Zweden

Inmiddels zijn er veel landen ‘op slot’ in de strijd tegen het coronavirus. Echter houdt Zweden de deuren van restaurants, cafés en scholen gewoon open. Door deze liberale aanpak kan er gerekend worden op veel kritiek, zeker nu het aantal doden sneller stijgt in Zweden dan in andere Scandinavische landen.

De koning spreekt toe

Gisteravond sprak koning Carl Gustaf het Zweedse volk toe op televisie, vanuit het Stenhammar kasteel in Sörmland. Hij riep hierbij het volk op om met Pasen thuis te blijven maar, bedankte ook alle mensen die er nu voor zorgen dat het land blijft functioneren. “Ondanks de beperkingen in deze situatie en ondanks de risico’s voor hun eigen gezondheid. Het vereist moed en uithoudingsvermogen.”

Blijf thuis met Pasen

Over het thuis blijven met Pasen zei de koning: “Dat moeten we accepteren. daar zullen we verdrietig over zijn, maar er komen meer paasvakanties. Voor de meesten zal het een relatief kleine opoffering zijn, vooral als je het vergelijkt met mensen die ernstig ziek worden of een vriend of familielid verliezen. We moeten verantwoordelijk zijn en niet zelfzuchtig. Iedereen in dit land heeft die plicht.”

Wel klonken er zorgen tijdens de toespraak, en dat is niet voor niets. Het aantal slachtoffers was wekenlang redelijk vlak, maar sinds kort vertoont de grafiek een sterk stijgende lijn. Zweden telt nu 6830 besmettingen, en 401 doden. Onder de besmettingen bevindt zich ook de Nederlandse ambassadeur Ines Coppoolse.

Onorthodoxe aanpak

Zweden heeft er voor gekozen het coronavirus aan te pakken door middel van een onorthodoxe en controversiële aanpak. Dit houdt in dat er geen lockdown is, evenals quarantainemaatregelen. Scholen, winkels, restaurants, cafés, musea en parken zijn dan ook gewoon open. Het uitgangspunt is hierbij dat het dagelijks leven en de economie zo min mogelijk moeten worden ontwricht.

Toch is het aantal overledenen de afgelopen twee dagen met twintig procent gestegen. Het sterftecijfer is in Zweden dan ook hoger dan in buurlanden Noorwegen en Denemarken, waar wel strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn genomen.

Bron foto: ad.nl

Laat hieronder uw mening weten