaal tijdens de hoorzitting zou gebeuren. Hij zat in een andere speciale videoruimte en keek zo mee met de zitting. Hij zou heel de zitting onderuitgezakt hebben gezeten en zou een aandringende staarwedstrijd hebben gestart met één van de agenten. Hij maakte ook een beweging alsof hij op de agent af wilde komen. Gökmen Tanis zou duidelijk met heel andere dingen bezig zijn geweest dan de inhoud van de hoorzitting. Hij zou meermalen tijdens zittingen al hebben geprobeerd om de zitting te verstoren. Zo stak hij middelvingers op en lachte hij naar nabestaanden en slachtoffers wanneer deze de zaal binnen kwamen lopen.

Gökmen Tanis wordt berecht voor de aanslag van 18 maart vorig jaar. Toen kwamen vier personen om het leven en raakten meerdere mensen gewond. Gökmen Tanis opende toen het vuur op de tram. Voor zijn daad eist het Openbaar Ministerie (OM) levenslang tegen de schutter. In een vurig betoog stelde de officieren van justitie dat de hypocriete, gewetenloze en verstandelijk beperkte man nooit meer de samenleving in mag komen. Zij zien niets in een lange celstraf gevolgd door tbs met dwangverpleging. Naast dat zijn geestelijke beperking resocialisatie in de weg kan staan, staat Gökmen Tanis “helemaal niet open voor behandeling

Laat hieronder uw mening weten